Kevään juhlien ennakkosuunnittelulla säästää aikaa, rahaa ja itseään

Kevään juhlista saa suurimman ilon irti, kun pitää jalat maassa ja arvioi, mihin oma aika, voimavarat ja osaaminen riittävät. Hyvällä suunnittelulla säästyy rahaa ja turhaa työtä.

ilmiöt
Juhlapöytä.
Michael Reynolds / EPA

Vaikka esimerkiksi ylioppilastutkinnon tuloksia joudutaan odottamaan toukokuun loppupuolelle asti, viisas juhlien järjestäjä on ennakkosuunnittelussa jo pitkällä.

– Suosituimmat juhlapaikat saatetaan varata jo vuotta aiemmin, tietää Itä-Hämeen Marttojen vt. toiminnanjohtaja Kati Koskela.

Koskelan mukaan kotona juhlia järjestävällä pitäisi olla ainakin juhlien teema ja rakenne hallussa.

– Kutsujakin voi laittaa jo eteenpäin, jos yllätyksiä ei ole tiedossa, hän vinkkaa.

Muistilistat ovat hyviä.

– Rakastan muistilistoja ja raapustelen ideoita talteen hyvissä ajoin. Poikani rippijuhlat ovat vasta puolentoista vuoden päästä, mutta olen jo aloittanut ideoiden poimimisen lehdistä ja muista lähteistä, hän kertoo.

Huomioitavia seikkoja juhlien järjestelyissä esimerkiksi juhlan luonne, paljonko vieraita on tulossa, missä juhlat pidetään eli tilaratkaisut, mahdolliset tarjottavat ja astiat sekä vaikkapa juhlien värimaailma.

Rakastan muistilistoja ja raapustelen ideoita talteen hyvissä ajoin.

Kati Koskela

– Näistä asioista juhlien sankarillakin on varmasti sanansa sanottavana, Koskela muistuttaa.

Läheltä edullista ja hyvää

Kotona juhlat järjestävän kannattaa pitää jalat maassa ja suhteellisuudentaju päässä. Kati Koskelan mukaan ajan riittävyyden ja osaamisen suhteen on hyvä olla realisti ja miettiä, mihin voimavarat venyvät. Ja kääntyä ammattilaisten puoleen tarvittaessa.

Juhlat saa järjestettyä pienelläkin rahalla, jos viitseliäisyyttä ja taitoa riittää.

Edullisia ja helppoja tarjottavia ovat Koskelan mukaan esimerkiksi keitot ja salaatit. Myös omia varastoja kannattaa hyödyntää.

Keitto on edullista ja helppoa valmistaa,  sitä saa myös tehtyä ison määrän kerrallaan.

Kati Koskela

– Jos pakastimesta löytyy edellisen kauden satoa, esimerkiksi sienet ja marjat voi loistavasti käyttää juhlatarjoilun osana. Keitto on edullista ja helppoa valmistaa, sitä saa myös tehtyä ison määrän kerrallaan.

Kati Koskela neuvoo myös miettimään, voisiko lähiluonnosta ja pihasta löytää kattaukseen ja koristeluun sopivia elementtejä.

– Parillekymmenelle henkilölle löytyy tarjoiluastiasto useimmiten omasta takaa, isommalle joukolle voi hyödyntää lähipiiriä ja naapureita. Myös monet pitopalvelut vuokraavat juhla-astiastoja. Ja nykytrendin mukaan kaiken ei tarvitse olla samaa sarjaa.

Siivoustoimet voi aloittaa isompien kohteiden osalta esimerkiksi kuukautta ennen ja ajoittaa viimeiselle viikolle pienet, viime hetken toimenpiteet.

– Ikkunoiden pesua ei kannata jättää viimeiselle viikolle. Viimeisellä viikolla kohteita voi ottaa työna alle päivä kerrallaan, vaikkapa malliin maanantaina vessa, tiistaina pöydät ja pölyt ja niin edelleen.

Ammatilainen apuun, jos omat voimat eivät riitä

Delegointitaidosta on juhlan järjestäjälle hyötyä.

– Sukulaisilta ja ystäviltä voi mainiosti kysyä, voisiko joku leipoa juhlapäivänä tarjoilupöytään vaikkapa kakun tai sämpylät ja tuoda ne vasta juhlapäivänä mukanaan, siinä säästää säilytystilassakin, Kati Koskela toteaa.

Moni on valmis maksamaan esimerkiksi ulkomaanmatkasta suuren summan rahaa, mutta ei juhlista samassa suhteessa.

Kati Koskela

Itä-Hämeen Marttojen toiminnanjohtaja muistuttaa, että juhlat eivät ole vain yhden ihmisen juttu.

– Juhlijan ohella myös läheisten pitää päästä mukaan tunnelmiin. Apujoukkoja kannattaa haalia ja palkata vaikka ammattilainen töihin huolehtimaan tarjoiluista ja muista.

Juhlien kuluissa lähdetään Kati Koskelan mielestä säästämään turhan usein ihan vääristä paikoista.

– Ihmisillä saattaa olla virheellinen kuva siitä, mitä osataan tai jaksetaan tehdä. Moni on valmis maksamaan esimerkiksi ulkomaanmatkasta suuren summan rahaa, mutta ei juhlista samassa suhteessa, hän ihmettelee.