Ajattele norsua ajamassa bussia – oikea tallennustapa saa muistin toimimaan

Muistikouluttaja Martti Vannaksen mukaan kukaan ei ole lähtökohtaisesti huonomuistinen, vaan ongelmia on tallennustekniikassa. Hän vertaa muistamista kielitaitoon, jonka oppiminen vaatii työtä ja aikaa. Esimerkiksi numeroiden muistamiseen voi ottaa avuksi mitä hullumpia mielikuvia.

terveys
Muistikuva.
Jyrki Lyytikkä / Yle Uutisgrafiikka

Useita satoja muistikoulutuksia vetänyt Martti Vannas ei ole koskaan kohdannut ihmistä, joka ei haluaisi parantaa muistiaan. Osa ajattelee, että on ikuisesti tuomittu onnettomaan muistiin.

– Se on vähän myytti, että synnymme joko hyvä- tai huonomuistisena. Muistaminen on kuin mikä tahansa taito, jota pitää kehittää ja työstää.

Vannaksen ajatuksena on, että kaikilla on hyvä muisti, mutta ongelmia aiheuttaa hukassa oleva tallennustekniikka. Yksinkertaisesti sanottuna kone on kunnossa, mutta käyttöohjeet puuttuvat.

Norsu bussikuskina auttaa muistamaan

Käytännössä jokaisen olisi luotava oma muistin kielioppi. Tämä tapahtuu visuaalisuuden ja mielikuvien kautta. Esimerkiksi jokaiselle numerolle pitäisi Vannaksen vinkin mukaan keksiä kuva.

– Esimerkiksi numeron kuusi voi muistaa ajattelemalla norsua tai numeron yksi ajattelemalla kynttilää. Visuaalinen mielikuva jää ei-visuaalista paremmin mieleen.

Näissä esimerkeissä mielikuva kehitetään muotokielen kautta: numeron 6 ulkomuodosta tulee mieleen norsun kärsä. Vaikutus muistamiseen on sitä parempi, mitä tunteita herättävämpi ja poikkeuksellisempi mielikuva on.

Jos pyydän sinua unohtamaan sukunimesi tai kengännumerosi, se ei onnistu. Asiat, jotka on painettu hyvin mieleen, pysyvät siellä.

– Otetaan esimerkiksi tilanne, jossa sinun pitäisi muistaa hypätä bussiin numero 6. Se on helpompi muistaa, kun ajattelet, että sitä bussia ajaa norsu.

Vannas toteaa, että tekniikoiden haltuunottaminen ei käy hetkessä.

– Mutta näinhän se on, minkä tahansa taidon kohdalla. Eihän kukaan opi tunnissa ranskan kieltäkään.

Hyvin mieleen painettuja asioita ei voi unohtaa

Tallennustekniikan ja muistin kieliopin ohella Vannas neuvoo kiinnittämään huomiota keskittymiseen ja motivaatioon. Asia pitää haluta muistaa.

Hän kertoo esimerkin, kuinka ihminen muistaa todennäköisemmin numerosarjan, jos sen muistamisesta luvataan 1000 euroa. Tällöin ihminen todella kuuntelee eikä keskity samalla muihin asioihin.

Huonomuistisuuden ohella ihmiset puhuvat usein myös unohtamisesta. Vannas pitää unohtamistakin käsitteellisenä harhana. Kyse on paremminkin siitä, että asiaa ei ole alun perinkään painettu kunnolla mieleen.

– Jos pyydän sinua unohtamaan sukunimesi tai kengännumerosi, se ei onnistu. Asiat, jotka on painettu hyvin mieleen, pysyvät siellä.