1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Metsola, Kotka

Kotkan koulut uuteen harkintaan – vetoomus voi pelastaa Metsolan koulun

Kotkan koulupäätöksiä tarkastellaan uudelleen, koska kaupungin talous on heikentynyt ja lapsia on syntynyt odotettua vähemmän. Yli 800 ihmistä allekirjoitti vetoomuksen Metsolan ja Korelan alueen lasten puolesta.

Kotkan Tulevaisuus ry:n lumiukkojen mielenosoitus koulujen säilyttämisen puolesta Kotkan kaupungintalon edessä ei auttanut . Kotkan valtuusto päätti lakkauttaa Toivo Pekkasen, Metsolan, Koivulan ja Jäppilän koulut. Tiutinen saa jatkaa rauhassa ainakin vuoteen 2016. Kuva: Yle / Maija Tuunila

Kotkan koululakkautukset ovat tulossa uuteen tarkasteluun. Kolme vuotta sitten tehdyistä kouluverkkopäätöksistä on toteuttamatta vielä muutama.

Palvelujohtaja Jorma Haapanen sanoo, että Kotkan tilanne on muuttunut muutaman vuoden takaisesta niin paljon, että kaupunki saattaa tehdää uusia päätöksiä koulujen suhteen. Kaupungin talous on heikentynyt merkittävästi ja lapsia on syntynyt ennakoitua vähemmän.

Esimerkiksi Langinkosken ja Metsolan koulujen kohtaloa tullaan harkitsemaan uudelleen. Kouluverkkopäätöksen mukaan Metsolan koulu lakkautettaisiin ja Langinkosken koulu peruskorjattaisiin. Yli 800 ihmisen allerkirjoittama vetoomus on ehdottanut, että molemmat koulut peruskorjattaisiin. Haapasen mukaan vetoomus voi vaikuttaa päätöksiin.

– Kannanotossa on merkittävä määrä allekirjoituksia. Tulemme arvioimaan uudelleen investoinnin hintaa ja toiminnallisia kuluja. Pitää katsoa 20 vuotta eteenpäin, kannattaako ylläpitää yhtä vai kahta koulua, Haapanen sanoo.

Hänen mukaansa myös Hovinsaaren koulun kohtaloa voitaisiin vielä tarkastella, sillä koulussa on pienet opetusryhmät. Haapanen pitää myös selvänä, että Tiutisen koulu lakkautetaan jossain vaiheessa.

Toivo Pekkasen koulun lakkauttaminen oli osa Kotkan kouluverkkopäätöstä. Päätöstä viedään eteenpäin keskiviikkona lasten ja nuorten palveluiden lautakunnassa.

– Periaatteessa Toivo Pekkasen koulun lakkauttamiseenkin voisi vielä vaikuttaa, mutta en ole kuullut, että kukaan sitä vastustaisi, Haapanen toteaa.