1. yle.fi
  2. Uutiset

Kymmenet vapaaehtoiset rakentavat pääsiäisen huipentumaa Valamon luostarissa

Pääsiäinen kokoaa Valamoon parisataa vierasta hiljaisuuden, rauhoittumisen ja jumalanpalveluselämän äärelle. 40 päivän suuri paasto huipentuu pääsiäisyön Kristuksen ylösnousemuksen juhlaan.

Kotimaan uutiset
Valamo
Toimittaja Varpu Mäntymäki etsi pääsiäisen tunnelmaa Valamon luostarista. Haastateltavana arkkimandriitta Sergei, teologisten aineiden opettaja Vladimir Sokratilin sekä retriittiin osallistuneet Kati Maristo ja Erkki Ainasjärvi.

Kati Maristo Jyväskylästä ja Erkki Ainasjärvi Mikkelistä ovat saapuneet Valamoon kolmipäiväiseen Askelia hiljaisuuteen -retriittiin. Luostari on ennestään molemmille tuttu paikka.

Kun Erkki jäi eläkkeelle, hänellä oli selkeä ajatus siitä, miten eläkepäivät sujuvat. Kun kaikki ei sitten mennytkään suunnitelmien mukaan, hän alkoi etsiä vastauksia erilaisten kurssien kautta. Valamossa hän on nyt jo kuudennen kerran.

Täällä kukin kuuntelee paitsi hiljaisuutta myös toinen toistaan.

Erkki Ainasjärvi

– Mikä täällä on ollut kaikkein parasta, on ilmapiiri, kiireettömyys ja rauha. Täällä kukin kuuntelee paitsi hiljaisuutta, myös toinen toistaan.

Katille retriitti on uusi kokemus. Tavoitteena hänellä on henkisen tasapainon löytäminen.

– Haluan mun elämään rauhoittumista ja keskittymistä. Täällä siirretään se kaikki ulkoinen pyöriminen pois ja sitten rauhoitutaan.

Luostarin ilmapiiri kiehtoo

Monet vieraista haluavat kokea hengellisyyden ohella myös pelkästään oman elämän pohdiskelua ja hiljentymistä. Toinen retriitin vetäjistä, teologisten aineiden opettaja Vladimir Sokratilin sanoo, että tällaisille hiljentymiseen perustuville kursseille on ollut kovasti kysyntää.

Rauha on osaltaan myös kilvoittelijoiden rukouksien aikaansaannosta.

Vladimir Sokratilin

– Valamon luostari on paikkana siihen erinomainen, koska luostaria ympäröi luonnonrauha. Rauha on osaltaan myös kilvoittelijoiden rukouksien aikaansaannosta.

Retriitin tärkeimpiä ominaisuuksia on, että jokainen osallistuja prosessoi asioita omista lähtökohdista.

– Loppujen lopuksi ihminen aina hiljenee, kun hän muotoilee omia ajatustaan ja hän myös hiljenee kuullakseen toista. Hiljentymisharjoitus voi siis auttaa dialogin rakentamisessa ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa, muistuttaa Sokratilin.

Pääsiäisen valmisteluun osallistuu kymmeniä vapaaehtoisia

Rovaniemeläinen Maarit Karttunen ja vantaalainen Yrjö Puhakka ovat olleet mukana jo kolmenkymmenen vuoden ajan tekemässä talkootöitä luostarissa. Tällä kertaa on muun muassa paistettu tuhansia piirakoita pääsiäisaterioita varten.

– Pääsiäiseen valmistaudutaan osallistumalla jumalanpalveluksiin kun työt sallivat. Valmistautuminen on sellaista pitempiaikaista matkaa, toteaa Maarit Karttunen.

Paasto päättyy pääsiäisen runsaaseen juhla-ateriaan. Tarjolla on perinteisiä ruokia, kulitsoja, piirakoita, pashaa ja tietysti lammasta, jota on varattu 80 kiloa, kerrotaan luostariravintola Trapesasta.

Lue seuraavaksi