Näkökulma: Vasemmistoliitto vaaleihin uudistunein kasvoin - ja maailmanparannusottein

Vasemmistoliitto on kokenut imagon muutoksen. Tämä näkyy puolueen tavoitteissa. Ja tämä näkyy ehdokasjoukossa ja sen ajatuksissa ainakin Keski-Suomessa. Suunta oli nähtävissä jo neljä vuotta sitten, kun Eila Tiainen nousi Matti Kankaan luovuttamalle edustajanpaikalle - toki kansan tahdosta. Kansan tahdosta vasemmistovihreä kulttuuripersoona lunastanee paikan seuraavallekin kaudelle, arvelee toimittaja Päivi Kupla.

Eduskuntavaalit 2015
Uutispäällikkö Päivi Kupla

Tehdaspaikkakunnilta on Keski-Suomesta parhaimmillaan ponnistettu eduskuntaan kahdenkin edustajan voimin, vasemmistoliiton riveistä. Silloin niin äänestäjät kuin ehdokkaat painottuivat teollisuuteen. Nyt on aika toinen ja toinen on myös puolueen imago.

Vasemmistoliiton keskisuomalaisehdokas on 43-vuotias perheellinen nainen tai mies, joka viettää vapaa-aikaansa mieluiten kirjan tai elokuvan kanssa. Leipänsä hän saa yllättäen yksityiseltä puolelta tai on kokonaan työelämän ulkopuolella. Perinteisen työntekijäroolin sijaan hän onkin asiantuntijatehtävissä, opiskelee tai nauttii eläkettä. Hän on kuitenkin korkeakoulutettu. Ja hän on kielitaitoinen. Vaaleihin hän on valmis kuluttamaan tuhannen euron verran, avokätisimmilläänkin viitisen tonnia.

Näin kertoo lahjomaton vaalikone. Se kertoo myös vasemmistoliiton ehdokaskaartissa, ehkä kannattajakunnassakin, tapahtuneesta muutoksesta.

Puolueen keskisuomalisehdokas on suoranainen maailmanparantaja. Tai Robin Hood. Hän ei halua rajoittaa maahanmuuttoa vaan haluaa Suomen ottavan nykyistä suuremman vastuun turvapaikanhakijoista. Hän sallisi parantumattomasti sairaalle oikeuden avustettuun kuolemaan. Hän pitää kansalaisen yksityisyyden suojaa jopa valtion turvallisuutta tärkeämpänä. Ja hän haluaa luopua niin ydinvoimasta kuin turpeen energiakäytöstä.

Neljä vuotta sitten eduskuntaan nousi akateemista kulttuuriväestöä edustava Eila Tiainen. Hän sai merkittävän henkilökohtaisen äänimäärän, 3955 ääntä. Se oli enemmän kuin perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisen tai demarien Tuula Peltosen äänisaalis. Tiainen sai noin kolmasosan Jyväskylässä annetuista vasemmistoliiton äänistä. Kannatus oli kova myös Muuramessa. Eila Tiainen nousi teollisuudesta ponnistaneen ja kolme kautta kansanedustajana toimineen Matti Kankaan tilalle. Alkoi uusi aika puolueen keskisuomalaisessa historiassa.

Kevään vaaleissa ainakin vasemmistoliiton ehdokasjoukossa teollisuustaustaisuus on jäämässä varjoon. Nyt tarjolla on Tiaisen viitoittamalla tiellä akateemiskultturellia vasemmistoa.

Oletus on, että vasemmistoliitto jatkaa maakunnassa yhden edustajan puolueena, ja edustaja on Tiainen. Hän tuskin saa näissä vaaleissa todellista haastajaa voittopuolisesti ensikertalaisista koostuvasta ehdokasjoukosta. Vetoapua hän sitävastoin tarvitsee. Ja sitä hän tarvitsee myös puolueen perinteisimmältä kannattajakunnalta. Hänen toista kauttaan eduskuntaan siivittänee tuntuvimmin viime vaaleissakin puolueen kakkospaikan maakunnassa ottanut äänekoskelaistaustainen Juho Kautto.

Kahden paikan saavuttamiseen tuskin riittää edes ehdokkaiden vankka usko hyvään ja kauniiseen.