Suklaakulinaristi jättää pääsiäismunat kauppaan

Pääsiäinen on suklaamunien kulta-aikaa. Suklaakulinaristeille pääsiäismunat tuottavat kuitenkin usein pettymyksen. Suklaayhdistyksen puheenjohtaja toivoisi, että ostoskoriin päätyisi pääsiäisenä laadukkaampaa suklaata – myös lapsille.

ilmiöt
Pääsiäismunia.
YLE Anna Huittinen

Suklaamunat päätyvät kotiin usein lasten toiveesta. Suklaakulinaristille kuitenkaan pääsiäismuna ei tarjoa kovinkaan paljon iloa. Suklaayhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Karhunen jättää pääsiäismunat kauppaan.

– Olen suoraan sanottuna sitä mieltä, että aikuisten ei kannata näitä suklaamunia, -pupuja, -noitia juurikaan ostaa. Ne on ihan selvästi lapsille suunnattuja ja sisältö on kyllä sen mukainen. Sokeriahan niissä on paljon ja kaakaota on vain jämät, Karhunen kertoo.

Suklaamunien paino vaihtelee 20 grammasta pariin sataan grammaan. Hintahaitari taas alle eurosta useisiin euroihin. Kilohintaa suklaalle voi siis kertyä jopa 50–60 euroa.

Oikeastaan suklaamunan ostaja maksaakin ehkä enemmän lelusta kuin itse suklaasta. Jarkko Karhusen mukaan tässä tapauksessa hinta ei tuo laatua, ei edes saaduissa leluissa.

– Kun suklaamunien sisältö ei ole sitä laadukkainta sorttia, niin mielestäni myös lapsia kannattaisi opettaa paremman suklaan makuun pienestä pitäen, Karhunen sanoo.

nainen kokoaa suklaamunasta saatua yllätystä
YLE Anna Huittinen

"Mitä lyhyempi ainesosaluettelo, sitä laadukkaampi suklaa"

Jarkko Karhunen harmittelee, että suklaamunien kääreiden tiedot ovat usein hyvin puutteelliset. Esimerkiksi kaakaon alkuperämaata ei monistakaan suklaamunista löydy. Karhunen suosittelee katsomaan ainesosaluetteloa ja sen sisältöä.

– Yleensä mitä lyhyempi ainesosaluettelo, niin sitä laadukkaampi suklaa, Karhunen tiivistää.

Suklaa kannattaa Karhusen mukaan nauttia huoneenlämpöisenä, jolloin maut tulevat esille.

– Jääkaapista otettu suklaa tahtoo olla sellainen vähän mauton siihen asti, kunnes se alkaa lämmitä suussa, jolloin irtoaa sitten makua. Jääkaappi on liian kylmä paikka suklaan säilyttämiselle, Karhunen kertoo.