Indianan ja Arkansas'n uudet lait herättävät kovaa kritiikkiä homojen ja lesbojen syrjimisestä

Indianassa jo hyväksytty ja Arkansas'ssa kuvernöörin allekirjoitusta odottava oma uskonnonvapauslaki tekee syrjinnästä kiertotietä laillista, arvostelijat sanovat.

Ulkomaat
 Asa Hutchinson.
Arkansas'in kuvernööri Asa Hutchinson.Shawn Thew / EPA

Yhdysvalloissa Indianan ja Arkansas'n osavaltiossa säädetyt uudet lait herättävät voimakasta arvostelua seksuaalivähemmistöjen tasa-arvon kiertämisyrityksinä. Kritiikkiä ovat ihmisoikeusjärjestöjen lisäksi esittäneet muun muassa Valkoinen talo ja monet yritykset. Niiden joukossa ovat IT-jätti Apple ja maailman suurin vähittäiskauppaketju Wal-Mart, jonka kotiosavaltio Arkansas on.

37:ssä Yhdysvaltain 50 osavaltiosta on hyväksytty laki, joka sallii samaa sukupuolta olevien pariskuntien avioliitot. Määrä on nelinkertaistunut kahdessa vuodessa. Usein viimeinen sana on annettu osavaltion korkeimmassa tuomioistuimessa. Liittovaltion korkein oikeus valmistautuu parhaillaan ottaamaan kantaa siihen, tulisiko tasa-arvoisesta avioliittolaista tehdä koko valtiolle yhteinen.

Indianassa ja Arkansas'ssa republikaanit ovat nyt ajaneet läpi lain, joka arvostelijoiden mukaan mahdollistaa vähemmistöjen syrjimisen, kunhan peruste on uskonnollinen. Näissä osavaltioissa myös yrityksille, ei vain yksilöille, on säädetty uskonnonvapaus.

Saako esimerkiksi leipomo tai kukkakauppa vastedes kieltäytyä myymästä tuotteitaan häihin, joissa vihittävät ovat samaa sukupuolta, arvostelijat kysyvät.

Indiana lupaa lakiin tarkennuksia, Arkansas ei

Indianassa kuvernööri allekirjoitti lain viime viikolla, ja voimaan laki tulee heinäkuun alussa. Arkansas'ssa nimikirjoitus vielä uupuu, mutta republikaanikuvernööri Asa Hutchinson on sanonut kannattavansa lakia. Indianassa kuvernööri Mike Pence on hieman pyörtänyt tukeaan, koska laki näyttää käyvän osavaltiolle kalliiksi.

Jo ensimmäisellä viikolla lain allekirjoittamisen jälkeen Connecticutin, Washingtonin ja New Yorkin kuvernöörit ovat kieltäneet osavaltioittensa rahoittamat matkat Indianaan, ja tietoon on tullut yritysten päätöksiä jäädyttää Indianaan suunniteltuja investointeja.

Pence on kiistänyt, että lakia olisi suunnattu seksuaalivähemmistöjä vastaan, ja sanoo, ettei usko liikkeenharjoittajien missään nimessä käyttävän sitä syrjintään.

– Se ei todellakaan ollut minun tarkoitukseni. Mutta ymmärrän, että sellainen kuva on syntynyt Indianassa ja koko maassa. Meidän on selvennettävä asiaa, Pence sanoi.

Osavaltion edustajainhuoneen republikaaninen puhemies Brian Bosma on luvannut toimia jo tällä viikolla. Arkansas'ssa republikaanit sen sijaan ovat ilmoittaneet, että mitään tarkennuksia ei ole luvassa.

Lähteet: AP, AFP