RKP tavoittelee Lapista 2 000 ääntä

Suomen ruotsalainen kansanpuolue on saanut Lapista pienen jalansijan saamelaisten lähdettyä mukaan puolueeseen. Kieli- ja kulttuurivähemmistöjen yhteistyön saavuttamat äänimäärät ovat kuitenkin olleet vaatimattomia. RKP sai kuitenkin kaksi ehdokasta läpi viime kuntavaaleissa.

Yle Saame
Andte Gaup-Juuso tähdittää Sámi bojá -elokuvaa.
Kimmo Hiltunen / Yle Sápmi

Suomen ruotsalainen kansanpuolue on tullut näkyvästi esiin Lapissa saamelaisten lähdettyä mukaan puolueeseen. Vuonna 2012 perustettu saamelaisten paikallisosasto kävi viime kuntavaalit omalla listalla ja sai kaksi ehdokasta läpi Utsjoen valtuustoon.

Lapissa RKP:n äänimäärät ovat kuitenkin olleet vaatimattomia. Viime kuntavaaleissa ääniä kertyi noin 200, eduskuntavaaleissa noin 400 ja EU vaaleissa vajaa 500. Puolueella oli lappilaisia ehdokkaita myös vuosien 1999 ja 2003 eduskuntavaaleissa.

Näkkäläjärvi ehdolla Uudellamaalla

Suomenruotsalaisia ja saamelaisia yhdistää kieli- ja kulttuurivähemmistön asema. Yhteistyö ei siis ole kuitenkaan tuottanut runsasta satoa, vaikka RKP asetti viime EU-vaaleissa kautta aikain ensimmäisen lappilaisen ehdokkaansa EU-vaaleissa.

Saamelaiskäräjien entinen puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi sai Lapista kuitenkin vain noin 150 ääntä. Uudeltamaalta Näkkäläjärvi keräsi peräti noin 400 ääntä ja kevään eduskuntavaaleissa hän onkin ehdolla Uudenmaan vaalipiirissä.

Saamelaiset tyytyväisiä puolueen toimintaan

Lapissa RKP:llä on neljä ehdokasta ja kaksi heistä on saamelaisia. Puolueen tavoitteena oli seitsemän ehdokasta. Ehdokkudesta kieltäytymiset johtuivat puolueen yhteyspäällikkö Karin Ringbomin mukaan henkilökohtaisista motiiveista.

RKP havittelee Lapista melkoista voittoa. Sen tavoitteena on saada kahdentuhannen äänen potti, mikä tarkoittaa äänimäärän viisinkertaistamista edellisistä eduskuntavaaleista.

RKP Saamen puheenjohtaja Tuomas Juuso korostaa, että puolue toimii Lapissa pitkällä aikajänteellä. Hän kertoo olevansa tyytyväinen siihen, miten RKP on toiminut systemaattisesti lapin saamelaisten puolesta.

RKP:n ehdokkaat ovat Andte Gaup-Juuso ja Tuomas Juuso Enontekiöltä sekä Rhea Rantanen Kemistä ja Carina Raumala Inarista.