Valoteos valtaa pääsiäisenä Kalevan kirkon sisältä ja ulkoa

Tampereen Kalevan kirkko on hehkunut violettina hiljaisen viikon illat. Ulkovalaistus on osa lauantaina huipentuvaa valoteosta.

kulttuuri
Kalevan kirkko pääsiäisvalaistuksessa
Marko Melto / Yle

Kalevan kirkon julkisivu on valaistu violetiksi hiljaisen viikon ajaksi. Valaistus liittyy valoteokseen, joka jatkuu kirkon sisäpuolella lauantai-illan konsertissa. Tampere Cappella -kamarikuoro esittää tuolloin kirkossa Arvo Pärtin teoksen Passio.

Valoteoksen toteuttanut valosuunnittelija Jonna Rautala kertoo valaistuksen olevan tarkan suunnittelun tulos.

Valosuunnittelija Jonna Rautala Kalevan kirkon edessä.
Mika Jyrävä / Yle

– Kuorolta tuli idea, että he haluaisivat tälle hiljaiselle viikolle julkisivuvalaisun. Lähdin tutkimaan Suomen luterilaisen kirkon liturgisten värien tematiikkaa ja taustaa, mihin värien symboliikka liittyy. Etsin oikeat sävyt kalvoille ja lähdin tutkimaan teknisesti, kuinka paljon valoa tarvitaan.

Yksinkertainen toimii ulkovalaistuksessa

Kirkon ulkovalaistus syntyi halogeenilamppujen, kanaverkon ja värikalvojen avulla.

Totesin, että kannattaa pysyä yksinkertaisessa.

Jonna Rautala

– Tässä kirkossa itsessään on niin monta sivua ja kanttia. Totesin, että kannattaa pysyä yksinkertaisessa, kun tein koevalaisun pari viikkoa sitten, Rautala sanoo.

Värivalaisimia maassa kirkon seinustalla.
Mika Jyrävä / Yle

Jos Kalevan kirkon ulkoseinät ovat massiiviset, sama linja jatkuu myös sisäpuolella.

– Kirkkosalin halkaisija on 50 metriä, kyllä tässä lääniä riittää valaistavaksi, valosuunnittelija Jonna Rautala kertoo.

kyllä tässä lääniä riittää valaistavaksi.

Jonna Rautala

Valaisun tavoitteena esityksen tukeminen

Rautala kertoo käyttävänsä sisävalaisussa noin 60 valoa, joita hän ohjaa valopöydän avulla.

Kalevan kirkon kirkkosali.
Mika Jyrävä / Yle

– Minulla on käytössä erilaisia isoja pinta-aloja valaisevia flood-heittimiä ja profiiliheittimiä, joilla pystyy luomaan teräviä tai pehmeitä valoja. Niissä on erilaisia linssejä, joiden avulla pääsee muokkaamaan valokiilaa.

Valoteos etenee värillisesti samaa tematiikkaa noudattaen sekä sisällä että ulkona. Konsertin aikana valaisu muuttuu pikkuhiljaa mustan kautta valkoiseksi.

– Stroboja ei ole luvassa, niitä ei kannata tulla katsomaan tähän konserttiin. Tämä on tyylikäs ja hillitty valaisu, mutta sillä tuetaan teosta ja esitystä, että kuulija pääsee syvemmälle siihen maailmaan mukaan, Jonna Rautala sanoo.