Murhasta tuomitun Matin äiti: Asperger-poikani saama tuomio on oikeusmurha

Suomessa tuomitaan vuosittain parikymmentä henkilöä murhasta. Vain muutama henkilö tuomitaan alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta. Yksi heistä on nuori mies, jota tässä jutussa kutsutaan Matiksi. Matin äiti sanoo, että suomalainen oikeusjärjestelmä ei ole ymmärtänyt Matin sairastamaa aspergerin oireyhtymää.

Kotimaa
Murhasta tuomitun Matin äiti: Asperger-poikani saama tuomio on oikeusmurha
Asperger-syndroomaa sairastava Matti sai murhasta 10,5 vuoden vankeustuomion. Yle

Matin äiti istuu kauniin kotinsa olohuoneessa ja kertoo poikansa tarinaa.

Pöydällä on lukuisia kansioita, joihin äiti on kerännyt kaiken mahdollisen aineiston ja tiedon aspergerin oireyhtymästä. Kansioista löytyvät myös poliisin tekemä esitutkinta ja eri tuomioistuinten tekemät ratkaisut hänen poikansa tapauksessa. Ja paljon muuta.

Olohuoneen seinällä kehyksissä on perheen valokuva. Isän ja äidin vieressä kameraan katsoo vakavailmeinen noin 10-vuotias poika. Nyt tuo poika on eräässä Suomen avovankilassa.

Vankilassa oleva poika ja hänen perheensä eivät halua, että heidät tunnistetaan. Tässä jutussa poikaa kutsutaan Matiksi.

Lapsuudessa kiukunpuuskia ja koulukiusaamista

Äidin mielestä Matti oli lapsena melko normaali. Hänellä oli tosin lapsena kiukunpuuskia, mutta äidin mukaan vastaavanlaisia on muillakin lapsilla.

– Matti pärjäsi koulussa erinomaisesti ja varmaan se oli syynä siihen, ettemme osanneet tarttua näihin ongelmiin ajoissa. Vasta sitten jälkeenpäin ovat selvinneet kaikki nämä koulukiusaamiset, ja myöhemmässä vaiheessa vasta se, että Matilla ei ollut koskaan kavereita, kertoo Matin äiti.

Murhasta tuomitun Matin äiti: Asperger-poikani saama tuomio on oikeusmurha
Yle

Lukion jälkeen Matti pääsi yliopistoon opiskelemaan ja opinnot sujuivat hyvin. Mutta kavereita Matilla ei edelleenkään ollut. Toisinaan Matti ajautui vaikeuksiin joidenkin nuorten kanssa, ja joutui pahoinpidellyksikin joitakin kertoja.

Äiti pelasti Matin milloin mistäkin.

Yliopiston jälkeen Matti halusi suorittaa vielä ammatillisen koulutuksen. Hän aloitti opinnot uudella paikkakunnalla ja kaiken piti olla kunnossa.

"Kummankin henki oli vaarassa"

Eräänä viikonloppuna ravintolaillan jälkeen Matti törmäsi kadulla mieheen, joka halusi päästä lämmittelemaan Matin asuntoon. Siellä miehet joivat lisää alkoholia ja heille tuli riitaa.

– Jossain vaiheessa Matti heräsi yöllä ja huomasi, että hänen arvokas monitoimityökalunsa oli kadonnut pöydältä. Myös Matin lompakko oli tyhjä. Matti sanoi tälle kaverille, että mitä varten sä varastat mun tavaroita. Kaveri vastasi, että se, mikä oli ennen sun, on nyt mun. Sitten tämä kaveri hyökkäsi pojan kimppuun. Poika huomasi, että keittiön pöydällä on veitsi ja hän ajatteli, että pelottelee sillä tämän kaverin pois, kertoo äiti surmayön tapahtumista.

Matti on kertonut äidilleen, että tapahtumat etenivät niin, että hänen asunnossaan ollut kaveri tarttui Matin käteen, jossa oli veitsi.

– Sitten se meni sellaiseksi tempomiseksi ja siinä mentiin edestakaisin niin, että kummankin henki oli vaarassa. Ja lopputulos oli sitten traaginen ja sellainen, mitä ei missään tapauksessa tässä maailmassa olisi uskonut, että tapahtuu, äiti sanoo hiljaa.

Oikeus totesi myöhemmin, että uhrin kuolinsyy oli teräaseella kaulan ja pään alueelle aiheutetut useat vaikea-asteiset vammat verenvuotoineen.

