1. yle.fi
  2. Uutiset

Chilen tulvien uhriluku nousee, rekat ja talot huuhtoutuivat tulvaveden mukana – video

Chilen kuivan pohjoisosan tulvien uhriluku nousee yhä. Kymmeniä ihmisiä on kuollut tai kateissa ja jopa lähes 30 000 on menettänyt kotinsa. Alueen pahimmat sateet kymmeniin vuosiin muuttivat joet ja tiet valtaviksi virroiksi, jotka kuljettivat mukanaan autoja, rekkoja ja kokonaisia taloja.

Ulkomaat
Valtavalla voimalla edennyt tulvavesi kuljettaa mukanaan autoja, taloja sekä muuta rojua Chanaralin kaupungin halki.
Atacaman alue on maailman kuivimpia, mutta alueella satoi päivässä kymmenen kertaa enemmän kuin tavallisesti vuodessa.

Chilen kuivaan pohjoisosaan Atacaman alueelle viime viikolla iskeneiden voimakkaiden tulvien uhriluku nousee edelleen. Ainakin 23 ihmistä on kuollut ja 57 on edelleen kateissa. Viranomaiset pelkäävät uhriluvun nousevan edelleen ja pelastustyöntekijät löytävät päivittäin tulvaveden mukanaan viemiä uhreja.

Mahdollisesti jopa 27 000 ihmistä on menettänyt kotinsa ja yli 4 000 on joutunut majoittumaan tilapäissuojiin. Monet tulvista selvinneet lähtevät alueelta vapaaehtoisesti, sillä he pelkäävät sairauksien leviävän tulvan tuhoamilla alueilla.

Useat kylät ja kaupungit ovat peittyneet tulvaveden mukanaan tuoman paksun mutakerroksen alle ja pelastusryhmät yrittävät kaivaa uhreja esiin sen alta.

Rankkasateet muuttivat normaalisti kuivat jokiuomat raivokkaiksi virroiksi, jotka kuljettivat mukanaan autoja, rekkoja ja jopa kokonaisia taloja. Joet tulvivat yli äyräidensä ja muuttivat myös kadut tulvauomiksi.

Useat alueen maantiet ovat edelleen poikki ja monet lentokentät on suljettu. Myös alueen kaivostoiminta on jouduttu keskeyttämään. Chile on maailman johtavia kuparintuottajia.

Useat saarroksiin jääneet kylät ovat myös ilman juomavettä ja sähköä. Tiistaina viranomaiset ilmoittivat, että vesihuolto oli saatu palautettua 80 prosentille tulva-alueesta ja sähköt lähes kaikille, joilta ne olivat katkenneet.

Päivässä sadetta enemmän kuin kymmenessä vuodessa yhteensä

Chilen presidentti Michelle Bachelet kuvaili tilannetta alueella synkäksi, mutta lupasi, että hallitus tekee kaikkensa edistääkseen pelastustöitä ja peruspalveluiden palauttamista tulva-alueelle.

Chilen hallitus on julistanut alueelle hätätilan ja se on lähettänyt paikalle hätäapua sekä sotilaita auttamaan pelastustöissä. Luvatusta yli 9 miljoonan hätäapupaketista huolimatta jotkut alueen asukkaista pitävät apua riittämättömänä.

– Ihmiset ovat häkeltyneitä ja tunteet käyvät paikoin kuumina, koska apu on riittämätöntä. Armeija on kyllä auttamassa, mutta ihmiset tuntevat silti, että heidät on unohdettu, sanoi alueen alkuperäisväestön johtaja Solange Bordones uutistoimisto AP:lle.

Tulvavedet ja mutavyöryt ovat katkoneet teitä ja huuhtoneet mukanaan kokonaisia kyliä. Ensimmäiset tulvavedet syöksyivät vuorilta aamuyöllä viime tiistaina ja ihmiset pakenivat hyökyvirtoja talojensa katoille ja ylärinteille.

Rankkasateet ovat alueella olleet pahimmat 80 vuoteen, mutta meteorologit uskovat pahimman sään olevan jo ohitse. Atacaman aavikko on maailman kuivimpia alueita ja siellä sijaitsevassa Antofagastan kaupungissa sataa yleensä vajaa kaksi millimetriä vuodessa. Nyt sadetta tuli Chilen ilmatieteenlaitoksen mukaan vuorokauden aikana 24 millimetriä.

Suurin syy rajuihin tulviin on Andeille saapunut kylmä rintama, joka tuotti vuoristossa rajuja vesisateita tavallisten lumisateiden sijaan kohdattuaan lämpimän ilmamassan. Vesimassat vyöryivät vuorilta alas laaksoon valtavina virtoina. Alue on kärsinyt kuivuudesta vuosia, eikä se ollut varautunut lainkaan tulvaan. Edellinen paha tulva alueella oli vuonna 1997.

Tulvan tuhoja Chanaralin kaupungissa Atacaman alueella.
Tulvan tuhoja Chanaralin kaupungissa Atacaman alueella 31. maaliskuuta.Reuters-TV

Myös kuuluisat kaivosmiehet menettivät kotinsa

Kotinsa ovat tulvissa menettäneet myös useat niistä kaivostyöntekijöistä, jotka olivat viikkoja loukussa romahtaneessa kaivoksessa vuonna 2010.

– Kaikki olivat nukkumassa, kun tulva tuli. Pystyin ottamaan mukaani vain joitain tavaroita ja pakenemaan tulvaveden tieltä. Tämä on jälleen uusi tragedia, olemme menettäneet kaiken, yksi loukkuun jääneistä kaivosmiehistä Victor Zamora kuvaili.

Pelastetuista kaivosmiehistä tuli Chilessä julkkiksia ja useiden heistä uskottiin kuolleen tulvissa. Myöhemmin heidät löydettiin elossa, mutta kaivosmiesten edustajan mukaan myös he ovat menettäneet kotinsa. Erään heistä mukaan tuhot olivat kuin tsunamin jäljiltä.

Myös naapurimaa Bolivia on lähettänyt alueelle hätäapua. Bolivian presidentti Evo Morales erotti tulvan uhreille vesipulloja jakaneen maan puolustusministerin Jorge Ledezman, sillä tämä oli pukeutunut takkiin, jonka selkämyksessä luki ”Meri kuuluu Bolivialle”. Chilen hallitus teki Ledezman takista valituksen Bolivialle.

Teksti juontaa Chilen ja Bolivian edelleen vireillä olevaan aluekiistaan. Bolivia vaatii edelleen itselleen aluetta Chilen pohjoisrannikolta, jonka se menetti sodassa vuonna 1883.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi