Professori: Aluepolitiikka rinnastetaan eduskunnassa tuhlaamiseen

Väestötappiomaakunnan kansanedustajien on vedettävä yhtä köyttä saadakseen vietyä alueensa asioita eteenpäin. Politiikan professori ennustaa, että mitä vaikeampaan taloudelliseen tilanteeseen joudutaan, sitä enemmän aluepolitiikkaan kohdistuu väitteitä tuhlaamisesta.

Kotimaa
Luminen pelto metsän reunalla auringonlaskussa.
Minna Heikura / Yle

Aluepolitiikasta on tulossa tuhlauksen vertauskuva kansanedustajien puheessa. Helsingin yliopiston politiikan professori Sami Moision mukaan eduskunnassa voidaan syyttää poliittista vastustajaa tuhlauksesta, mikä nähdään puolestaan valtion asioiden huonona hoitamisena.

– Aluepolitiikkaa käytetään eduskunnassa todennäköisesti tietynlaisena leimakirveenä. Odotan, että mitä vaikeampaan tilanteeseen mennään taloudellisesti, sitä enemmän tuhlausväitteet kohdistuvat aluepolitiikkaan. Kansanedustajan on tärkeää osata kulkea omaa aikaansa vastaan, ja Kainuun osalta ensi vaalikaudella tulee mieleen erityisesti tämä tuhlausväitteiden torjuminen.

Tämän kevään vaaleista läpi pääsevät kainuulaiset kansanedustajat pääsevät työskentelemään monenlaisten aluepoliittisten kysymysten parissa. Sami Moisio ennustaa, että tulevalla vaalikaudella ajankohtaisia ovat Kainuun osalta muun muassa infrastruktuuriin, tulonsiirtojärjestelmiin ja yritystukiin liittyvät kysymykset.

Uskottavuus on tärkeää aluepolitiikan teossa

Sami Moision mukaankansanedustajan vaikutusmahdollisuuksiin ei juurikaan vaikuta se, ovatko kansanedustajat kasvualueelta vai kuihtuvasta maakunnasta, sanoo Helsingin yliopiston professori Sami Moisio.

Yksittäisen kansanedustajan vaikutusmahdollisuudet riippuvat nähdäkseni hänen asemastaan omassa puolueessaan.

Sami Moisio

– Yksittäisen kansanedustajan vaikutusmahdollisuudet riippuvat nähdäkseni hänen asemastaan omassa puolueessaan. Aluepolitiikan näkökulmasta on tärkeää, mikä edustajan uskottavuus on aloitteentekijänä. Tärkeää on myös, millaiset suhteet edustajalla on korkeimpaan virkamieskuntaan, joka ohjaa lakien valmistelua. Kokeneemmalla kansanedustajalla on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa kuin ensikertalaisella. Myös yhteydet yksityiselle sektorille vaikuttavat.

Tietyn alueen kansanedustajat voivat myös ajaa asioita yhteistyössä. He muodostavat muiden alueellisten toimijoiden kanssa eräänlaisen aluenyrkin. Tällöin he ylittävät myös puoluerajat. Se on Moision mukaan keskeistä, kun ajatellaan vaikkapa Kainuun tyyppistä aluetta.

Professori Sami Moision mielestä on hyvä, että eduskuntavaalit ovat aina myös aluepolitiikkavaalit.

– Ehdokkaat artikuloivat sitä, miten he tulevat toimimaan paitsi valtakunnan, myös edustamansa alueen yhteydessä. Sitten, kun he ovat eduskunnassa, heillä on nämä kaksi elementtiä mukanaan.

Aluepolitiikassa puhutaan myös metropoleista

Aluepolitiikka on helppo mieltää maaseudun turvaamiseksi, mutta Sami Moision mukaan kyse on laajemmasta asiasta. Siihen kuuluu esimerkiksi kuntien ja sote-palveluiden kehittäminen, tiet ja tietoliikenne, tulonsiirtojärjestelmä ja valtionosuusjärjestelmä sekä väestö ja yksityisen pääoman muodostelmat.

Viime aikoina on herännyt keskustelua siitä, onko näin laajaan kaupunkiverkostoon ja sen julkiseen tukemiseen varaa.

Sami Moisio

Aluepolitiikan ohjausjärjestelmä syntyi Moision mukaan 1950-luvulla, ja siinä oli keskeistä hajauttaa hyvinvointia tasaisesti koko maahan. Hajautettu yhteiskunta luotiin muun muassa laajan kuntakentän kautta. 1990-luvun alun jälkeen aluepolitiikasta tuli aiempaa enemmän kaupunkiseutuvetoista. Tulonsiirtojärjestelmät ovat yhä käytössä, vaikka valtionosuuksia onkin leikattu.

– Viime aikoina on herännyt keskustelua siitä, onko näin laajaan kaupunkiverkostoon ja sen julkiseen tukemiseen varaa.

Nykyisen talouden taantuman aikana on Moision mukaan voimistunut keskustelu suurkaupunkipolitiikan voimakkaammasta tarpeesta ja metropolialuekysymyksestä.

– Kansainvälistymisen tukemisesta on tullut aluepolitiikan yksi keskeinen tavoite 2000-luvun alusta. Usein kuulee toistettavan, että kansainvälistyminen onnistuu luontevimmin suurimpien kaupunkiseutujen kautta.