Sotkuinen eteinen ja verta kylpyhuoneessa

Äidin oli tarkoitus viedä viikonloppuna tavaroita Matin asunnolle. Äiti yritti soittaa Matille. Kun tämä ei vastannut puhelimeen, niin äiti meni omilla avaimilla asuntoon.

Äiti näki sotkuisen eteisen ja kylpyhuoneen, jossa oli paljon verta. Äiti mietti kauhuissaan, mitä on tapahtunut ja missä hänen poikansa on.

Seuraavana päivänä soitti poliisi ja kertoi, että Matti on pidätetty ja hänellä ei ole hätää. Muuta poliisi ei suostunut kertomaan. Sovittiin, että äiti voisi tulla maanantaina katsomaan poikaansa poliisivankilaan. Siellä poliisi kertoi äidille, että Matti on surmannut toisen miehen. Äiti kyseli, oliko uhri perheellinen.

– Poliisi totesi minulle, että jos nyt jotain voin sanoa, niin ei tämä ollut kenenkään unelmavävy, eikä verottajan kultakimpale, äiti kertoo.

Myöhemmin kävi ilmi, että uhri oli vapautunut edellisenä päivänä vankilasta Virosta ja hänellä oli useiden vuosien rikostausta.

Lakikirjoja.
Yle

Kun äiti näki poikansa poliisivankilassa, hän ymmärsi terveysalan ammattilaisenä heti, että Matti olisi tarvinnut lääkärihoitoa ja rauhoittavaa lääkitystä. Niitä Matti ei äidin mukaan saanut. Äiti sanoo, että sekavassa tilassa ollutta Mattia kuulusteltiin seuraavien päivien aikana kolme kertaa yhteensä noin kolme tuntia.

Äiti on kannellut poliisin toiminnasta.

Eduskunnan oikeusasiamies selvittää parhaillaan, millä tavoin Matin terveystilanne otettiin huomioon poliisikuulustelujen aikana.

"Poliisi kutsui poikaani rotaksi"

Eniten äiti on järkyttynyt siitä, mitä Matti väittää poliisin hänelle sanoneen.

– Poikani on kertonut, että poliisi kävi poliisivankilassa hänen sellissään kertomassa hänelle sellaisia asioita kuin että, saatiin kaksi rottaa samalla kertaa. Ja ei meidän kannata rottatappeluihin resursseja laittaa. Poliisi oli käynyt myös kertomassa, että hän tuo tiilenpään tai köydenpätkän, että valitse siitä, nakerratko tiilinpäitä loppuikäsi vai vedätkö itsesi hirteen. Ja sitten hän oli vielä ehdottanut, että jos et nyt näin tee, niin kyllä siellä vankilassa aina televisionjohtoa löytyy, johon voi aina itsensä vetää, äiti kertoo.

Äiti on tehnyt kantelun myös poliisin puheista.

Kun Matti oli ollut poliisivankilassa neljä vuorokautta, niin siellä tuli käymään sairaanhoitaja toisen tutkintavangin luona. Vartija pyysi, voisiko sairaanhoitaja käydä katsomassa Mattia. Sairaanhoitaja määräsi Matille rauhoittavaa lääkettä ja hänet siirrettiin pian psykiatriseen vankisairaalaan.

Jo kesken esitutkinnan Matille tehtiin mielentilatutkimus. Mielentilatutkimuksessa selvisi, että Matti on ollut surmahetkellä alentuneesti syyntakeinen ja hänellä todettiin myös aspergerin oireyhtymä.

Oikeus: Murhatuomio

Päijät-Hämeen käräjäoikeus katsoi, että Matti on syyllistynyt murhaan. Koska hänet tuomittiin alentuneesti syyntakeisena, hänelle langetettiin vuosituomio. Matti sai 10 vuoden ja 6 kuukauden pituisen vankeusrangaistuksen.

Oikeus totesi, että Matin kyky säädellä käyttäytymistään on aspergerin oireyhtymän vuoksi merkittävästi alentunut, ja hänen toimintansa oli surmailtana riistäytynyt käsistä. Oikeuden mukaan Matilla olisi kuitenkin ollut edellytyksiä toimia myös muutoin surmatilanteessa.

Tuomiosta valitettiin Kouvolan hovioikeuteen, joka ei käräjäoikeuden tuomiota muuttanut. Korkein oikeus ei antanut jutussa valituslupaa.

