Karitsalla herkuttelu lisääntyy – maistuu muutenkin kuin pääsiäisenä

Lampaan liha on kuulunut jo pitkään perinteisen suomalaisen pääsiäispöydän kattaukseen. Viime vuosina erityisesti karitsan lihan kulutus on kasvanut. Lihansyöjää miellyttää tällä hetkellä kotimainen lähituote.

Kotimaa
Särä Lemi Lemin särä lampaanliha paisti lammas
Lampaan karitsasta valmistettua särää.Yle

Lampaan- ja erityisesti karitsanliha pysyy osana suomalaista pääsiäisherkuttelua. Lampaan- ja karitsanlihan sesonkikausi on pysynyt pääsiäisessä, mutta etenkin karitsanlihalla halutaan herkutella nykyään myös muina vuodenaikoina. Karitsanliha on tullut osaksi esimerkiksi kesän grillisesonkia ja joulun pyhien ateriointia.

Viime vuonna suomalaiset kuluttivat lampaanlihaa kaikenkaikkiaan noin 3,6 miljoonaa kiloa, josta vähän vajaa puolet kulutettiin pääsiäisen aikaan.

Riitta Stirkkinen Lihatiedotuksesta kertoo, että ihmiset haluavat nykyään vaihtelua lihankulutukseensa ja että etenkin lähituotteiden kysyntä on kasvussa.

– Lihankulutuksesta on tullut vastuullisempaa. Ihmiset haluavat tietää, mistä ruokapöytiin päätyvä liha oikein tulee ja kuka sen on kasvattanut, toteaa Stirkkinen.

Stirkkisen mukaan tämän myötä myös pientuottajien tarjonta on laajentunut. Myös lihakauppiaat ovat samoilla linjoilla Stirkkisen kanssa.

Lähituotteisiin keskittyvällä Benjaminin lihatorilla Iitissä on havahduttu myös siihen, että pääsiäisenä menee tavallista paremmin kaupaksi lampaan ohella myös possu.

– Erityisesti nuorta karitsaa menee nyt hyvin, mutta piikki on huomattavissa myös possun kulutuksessa, toteaa lihamestari Juho Oikarinen.

Ihmiset haluavat tietää, mistä ruokapöytiin päätyvä liha oikein tulee ja kuka sen on kasvattanut.

Riitta Stirkkinen

Eksoottinen liha kiinnostaa

Kotkan lihatukun yrittäjä Panu Eerola kertoo niin ikään karitsan menevän hyvin kaupaksi pääsiäisen aikaan.

– Kulutus lisääntyy hieman myös elokuussa, kun monet väsäilevät rosvopaisteja.

Kotkan lihatukussakin lähiliha menee kaupaksi parhaiten. Niin ikään Benjaminin lihatorin Oikarisen mukaan lähituotteiden kysyntä on selvässä kasvussa.

– Ihmiset kyselevät paljon, että mistä liha on peräisin.

Oikarisen mukaan myös Suomen olosuhteissa erikoisempien lihatuotteiden kysyntä on jonkin verran kasvanut.

– Hevosen lihan kohdalla kysyntä on suorastaan räjähtänyt ja myös strutrsinliha meni tuossa taannoin aika hyvin kaupaksi, Oikarinen toteaa.

Myös Kotkan lihatukusta kysellään aika ajoin esimerkiksi strutsin tai biisonin lihaa.