1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuhannen taalan kysymys: Miten houkutella koulupsykologi pieneen kuntaan?

Koulupsykologeista on pulaa koko maassa, mutta eniten pula koettelee pieniä kuntia sekä esi- ja perusopetusta. Lukioihin ja ammattioppilaitoksiin psykologin saaminen on helpompaa. Esimerkiksi Kainuussa on 14 virkaa, joista kaikkiin ei ole saatu psykologia palkattua.

Kotimaan uutiset
Lapsi istuu kiikussa.
Jukka Koski / Yle

Opiskelijahuoltolain edellytys, että esi-ja perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen opiskelijoille ja oppilaitosten työyhteisöille on järjestettävä mahdollisuus psykologin palveluihin, on laittanut kunnat vaikeaan asemaan. Kaikkialle ei psykologeja riitä, sanoo perheneuvolan päällikkö Markku Herrala Kainuun sote -kuntayhtymästä.

– Varsinkin pienten ja syrjäisten kuntien on hankala löytää päteviä psykologeja. Lisäksi esi- ja perusopetus koetaan ilmeisesti aika haastavina tehtäväkenttinä psykologien keskuudessa.

Kainuussa koulupsykologien tehtävät hoidetaan Kainuun soten kautta, joten Herrala näkee selkeästi maakunnan sisällä olevat erot.

– Keskuskaupunki Kajaaniin löytyy kohtuullisesti psykologeja, mutta esimerkiksi Ylä-Kainuussa joudutaan pohtimaan ostopalveluita. Rekrytoinnit eivät ole innostaneet päteviä hakijoita riittävästi. Lisäksi selkeänä näkyy se, että lukioihin ja ammatillisen koulutuksen puolelle hakijoita riittää, mutta esi- ja perusopetuksessa on tiukempaa.

Kuntayhtymä helpottaa, mutta...

Kainuun helpotus on se, että psykologipalvelut hoidetaan maakunnallisesti, joten tehtäväkenttiä on voitu jakaa psykologien kesken kohtuullisen hyvin.

– Esimerkiksi Kajaanista hoidetaan muutaman lähikunnankin tehtäviä. Tehtäväkenttää helpottaa myös se, että maakunnallinen perheneuvola hoitaa tehtäviä ennen kouluikää, ja sen jälkeen koulupsykologit jatkavat. Olemme onnistuneet puuttumaan moneen ongelmaan hyvin varhaisessa vaiheessa. Tällä linjalla yritetään myös pysyä.

Tulo vieraalle maaperälle edellyttäisi työtä myös puolisolle, ja siinä on se tuhannen taalan kysymys.

Markku Herrala

Vaikeus on se, että psykologeja ei ole riittävästi. Herrala tuumaa, että tässä näkyy koulutus, tai oikeammin sen puute.

– Pohjois-Suomessa ei voi opiskella psykologin maisterintutkintoa. Koulutuksen järjestämistä kannattaisi harkita niin, että vaikka useamman maakunnan alueelta kerättäisiin opiskelijoita alaa lukemaan, mikä helpottaisi koko alueen tilannetta. Toinen asia on palkkaus, se ei välttämättä houkuttele pitkän korkeakoulutuksen jälkeen.

Kainuussa palkkausta on kompensoitu työntekijöille ohjatun sisäisen tuen määrällä. Työnantaja järjestää sisäistä koulutusta ja tukee myös työntekijän pidempiä koulutuksia, mutta edellyttää samalla sitoutumista tehtävään. Näitä etuja ei varsinkaan vastavalmistunut välttämättä huomaa. Sen sijaan vanha totuus käy äkkiä ilmi, miettii Herrala.

– Yliopistokoulutuksen saaneella on yleensä yliopistokoulutuksen saanut puoliso. Tulo vieraalle maaperälle edellyttäisi työtä myös puolisolle, ja siinä on se tuhannen taalan kysymys. Jos katsoo Kainuun psykologeja, käytännössä lähes kaikilla on valmis Kainuu-sidos.

Lue seuraavaksi