Hyppää sisältöön

Tutkija: "Vasemmistoliiton muutosprosessi on ohi, teollisuustyöväestö ja vihervasemmistoradikaalit löysivät toisensa"

Savupiipputeollisuus ja ympäristöarvot eivät enää taistele vasemmistoliitossa. Puolue on löytänyt "punaisen linjansa" pienituloisten, hyvinvointivaltion ja sosiaalipalvelujen puolustajana, arvioi politiikan tutkija. Hallitustie näyttää nousseen pystyyn jo nyt.

Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Vasemmistoliitto on tällä istuntokaudella ollut sekä hallituksessa että oppositiossa.

– Vasemmistoliitto lähti hallituksesta esimerkiksi lapsilisiin kohdistuvien leikkausten takia. Sitä ennen vasemmistoliitto oli ajanut hallituksessa nimenomaan köyhimpien asiaa ja joutunut siinä kohtaa pahasti hankauksiin kokoomuksen kanssa.

Näin arvioi vasemmistoliittoa Yle Radio Suomen Ajantasassa keskiviikkona Erkka Railo. Hän on Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija.

Vasemmistoliitto käveli ulos hallituksesta vuosi sitten maaliskuun lopulla. Kun hallituksessa yritettiin tehdä leikkauksia ja rakenneuudistuksia, vasemmistoliitto asettui johdonmukaisesti vastustamaan leikkauksia.

– Se on sitten mielipidekysymys, onko se jarruttamista vai oikean asian puolustamista, Railo sanoo.

"Mittavia myönnytyksiä tai oppositioon"

Eduskuntavaaliohjelmassaan vasemmistoliitto haluaa, että otetaan velkaa hyvinvointivaltion pelastamiseksi ja kehittämiseksi.

– Kyse on rohkeasta linjanvedosta tilanteessa, jossa julkista keskustelua hallitsee se, millaisia sopeutustoimia pitäisi tehdä, Railo pohtii.

Railon mielestä vasemmistoliiton hallitustie näyttää hyvin hankalalta.

– Joko puolue joutuu tekemään hallitusneuvotteluissa mittavia myönnytyksiä tai se jää oppositioon, hän sanoo.

"Vasemmistoliiton muutosprosessi alkaa olla lopuillaan"

Railon mukaan vasemmistoliiton uudistumisprosessi on kestänyt pitkään. Puoluetta ovat tukeneet vanha teollisuustyöväestön kannattajakunta ja uudet vihervasemmistoradikaalit.

– Itse ajattelen, että se muutosprosessi alkaa olla lopuillaan, että puolue vaikuttaa nyt ainakin ulospäin aika yhtenäiseltä.

Ristiriitoja savupiipputeollisuuden ja ympäristöarvojen suhteen ei näy, arvioi Railo. Hän mainitsee esimerkkinä yhtenäisyydestä sen, että puolue vastustaa ydinvoiman lisärakentamista.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on Railon mukaan vienyt puoluetta pari piirua vasemmalle. Vasemmistoliitto on löytänyt paikkansa pienituloisten, hyvinvointivaltion ja sosiaalipalvelujen puolustajana.

– Sieltä se löytyy se punainen linja, Railo sanoo.