Eikö teräväpiirtokanava enää näy Kuopion alueella? Ei hätää, vaihtoehto löytyy

Digita ei enää 1. huhtikuuta alkaen välitä Ylen teräväpiirtolähetyksiä Kuopion lähetysasemalta. Tilannetta paikkaa DNA:n lähetysasema, joka lähettää neljää Ylen HD-kanavaa. Perinteisten kanavien näkyvyyteen tilanne ei vaikuta.

Kotimaa
Teräväpiirtokanava
Toni Pitkänen / Yle

Ylen HD-kanavien lähetykset ovat loppuneet Digitan Kuopion lähetysasemalla. Tähän asti lähetysaseman kautta on voitu seurata Yle TV1 HD-, Yle TV2 HD- ja YLE Fem HD-kanavia.

Kaapelitalouksiin tilanteella ei ole vaikutusta.

Digita Networks osakeyhtiön varatoimitusjohtajan Jussi Lehtosen muutos johtuu siitä, että Ylen HD-televisiokanavat siirrettiin D-kanavanipusta H-kanavanippuun. H-kanavanipun peittoalue ei tällä hetkellä kata Kuopion aluetta.

– Peittoalueen supistuminen koskee vain teräväpiirtokanavia, perinteiset kanavat toimivat normaalisti. Jatkamme keskusteluja Yleisradion kanssa siitä, että tulevaisuudessa teräväpiirtolähetykset voitaisiin mahdollisesti aloittaa H-kanavanipussa myöskin siellä Kuopion alueella, Lehtonen kertoo.

DNA lähettää myös Teemaa HD:na

Muutoksesta huolimatta teräväpiirtokanavia voi jatkossakin katsella antennitalouksissa Kuopion alueella. DNA:n lähetysasema nimittäin välittää Digitan välittämien kolmen sijaan neljää Ylen HD-kanavaa.

– Alue on tietysti vähän pienempi kuin Digitan näkyvyysalue, mutta sinne tulevat kaikki kanavat, myös Yle Teema, jota itse asiassa on jonkin verran toivottu, Ylen Tekniikka- ja kehitysosaston päällikkö Olli Sipilä kertoo.

Ekoantennin antenniurakoitsija Esko Nenosen mukaan DNA:n välittämät HD-kanavat näkyvät noin 40 kilometrin säteellä Kuopion Neulamäessä sijaitsevasta lähetysasemasta. Jotta kanavia voi katsella, katolla pitää olla yhden antennin sijaan kaksi antennia.

– UHF-antennilla katsotaan perinteisiä kanavia, kaupallisia ja Ylen normaalikanavia ja viimeiset 15 vuotta se on ollut yksin vastaanottoantennina. Nyt on oltava niin sanottu ykkösantenni eli VHF-antenni. Se on kytkettävä oikein systeemiin, että HD-kanavat tulevat näkyviin, Nenonen kertoo.

Sipilän mukaan kyse on vain väliaikaisesta tilanteesta, ja päämääränä on, että teräväpiirtolähetyksiä voi tulevaisuudessa katsella nykyistä laajemmalla alueella.

– Tämä on vielä kehittyvää palvelua. Suunta on eteenpäin, mutta välillä otetaan askel taakse ja sitten taas mennään reippaasti eteenpäin, Sipilä sanoo.