Polkupyörä tai älypuhelin – nykylapsi säästää tavoitteeseen

Usein lapsen ensimmäinen kosketus raha-asioihin on tullut säästöpossun myötä ja niitä syöttävät myös nykylapset. Talletusautomaatit mahdollistavat possun tyhjentämisen vaikka kauppareissun yhteydessä.

Kotimaa
Lapsi laittaa rahaa possuun
Kati Siponmaa / Yle

Sijoitusasiantuntija Mari Päivinen sanoo, että Danskebankin Kemin konttorilla käy edelleen säästölippaan tyhjentäjiä, mutta aiempaa harvemmin.

– Kyllä tyhjentäjiä käy, mutta ei päivittäin, vaan viikoittain, Päivinen arvelee.

Päivisen mukaan lipas lähetetään pankista edelleen laskettavaksi ja rahat ilmestyvät tilille parin päivän viiveellä.

Säästäminen on vuosien saatossa muuttanut muotoaan ja Päivinen näkee, että lasten säästämisestä on tullut enemmän tavoitteellista.

– Edelleen kyllä säästetään, mutta ei niinkään kartuteta tiliä, vaan asetetaan tavoitteita. Se voi olla uusi pyörä tai älypuhelin ja kun ikää tulee, niin haaveet ja tavoitteet kasvavat. Tulee ajokorttia ja muuta.

Päivinen sanoo, että tämän päivän lasten isovanhemmat miettivät edelleen enemmän pesänmunan kasvattamista.

Sijoitusasiantuntija Mari Päivinen
Sijoitusasiantuntija Mari Päivinen esittelee Pondus Pingviini -säästölipasta, jonka mukana tulee myös avain.Kati Siponmaa / Yle

Itsepalvelua kolikon kerääjille

Myös perinteinen säästölipas on muuttunut ajansaatossa sen verran, että siinä missä ennen lippaan sai avatuksi vain pankissa olevalla avaimella, niin uusiin malleihin annetaan avain mukaan.

– Vähän koristeen asemaan lippaat ovat jääneet, mutta kyllä näihin kolikoita voi edelleen kerätä ja käydä sitten tyhjentämässä itse, kun avainkin tulee lippaan mukana.

– Talletusautomaatteja on Suomessa enenevässä määrin ja nämä itsepalvelupisteet ovat meillekin hyvä lisä. Asiakkaat eivät ole pankin aukioloajoista riippuvaisia, Päivinen sanoo.

Meri-Lapissa ensimmäinen talletusautomaatti ilmestyi Tornioon viime vuoden loppupuolella ja Kemiin automaatti saatiin maaliskuun puolivälissä.

Itsepalvelupisteet ovat meillekin hyvä lisä.

Mari Päivinen

Sijoitusasiantuntija pitää talletusautomaatin hyvänä puolena myös sitä, että siinä rahat vilahtavat välittömästi tilille.

Rahanarvon oppii uusin keinoin

Tämän päivän lapsille rahanarvoa opetaan niillä keinoilla, jotka muutenkin lapsia ja nuoria kiinnostavat

– Lapsille on kehitetty taloustaitoja kartuttavia verkkopelejä ja isommille lapsille ja nuorille on sitten sosiaalisessa mediassa omat sovelluksensa, joilla pääsee arjen hallintaan tutustumaan.

Nykynuori näkee vanhempiensa käyttävän erilaisia kortteja käteisen sijaan ja oman kortin haluaminen astuukin jossain vaiheessa kuvioihin.

– 10 ikävuotta on sellainen rajapyykki, mutta nuorempikin lapsi voi olla ihan pätevä kortin käyttäjä tai vastaavasti vanhempi lapsi ei vielä välitä.

Lapsille on kehitetty taloustaitoja kartuttavia verkkopelejä.

Mari Päivinen

– Se lähtee lapsesta. Siitä kuinka varma taloudenpitäjä hän on, pysyvätkö esimerkiksi kukkaro ja tunnusluvut tallessa, Päivinen kuvailee.

Hänen mielestään pankkikortti voi olla tarpeen esimerkiksi lapsella, jota harrastus vie peli- tai esiintymisreissuille.

– Vanhemmilla voi olla vaikea hahmottaa, paljonko lapsi tarvitsee käteistä rahaa mukaan.

Vaikka lapsi makseleekin muovirahalla, niin rahanarvon opettelu tulee Päivisen mukaan käytännön myötä.

– Varsinkin jos alkuun vanhemman kanssa yhdessä tutkii niitä tiliotteita, että tässä ovat ostoksesi ja nyt on näin vähän rahaa jäljellä. Siinä hupenemisen näkee konkreettisesti.