1. yle.fi
  2. Uutiset

Nigerian presidentinvaalien häviäjä ja voittaja kehottavat kannattajia ottamaan rauhallisesti

Tarkkailijat ovat samaa mieltä kuin vaalit voittanut Muhammadu Buhari ja hävinnyt Goodluck Jonathan: valta Nigeriassa vaihtui ensi kertaa demokraattisesti.

Ulkomaat
Goodluck Jonathania ja Muhammadu Buhari
Nigerian presidentinvaalit voittanut Muhammadu Buhari (oik.) ja väistyvä presidentti Goodluck Jonathania (vas.) 26. maaliskuuta.EPA

Nigerian presidentinvaalit voittanut Muhammadu Buhari on kiittänyt väistyvää presidenttiä Goodluck Jonathania hyvästä vastuksesta ja sanonut ojentavansa hänelle yhteistyön käden Nigerian tulevaisuuden hyväksi.

Keskiviikkona julkaistut viralliset tulokset kertovat Buharin saaneen 53,9 prosenttia lauantaina ja sunnuntaina käytyjen vaalien äänistä. Siten opposition presidenttiehdokas voitti ensi kertaa Nigerian historiassa. Maa itsenäistyi Britanniasta vuonna 1960.

– Olemme todistaneet maailmalle, että olemme demokraattinen maa. Yksipuoluejärjestelmä on mennyttä aikaa, Buhari sanoi ensi kommentissaan. Voitonpuhe on luvassa myöhemmin keskiviikkona.

Vaalitappion kärsinyt Jonathan puolestaan sanoi onnittelupuhelussaan Buharille pitäneensä sanansa: maa sai vapaat ja rehelliset vaalit. Samalla hän kehotti kannattajiaan, jotka mahdollisesti ovat tyytymättömiä tulokseen, viemään huolensa oikeuteen katumellakoinnin sijaan.

Buharin APC-puolue on omasta puolestaan kehottanut kaduilla juhlivia kannattajiaan malttiin ja hyvään käytökseen.

– Se, joka käy vastapuolta kannattavan kimppuun, ei kuulu minun joukkoihini, Buhari sanoi.

"Boko Haram nujerretaan pian"

Myös tarkkailijoiden mukaan vaalit olivat Nigerian ensimmäinen todellinen demokraattinen vallanvaihto, vaikka äänestyksessä oli teknisiä vaikeuksia ja myös vilppisyytöksiä. Vaaleja myös jouduttiin lykkäämään Boko Haram -islamistikapinallisten iskujen pelossa.

Boko Haramin herättämää pelkoa pidetään pääsyynä Buharin voittoon, joskin vanhan valtapuolueen suosiota ovat syöneet myös suuret korruptioskandaalit.

Buhari on syyttänyt Jonathania heikkoudesta Boko Haramin vastaisessa taistelussa ja luvannut, että kapinallisista tehdään selvää muutamassa kuukaudessa, kunhan hänen presidenttikautensa alkaa. Vallanvaihto on viimeistään toukokuun lopussa.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi