Tapaus Lubitz – Tämän vuoksi Lufthansan psykologiset testit tehdään vain kerran

Lufthansan lentäjäkoulun hakijoista jopa 70 prosenttia hylätään psykologisista syistä. Suomessa samanlaista testausrääkkiä ei tunneta. Lufthansalla psyyke testataan vain kerran. Siihen on syynsä.

Ulkomaat
Lentokoneen ohjaamo.
Adek Berry / AFP / Lehtikuva

Kaikkiaan Lufthansan lentäjäkoulun hakijoista 95 prosenttia ei pääse sisään. Hylättyjen hakukokemus jää ainutkertaiseksi, sillä Lufthansalle ei saa hakea kuin kerran.

Vertailun vuoksi Finnairille lentäjiä kouluttavan Suomen Ilmailuopiston testit voi ottaa uusiksi. Koska hakijoiden laatu vaihtelee eri vuosina, pääsee Suomessa koulutukseen joinakin vuosina muita helpommin. Myöskään psykologiset keskustelut eivät Suomessa ole samalla tavalla hakijoita karsivia kuin Lufthansalla.

Lufthansan hakuprosessissa psykologinen puoli on korostuneesti esillä. Moni aikoinaan Lufthansalla hylätyistä lentääkin aivan moitteettomasti muilla yhtiöillä.

Perämies Andreas Lubitz joutui kaksi kertaa psykologiseen arviointiin. Ensin hänet testattiin lento- ja avaruuskeskus DLR:ssä Lufthansan lentokouluhakemuksen yhteydessä. Kun hän opintojen keskeyttämisen jälkeen vuonna 2009 halusi palata takaisin kouluun, lääkärit arvioivat hänet uudelleen.

Depressio ei aina olekaan hylkäämisperuste. Jos depressioon löytyy jokin selkeä syy, saattaa terapia tepsiä.

Saksalaisasiantuntijoiden mukaan laajaa psykologista testausta ei ole järkevää uusia määräajoin. Fiksut ihmiset oppivat, miten testeissä pitää toimia. Jos jotain haluttaisiin nyt muuttaa, pitäisi keksiä ihan uutta.

Keskittymistä, riskinottoa ja johtajuutta

Lufthansa-lentäjäksi hakevan psykokierros käydään Hampurissa sijaitsevassa DLR:ssä. Myös monet muut lentokoulut ostavat lentokelpoisuusarviointinsa DLR:ltä. Lufthansan menetelmässä on yhtiön omia vaatimuksia, jotka ylittävät ilmailulainsäädännön vaatimukset.

Lufthansa-menetelmän heikkous onkin sen ainutkertaisuus. Moni hakija voisi olla erinomainen pilotti, mutta päättää esimerkiksi kokeilla onneaan liian nuorena. Kun hylkäys hiukan kypsymättömälle nuorelle tulee, tie Lufthansalle nousee samalla pystyyn ikuisesti.

Lufthansan kelpoisuustestaus on monipäiväinen. Psykotestauksessa hakijan persoonallisuudesta tehdään kattava analyysi. Testaus kattaa sekä henkilökohtaisia keskusteluita että ryhmätehtäviä. Hakijalta testataan muun muassa yhteistyökykyä, motivaatiota ja stressinsietoa erittäin vaikeissa tehtävissä.

Lufthansan lentäjäksi haluavalta vaaditaan myös korostunutta kykyä arvioida itseään. Hakijan päätöksentekokyky ja taipuvaisuus riskinottoon ovat erityisen kiinnostavia.

Myös selkärankaa pitää olla. Hylkäys tulee, jos asiantuntijat arvioivat, että hakija ei pystyisi riittävästi vastustamaan lentokapteenia tilanteessa, jossa epäilisi tämän toimivan virheellisesti.

Simulaattori paljastaa enemmän kuin parhaat testaajat

Lentokelpoisuuden testauksesta ei saa koskaan täydellistä. Lufthansalla lentäjäkouluun valituille ja valmiille lentäjille on tarjolla psykologisen koulutuksen saaneen henkilökunnan palveluita. Alkutestauksen kaltaista rääkkiä ei kuitenkaan enää koskaan toisteta.

Lufthansan lentäjäkoulun opintoviikkojen aikana opiskelija on jatkuvan tarkkailun alla. Lentosimulaattorissa tuleva lentäjä joutuu kohtaamaan toinen toistaan hurjempia poikkeustilanteita. Lufthansan mukaan ne avaavat niin hyvän näköalan oppilaan mieleen kuin ikinä on mahdollista.

Lufthansa ei kerro, montako opiskelijaa joutuu jättämään leikin tässä vaiheessa kesken. Se tiedetään, että ainakin Suomen ilmailuopistolla on välillä koulutettavia, jotka putoavat pelistä kesken opintojen.

Saksan ilmailulääkäreiden yhdistyksen mukaan määräaikaiset psykotestit eivät toimi. Ne eivät pysty ennustamaan psykiatrisia poikkeustilanteita, joihin niitä tarvittaisiin. Jatkuviin keskusteluihin, esimerkiksi ennen jokaista lentoa, ei psykologeja edes riitä. Lisäksi psykologi voi olla myös väärässä. Sekin on otettava huomioon.

Sen sijaan Lufthansalla uskotaan, että työkaverit pystyvät paremmin havaitsemaan ja reagoimaan, jos vaikkapa lentäjän käyttäytymisessä tai terveydentilassa on tapahtumassa muutoksia. Sitä varten on olemassa nimetön palautejärjestelmä, jota yhtiö vaatii myös käytettävän.

Täydellistä varmuutta ei kuitenkaan koskaan saada. Röntgenkuvista paljastuu, jos käsi on murtunut, mutta murtunutta mieltä ei pään sisältä näe.