Vuoden tarjoilija haluaa olla paras kaikessa

Kilpailuhenkisyys ajoi Saara Alanderin kokeilemaan kykyjään kaikissa mahdollisissa ravintola-alan kilpailuissa. Fine diningin parissa työskentelevä Alander syö vapaalla harvoin ulkona, koska ammattilaisen huomio kiinnittyy helposti ruoasta ja seurasta nauttimisen sijaan siihen, miten ravintola toimii.

Kotimaa
Saara Alander puuhastelee työpaikallaan.
Taavi Salmivaara / Yle

Vuoden tarjoilijaksi valittu lahtelainen Saara Alander on ollut koko ikänsä kilpailuhenkinen ihminen. Mitteleminen alkoi jo opiskeluaikana.

Sen jälkeen tutuksi on tulleet ravintolakoulun SM-kisat, Taitajat, Vuoden tarjoilija -kisat ja Nuori sommelier -kilpailu.

Vuoden tarjoilijan pestistä hän kisasi edelliskerran kaksi vuotta sitten. Tuolloin hän tuli toiseksi.

– Tällä kertaa en meinannut uskoa voittaneeni kilpailua, koska taso oli kova. Voitto tuli minulle yllätyksenä. Olen iloinen, onnellinen ja ennen kaikkea ylpeä itsestäni, että sain niin hienon suorituksen tehdyksi. Voitto tuo tullessaan edustustehtäviä ja uusia suhteita. En usko, että se muuttaa perusarkeani.

Ammattilainen ei osaa rentoutua vapaallakaan

Saara Alander valitsi aikoinaan ravintola-alan sen perusteella, että työssä saa olla asiakkaiden kanssa tekemisissä.

Keittiö vaihtui työskentelyyn salin puolella. Puheenlahjat olivat paremmat kuin käsityön lahjat.

Nykyään menee parempia viinejä, ja annoskoot ovat pienentyneet. Enää ei juoda viiniä pulloittain vaan tilataan eri sortteja.

Saara Alander

– En osaa laittaa ruokaa niin hyvin. Annetaan niiden tehdä, jotka osaavat. Kotona mieheni tekee ruokaa enemmän kuin minä, mutta yritän silti töiden lomassa kokkailla.

Vaikka Saara Alander on töissä ravintolassa, vapaa-ajallaan hän syö useimmiten kotona. Ulkona tulee käytyä syömässä aivan liian harvoin, hän pohtii.

– Tykkään käydä paikassa, missä saa nauttia rauhassa tasokasta ruokaa. Perinteiset pitsat, kebabit ja hampurilaiset ovat tulleet myös tutuiksi.

Ammattilainen ei osaa käydä ravintolassa ilman, että työasiat tulevat mieleen.

– Kyllä sitä väkisinkin kiinnittää huomiota, mutta yritän käydä aina istumaan selkä salin suuntaan, jolloin ei tarvitse katsoa asioita. Yritän nauttia ravintolassa illasta ja seurasta. Etten kiinnitä liikaa huomiota ravintolan toimintaan. Välllä se on vaikeaa.

Rahaa käytetään harkiten ja vähemmän juomiin

Yleinen taloustilanne vaikuttaa ihmisten ravintoloissa käymiseen ja rahan kulutukseen. Alanderin mukaan ennen tehtiin enemmän pöytävarauksia, kun taas nykyään syömään mennään hetken mielijohteesta.

Ravintolassa käyminen kuitenkin arkipäiväistyy.

Voitto tuo tullessaan edustustehtäviä ja uusia suhteita. En usko, että se muuttaa perusarkeani.

Saara Alander

– Juomiin käytetään yhä vähemmän rahaa. Ihmisten laatutietoisuus on kasvanut. Nykyään menee parempia viinejä, ja annoskoot ovat pienentyneet. Enää ei juoda viiniä pulloittain vaan tilataan eri sortteja.

Esimerkiksi Alanderin kotikaupungista Lahdesta löytyy ravintolakulttuuria, mutta ravintolakenttä on suppea. Muun muassa fine dining -ravintolat ovat harvassa.

– Pidän tämän hetkisestä työstäni tosi paljon. Perheen kannalta on helpointa olla tällä hetkellä Lahdessa, lahtelaisessa Rouxissa työskentelevä Alander sanoo.

Hänen työpaikkansa on listattu Suomen parhaiden ravintoloiden joukkoon.

Vaikka Alander on nyt napannut ammattikisoista kirkkaimman palkinnon, hän ei aio jättää kisoja sikseen ja keskittyä arjen työhön.

– Seuraavaksi olisivat vuorossa Sommelier-kisat ja sen jälkeen Hovimestari-kisat, hän sanoo ja naurahtaa.