1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Kokkojen kokko Nelostiellä – vanha hotelli hävitetään polttamalla

Niemenharjun käytöstä poistettu hotelli hävitetään näyttävästi polttamalla parin viikon kuluttua Pihtiputaalla. Viitasaaren palokunta polttaa päärakennuksen lisäksi viereisen rivitalon. Nelostien vieressä olevan hotellin polttaminen vaatii erikoisjärjestelyjä valtakunnan pääväylän liikenteeseen.

Niemenharjun päärakennus ja matalakattoinen rivitalo hävitetään polttamalla Nelostien varressa. Kuva: Arto Hussa

Niemenharjussa on parhaillaan kaivuutyö menossa ja vanhan bensa-aseman säiliöt on nostettu. Pihtiputaan kunnan toimesta pilaantunut maa-aines kuljetetaan pois tontilta.

Niemenharjun hotelli/motelli ympäristöineen on ollut 1960- ja 80-luvuilla vilkkaassa hotelli-, motelli-, ravintola-, huoltoasema-, leirintäalue- ja viihdekäytössä. Toinen rivitalo on jo purettu pois, osa lomamökeistä myyty ja loputkin laitettumyyntiin ja poisvietäväksi (siirryt toiseen palveluun).

Pääosa Niemenharjun rakennuskannasta on käyttökelvottomassa kunnossa. Säilytettäviä rakennuksia ovat lähinnä  päärakennuksen viereinen tuulimyllyhotelli ja vanha Mummonmökki lähellä Lylylampea.

Viimeksi Niemenharjun päärakennuksessa on toiminut Viitasaaren Viihdekeskus.

– Tämä on iso projekti ja alkoi vuoden vaihteessa, kun Pihtiputaan kunta otti yhteyttä Viitasaaren paloasemalle. Hetken mietittyäni lämpesin ajatukselle, kertoo asemamestari Ville Ala-Kokko Viitasaaren palokunnasta.

Tilaustyö osa palokunnan harjoittelua

Palokunta hyödyntää rakennusten polttoa harjoitteluna tositilanteiden varalta ja polttaa rakennukset  kahtena päivinä.

– Tässä on selvästi kaksi erillistä rakennusta, joten saadaan parempi hyöty harjoituksesta, kun jaetaan sen kahdelle päivälle.

Päärakennus on suunniteltu poltettavaksi keskiviikkona 15. huhtikuuta ja rivitalo lauantaina 18. huhtikuuta.

Nopeus tiputetaan Nelostiellä harjoituksen ajaksi viiteenkymmeneen kilometriin.

Ville Ala-Kokko

Palokunnan oikeat hälytystehtävät ja sääolosuhteet saattavat muuttaa polttoaikoja. Esimerkiksi tuulen ei saa puhaltaa savua Nelostien liikennettä häiritsemään.

Isot roihut kiinnostavat aina yleisöä, mutta polttojen aikana Nelostiellä kielletään pysähtyminen paloa ihailemaan.

– Lisäksi Nelostielle tulee polttojen ajaksi ELY-keskuksen määräämät liikennemerkit  eli nopeus tiputetaan Nelostiellä harjoituksen ajaksi viiteenkymmeneen kilometriin, muistuttaa Ala-Kokko.

Lauantaisen rivitalon polttamisen kohdalla palokunta harkitsee vielä yleisön päästämistä alueelle polttamista seuraamaan.

– Se saattaa olla mahdollista, miettii asemamestari Ville Ala-Kokko.

Niemenharjun uusi tuleminen

Niemenharjun motellin alueen tulevaisuutta on suunniteltu useissa eri hankkeissa eri vuosina. Suunnitelmat eivät ole kuitenkaan edenneet toteutukseen.

Pihtiputaan kunta ja Kehittämisyhtiö Witas Oy aloittivat alueen suunnittelun uudelleen viime vuonna. Pitkään rappiolla olleella Niemenharjun alueella nähdään merkittävää kehittämispotentiaalia liikenteellisen sijainnin ja ominaispiirteiden ansiosta. Alueen ja kiinteistöt omistaa Pihtiputaan kunta.

Niemenharjua pidetään Pihtiputaan käyntikorttina niin positiivisessa kuin negatiivisessakin mielessä. Siksi alue halutaan uudistaa kokonaan.

Niemenharjun uuden matkailualueen yritysidea koostuu huoltamotoiminnan lisäksi ravintoloista, vastaanotto-, majoitus- ja kokoustiloista sekä Caravan-alueesta saunatiloineen. Lisäksi alueelle kaavaillaan pieniä, moderneja lomamökkejä sekä myöhemmin laadukkaita huviloita viereisen Kolimajärven rannalle. Suunnitelmissa on myös paikallisten laadukkaiden tuotteiden esittelyalue.

Oikealla oleva hotelli poltetaan ja vieressä oleva tuulimyllysiipinen motelli säilytetään. Kuva: YLE Keski-Suomi