Äiti kokee, etteivät tuomioistuimet ole ymmärtäneet aspergerin oireyhtymää ja sen vaikutusta Matin käytökseen.

Murhasta tuomitun Matin äiti: Asperger-poikani saama tuomio on oikeusmurha
Yle

– Silloin kun poikani tuntee itsensä uhatuksi, niin voi sanoa, että hänelle tulee tällainen sokea raivo. Monet lääketieteen ja juridiikan asiantuntijat ovat sitä mieltä, että tämmöisessä tilanteessa hän ei olisi pystynyt mihinkään määrätietoiseen, sinnikääseen ja suunnitelmalliseen tekoon. Hän oli jumittunut siihen, että miten minun nyt tässä käy, kun hänellä ei ollut pakotietä. Aivotoiminnan osalta on ihan mahdotonta ajatella, että Matti olisi voinut toimia toisin, sanoo äiti.

"Vankilassa tappouhkauksia ja toimettomuutta"

Matti sijoitettin kärsimään rangaistustaan Riihimäen vankilaan.

– Hänet sijoitettiin ehkä Suomen hirveimpään vankilaan eristetylle ja suljetulle osastolle vaarallisten vankien kanssa. Poikani oli tappouhkausten alaisena siellä. Hänellä ei ollut mitään toimintaa siellä vankilassa, oliko kolme tuntia jotakin askartelua viikossa, äiti kertoo.

Riihimäen vankilassa sattui noin vuosi sitten vankilasurma, jossa Matin viereisen sellin vanki tapettiin. Tämä järkytti äidin mukaan entisestään Matin mieltä ja lisäsi hänen pelkojaan. Usean siirtohakemuksen jälkeen Matti siirrettiin toiseen suljettuun vankilaan.

Matti olisi halunnut jatkaa kesken jääneitä opintojaan vankilassa, mutta äidin mukaan hän ei ole saanut mahdollisuutta opiskeluun.

Vankiloiden terveydenhuollostakin Matilla ja hänen äidillään on huonoja kokemuksia.

– Tuolla vankilassahan ei kovin paljon edes lääkäreitä ole. Niitäkin, joita siellä on, niin he toimivat konsultteina. Minun pojalleni määrättiin esimerkiksi kerran psykoosilääkkeitä yhtä aikaa opiaattien kanssa. Niillä on hengenvaarallinen yhteisvaikutus. Onneksi huomasin tämän ja lääke lopetettiin, äiti toteaa.

Matti on tällä hetkellä avovankilassa. Hän istuu ensikertalaisena puolet tuomiostaan, jota on jäljellä yli kaksi vuotta.

"Mennyt luottamus poliisiin ja rikosseuraamuslaitokseen"

Äidin mukaan Matti ymmärtää, että hänelle kuuluu rangaistus.

Murhasta tuomitun Matin äiti: Asperger-poikani saama tuomio on oikeusmurha
Yle

– Tottakai hän ymmärtää, mihin hän on syyllistynyt. Hän ymmärtää, että hänelle kuuluu rangaistus. Mutta se, miten häntä on kohdeltu tämän prosessin aikana, niin sen kanssa on hyvin raskasta elää, äiti huokaa.

Äidin mukaan hänellä on mennyt luottamus koko suomalaiseen rikosseuraamusjärjestelmään.

– Minulla on mennyt täysin luottamus poliisiin ja rikosseuraamuslaitoksen osaamiseen. Tuntui myös, että oikeusistunnot olivat läpihuutojuttuja, että asperger vankilaan niin pitkäksi aikaa kuin vain on mahdollista, ja niin kovalla tuomiolla kuin vain on mahdollista. Tämä on se minun ajatukseni siitä, mitä on tapahtunut. En voi koskaan hyväksyä sitä, että suomalainen yhteiskunta ei tue heikommassa asemassa olevia ja sorrettuja ihmisiä, vaan heitä kohdellaan vielä kovemmin kuin normaaleita ihmisiä.

– Asperger-poikani saama tuomio on oikeusmurha, äiti sanoo ja katsoo perhekuvaa seinällä.

Matin tarina Ajankohtaisessa kakkosessa tiistaina 7.4. klo 21. Lähetyksessä ovat haastateltavina rikosoikeuden professori Matti Tolvanen ja poliisitoimintayksikön päällikkö Seppo Kolehmainen Poliisihallituksesta.