Saksalaislehti: Matkustamovideo näyttää lentoturman viime sekunnit

Bild väittää, että matkapuhelimella matkustamon sisältä kuvattu video on saatu tutkintaa lähellä olevista lähteistä. Myös ohjaamon äänitallentimen sisältö on vuodettu hyvin tarkkaan lehdistölle.

Ulkomaat
Turmatutkijat työskentelivät lentokoneen jäänteiden seassa Seynen kaupungin lähellä, Alpeilla torstaina.
Tutkijat työskentelivät turmakoneen jäänteiden seassa Seynen kaupungin lähellä, Alpeilla torstaina.Anne-Christine Poujoulat / AFP / Lehtikuva

Saksalainen sanomalehti Bild kertoi keskiviikkona, että lehdelle on esitetty Germanwingsin turmakoneen matkustamon sisältä kuvattu video, jolle ovat tallentuneet lennon viimeiset sekunnit ennen törmäystä vuorenseinämään.

Bild kirjoittaa, että video on peräisin tutkintaa lähellä olevasta lähteestä. Materiaali on kuvattu matkapuhelimen kameralla matkustamon takaosasta.

Bildin mukaan videossa kuvattu tilanne on kaoottinen ja kamera heiluu, eikä kuvissa esiintyviä henkilöitä voi tunnistaa. Ääniraidalta kuuluu matkustajien huutoa.

Videolla kuuluu myös metallinen hakkaava ääni ilmeisesti siitä, kun lennon kapteeni hakkaa kirveellä ohjaamon ovea. Tutkijoiden mukaan lentoperämies Andreas Lubitz lukitsi kapteenin ulos ohjaamosta ja ohjasi koneen tahallisesti maahansyöksyyn.

Lopuksi matkustamo kallistuu voimakkaasti sivulle, huudot jatkuvat ja video päättyy.

Syyttäjä: Puhelimia ei vielä tutkittu

Turman rikostutkintaa Ranskassa johtava syyttäjä Brice Robin sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että turmapaikalta löydettyjä matkapuhelimia ei ole vielä lähetetty tutkittaviksi.

– Jos ihmiset turmapaikalla ovat ottaneet puhelimia mukaansa, minulla ei ole siitä tietoa, Robin sanoi.

Myöhemmin hän vaati uutistoimisto AFP:n mukaan mahdollisen kuvamateriaalin haltijoita luovuttamaan videonsa välittömästi tutkijoille. Bildin ohella myös ranskalaislehti Paris Match kirjoittaa nähneensä videon.

Myös ääninauhoite vuodettu lehdistölle

Paris Match julkaisi eilen tiistaina verkkosivuillaan myös tarkan kuvauksen koneen ohjaamonauhurista puretusta äänimateriaalista. Lehden mukaan materiaali on peräisin yhdeltä tutkijoista.

Paris Match kuvailee, miten koneen vajoamisesta ja maan lähestymisestä kertovat varoittimet alkavat soida ohjaamossa koneen liukuessa kohti maata. Lehden mukaan ääninauhalta kuuluvasta hengityksestä voi kuulla, että perämies Lubitz pitää kasvoillaan happinaamaria.

Samaan aikaan koneen kapteeni yrittää murtaa ovea, ensin jauhesammuttimen tai happipullon avulla, myöhemmin kirveellä. Lubitz ei lehden mukaan sano sanaakaan sen jälkeen kun kapteeni on poistunut ohjaamosta.

Ennen nauhoitteen loppua kuuluu kova ääni, kun matkustajakoneen oikea siipi osuu ilmeisesti vuoreen. Sen jälkeen kuuluu vielä matkustajien huutoa ja ohjaamossa lauenneiden varoittimien ääniä, kirjoittaa ranskalaislehti Paris Match.

Lähteet: Reuters, AFP