1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiinan kehityspankkihanke murtaa Yhdysvaltain valta-asemaa

Yhdysvallat on esittänyt huolta siitä kuinka Kiinan johtama pankki pystyy toimimaan kansainvälisten sääntöjen mukaan.

talous
Pekingissä rakennustyömies työmaalla tammikussa 2015.
Kiinassa rakentaminen on jatkunut vilkkaana. Uusi pankki havittelee muun muassa Aasian rakennusmarkkinoille.Wu Hong / EPA

Kiinan johtaman infrastruktuuri-investointipankin AIIB:n perustajajäseniksi on anonut jo kymmeniä maita, mm. Suomi. Ylen kirjeenvaihtajan haastatteleman kiinalaisen taloustutkijan mukaan uusi pankki haastaa kehityspankkimarkkinoita vuosikymmeniä hallinneen Maailmanpankin valta-aseman.

Aasiassa riittää rakentamista, paitsi Kiinassa myös mm. äskettäin avautuneessa Myanmarissa. Juuri näille markkinoille havittelee Aasian infrastruktuuri-investointipankki AIIB.

AIIB:n perustamisasiakirja allekirjoitettiin lokakuussa Pekingissä. Aluksi mukana oli lähinnä Aasian ja Lähi-idän maita. Sittemmin hakemuksen ovat jättäneet mm. Brasilia, Saksa, Venäjä ja Suomi.

Hakemuksia on virrannut niin, että jo kolmisenkymmentä maata on jättänyt paperit. Myös Yhdysvallat on lieventänyt viimein kantaansa pankkiin, vaikka ei mukaan lähdekään. Yhdysvallat sanoo toivottavansa AIIB:n tervetulleeksi, jos se täydentää kehitysmaamarkkinoita vuosikymmeniä hallinneita Maailmanpankkia ja Japanin johtamaa Aasian kehityspankkia.

Maailmanpankki ei pysty vastaamaan Aasian haasteisiin

Kiinalaisen taloustutkijan mukaan AIIB kuitenkin nimenomaan murtaa Yhdysvaltain johtaman Maailmanpankin ja Japanin johtaman Aasian kehityspankin valta-asemaa.

– Nämä perinteisen kehityspankit eivät pysty vastaamaan Aasian maiden kehitystarpeisiin, sanoo globalisaatioon perehtynyt kiinalainen taloustutkija Jiang Rushan.

Etenkin Kiinan ja Hongkongin mediassa hanketta kommentoinut tutkija muistuttaa, että Maailmanpankki perustettiin toisen maailmansodan jälkeen rahoittamaan ennen muuta sodasta kärsineiden maiden jälleenrakennusta. Sitten pankki alkoi rahoittaa köyhien maiden taloutta.

"Maailmanpankki byrokraattinen"

– Nyt Maailmanpankista on tullut byrokraattinen instituutio, josta puuttuu kaikki nuorekas energia, Rushan sanoo.

Vaikka AIIB:n voidaan katsoa vahvistavan Kiinan poliittista asemaa, tutkija haluaa hillitä ennustuksia yhden pankin vaikutuksesta kansainväliseen talousjärjestelmään. Muutoksia tapahtuu joka tapauksessa.

– Ennen kaikkea globalisaatio vaikuttaa kansainvälisiin suhteisiin, AIIB on tavallaan seuraus tästä muutoksesta.

Etenkin Yhdysvallat on esittänyt huolta siitä, kuinka Kiinan johtama pankki pystyy toimimaan kansainvälisten sääntöjen mukaan. On myös kysytty, minkälaisia ympäristö- tai työolovaatimuksia tuleville hankkeille asetetaan.

Valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan Suomen tavoite on, että AIIB kehittää Aasian infrastruktuuria kestävällä tavalla. Lisäksi AIIB:n toivotaan avaavan markkinoita suomalaisille yrityksille.

Kiina saattaa politikoida ainakin jäsenhakemuksilla

Vaikka Kiina on halunnut korostaa hankkeen epäpoliittisuutta, saatetaan perustamisprosessissa nähdä myös politikointia. Mukaan on nimittäin hakenut Taiwan, jota Kiina pitää yhä maakuntanaan. On epäselvää hyväksyykö Kiina Taiwanin mukaantulon erillisenä valtiona.

Perustajajäseneksi on hakenut myös Norja, jonka suhteet Kiinaan ovat olleet tulehtuneet siitä asti, kun Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin kiinalaiselle toisinajattelijalle Liu Xiaobolle vuonna 2010.

Norja on painottanut, että Nobel-komitea toimii hallituksesta riippumatta, mutta Kiina katkaisi kaikki korkean tason suhteet Norjaan ja vieläkin esimerkiksi lohen tuontia aika ajoin vaikeutetaan. On epävarmaa hyväksyykö Kiina Norjan jäsenyyden.

Kiinan mukaan AIIB:n perustajajäsenten lopullinen määrä kerrotaan huhtikuun 15. päivänä. Hyväksytyt maat pääsevät mukaan laatimaan pankin sääntöjä. Aasian mailla tulee olemaan muita maita suurempi päätösvalta pankissa, jonka alkupääoma on 46 miljardia euroa.

Sari Taussi, Yle, Peking

Lue seuraavaksi