RKP:n ehdokkaat velvoittaisivat Rosatomin käyttämään paikallisia yrityksiä

RKP:n kansanedustajaehdokkaat Oulun vaalipiirissä velvoittaisivat Rosatomin käyttämään myös paikallisia yrityksiä, jos Pyhäjoen ydinvoimalahanke toteutuu. Suurin osa ehdokkaista kuitenkin jättäisi uuden ydinvoimayksikön mieluiten rakentamatta. Kollajan altaan rakentamista vastustaa yli 60 prosenttia ruotsalaisten ehdokkaista.

vaalit
Pyhäjoen Hanhikivi
Timo Sipola / Yle

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen kaikki kansanedustajaehdokkaat Oulun vaalipiirissä velvoittaisivat Rosatomin käyttämään paikallisia yrityksiä, jos Pyhäjoen ydinvoimalahanke toteutuu. Täysin samaa mieltä asiasta on 62,5 prosenttia alueen ehdokkaista ja jokseenkin samaa mieltä 37,5 prosenttia.

Suurin osa ruotsalaisten ehdokkaista jättäisi kuitenkin uuden ydinvoimalan mieluiten rakentamatta. 62,5 prosenttia Oulun vaalipiirin RKP:n kansanedustajaehdokkaista ei hyväksyisi periaatepäätöstä uuden ydinvoimalan rakentamisesta. 37,5 prosenttia ehdokkaista hyväksyisi ehdotuksen.

Kaikki RKP:n ehdokkaat Oulun vaalipiirissä turvaisivat lailla työntekijöiden minimityöajan. Täysin samaa mieltä on 22 prosenttia ja jokseenkin samaa mieltä 78 prosenttia ehdokkaista. Ruotsalaisten ehdokkaat eivät olisi lyhentämässä ansiosidonnaista työttömyysturvaa, sillä peräti 89 prosenttia vastustaa asiaa.

Turvapaikanhakijoista suurempi vastuu

RKP:n kansanedustajaehdokkaat Oulun vaalipiirissä vastustavat yksimielisesti ruotsin kielen opiskelun muuttamista vapaaehtoiseksi. Sata prosenttia ehdokkaista on myös sitä mieltä, että edellisen eduskunnan hyväksymää lainmuutosta samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimisesta ei pidä perua.

Ylen vaalikonekyselystä selviää, että RKP:n Oulun vaalipiirin ehdokkaiden mielestä Suomen pitää ottaa suurempi vastuu EU:n alueelle tulevista turvapaikanhakijoista. Täysin samaa tai jokseenkin samaa mieltä on 87,5 prosenttia ehdokkaista, 12,5 prosenttia on jokseenkin eri mieltä.

Mielipide Venäjän etupiiripolitiikan aiheuttamasta uhasta jakaa mielipiteitä. Hiukan yli puolet ehdokkaista ei pidä Venäjän etupiiripolitiikkaa uhkana Suomelle, kun taas 44 prosenttia on jokseenkin samaa mieltä siitä, että uhka on olemassa.

Torstaina 2. huhtikuuta Ylellä on RKP:n puoluepäivä. Jokaisella puolueella on oma puoluepäivänsä. Päivien järjestys on arvottu.