Hämeen Sanomien tabloidiuudistusta luultiin aprillipilaksi

Huolellinen valmistautuminen ja ennakkotyö näkyi lukijoiden kiitoksina sanomalehden muuttaessa kokoaan. Hämeen Sanomat lisää uudistuksen myötä myös vuorovaikutteisuutta lukijan kanssa.

Hämeen Sanomat siirtyi tabloidikokoon. Kuva: Liisa Leinonen / Yle

Hämeen Sanomat jätti vanhan, niin sanotun broadsheet-koon taakseen, ja siirtyi pienempään tabloidikokoon aprillipäivänä.

Kokomuutosta viilattiin pitkään, ja sen myötä muuttui myös esimerkiksi lehden käyttämä kirjasintyyli.

Päätoimittaja Pauli Uusi-Kilposen mukaan Hämeen Sanomien uudistuksessa kuunneltiin lukijoita.

Lehdestä tehtiin koepainoksia ja kerättiin lukijoiden mielipiteitä. Se näkyy myös lehden sivuilla. Esimerkiksi jokainen numero on jaettu kahteen osaan yleisön toiveesta. Koko lehti on nidottu kasaan.

– Maailmalla on tapana tehdä lehteen vähintään kaksi osaa, ja tabloidissa tämä voidaan toteuttaakin erittäin hyvin, kehuu Uusi-Kilponen.

Isot lehdet totuttivat lukijat tabloidikoon lukijoiksi

Pauli Uusi-Kilposen mukaan lehti lisää myös vuorovaikutteisuutta lukijoiden kanssa. Myös paikallisuuteen kiinnitetään huomiota.

– Pyrimme tekemään enemmän alueellisia uutisia ja kaivamaan puheenaiheita esiin.

Lehti sai runsaasti lukijapalautetta pitkin aprillipäivänaamua. Osa on jopa epäillyt, että koon muutos olisi liittynyt jotenkin aprillipäivään kepposiin.

– Perusviesti on ollut hyvin positiivinen, tähän on ilmeisesti jo totuttu suurten lehtien tehdessä muutoksen ensin.  Pahimmat purkaukset tulivat silloin, uskoo Uusi-Kilponen.