Päätoimittajalta: Uutisvahdin tekijät halusivat tehdä elämästäsi helpomman

Ylen mobiiliuutispalvelu Uutisvahti on noussut vuodessa ihailun kohteeksi ja edelläkävijäksi myös kansainvälisesti, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Kotimaa
Atte Jääskeläinen
Atte JääskeläinenYle

Muutama vuosi sitten Helsinkiin oli tulossa suunniteltu vesijakelun katko. Yle Uutisten internet-palvelujen pääsuunnittelija Aki Kekäläinen sai kuulla asiasta veljeltään vasta hetkeä ennen ilmoitettua aikaa. Hänelle tuli kiire ottaa vettä talteen, aikaa astioiden täyttämiseen oli vain muutama minuutti.

Lopulta vedentulo ei katkennutkaan, mutta asia jäi painamaan. Katkosta oli kyllä tiedotettu, mutta tieto ei ollut saavuttanut Kekäläistä. Hän piirsi paperille luonnoksen uudenlaisesta mobiiliuutispalvelusta, joka kykenisi ilmoittamaan käyttäjälleen juuri hänelle tärkeistä uutisista.

Idea jalostui pikkuhiljaa muiden töiden ohessa. Se kypsyi lopulta Yle Uutisten kehitysprojektiksi, ja valmis palvelu, Uutisvahti, julkistettiin käyttäjille helmikuussa reilu vuosi sitten.

Viime viikolla Uutisvahti palkittiin Suomen arvostetuimmassa digitaalisen viestinnän ja markkinoinnin kilpailussa Grand Onessa kahdessakin sarjassa. Se oli tuomareiden mielestä sekä paras kuluttajille suunnattu palvelu että paras mobiilipalvelu. Kaikkiaan kilpailijoita oli näissä sarjoissa yli 40, joukossa Suomen tunnetuimpia yrityksiä.

*Uutisvahdista tuli *ainutlaatuinen mobiilipalvelu, koska se yhdistää käyttäjän omat toiveet, muiden verkonkäyttäjien suositukset ja Ylen toimituksen valinnat.

Tärkeää on myös se, että toimituksen suomalaisille valitsemat pääuutisetkin päätyvät käyttäjän nähtäviksi. Ylen toimitus pyrkii huomaamaan kaikille suomalaisille tärkeät aiheet silloinkin, kun tietokone ei siihen kykene.

Jos jotain todella suurta tapahtuu, toimituksella on käytössään myös hätänappi, jolla kaikki käyttäjät saavat ruuduilleen varoituksen.

Grand One -tuomariston mukaan “Tämä palvelu loistaa kaikilla valintakriteereillä. Palvelu on loppukäyttäjille aidosti arvokas muokkautumalla aidosti yksilölliseksi käytön perusteella. Tulokset ovat kiistattomat ja omassa luokassaan.”

Uutisvahdista löytyy painotettavia tai vahdittavia aiheita jo yli satatuhatta. Käyttäjät ovat tehneet jo noin kuusi miljoonaa painotusta, innokkaimmat heistä toistakymmentä tuhatta sellaista. Palvelulla on jo yli 200 000 käyttäjää.

Uutisvahti on noussut vuodessa ihailun kohteeksi ja edelläkävijäksi myös kansainvälisesti. Se on vakioaihe yleisradioyhtiöiden kokoontumisissa Suomessa ja ulkomailla, kun etsitään uusia oivalluksia. Uutisvahti on yksi syy sille, että Yle on noussut media-alan kansainväliseksi esikuvaksi.

Atte Jääskeläinen
Johtaja, vastaava päätoimittaja
Yle, Uutis- ja ajankohtaistoiminta