Hyppää sisältöön

Taimenen kudun onnistuminen paljastaa pystyykö Riihimäen uusi jätevedenpuhdistamo elvyttämään likaantuneen Vantaan

Vuoden alussa valmistuneen Riihimäen jätevedenpuhdistamon remontin odotetaan auttavan merkittävästi Vantaanjoen elpymistä. Jos puhdistamo toimii toivotulla tavalla, tulokset alkavat näkyä taimenten onnistuneena lisääntymisenä.

Näissä Riihimäen jätevedenpuhdistamon 6 metriä syvissä ilmastusaltaissa bakteerit poistavat jätevedestä muun muassa typpeä. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Riihimäen jätevedenpuhdistamon remontissa laitoksen kapasiteetin nousi puolitoistakertaiseksi.

Kun sulamisvesien aikaan ja rankkasateiden jälkeen laitoksen ohi jouduttiin aiemmin juoksuttamaan suuriakin määriä puhdistamatonta jätevettä Vantaanjokeen, nyt ohijuoksutuksista voivat loppua jopa kokonaan.

Jos puhdistamo toimii toivotulla tavalla, tulokset alkavat näkyä taimenten onnistuneena lisääntymisenä, sanoo Virtavesien hoitoyhdistyksen Vantaanjoki-vastaava Kari Stenholm.

– Puhdistamon tehokkuus nähdään viime kädessä siitä että kuinka 30 kilometrin pituinen uomapätkä alkaa elpyä.

Kari Stenholm odottaa, että Vantaajoen vedenlaatu parantuu Riihimäen alapuolella. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Tällä hetkellä Vantaanjoki Riihimäeltä aina Nukarinkoskelle saakka on huonossa kunnossa.

Likaantuneen uoman pohjalle on vuosien varrella rakennettu sopivia lisääntymispaikkoja. Tulokset taimenten lisääntymisestä näkyvät puolentoista vuoden kuluttua.

Stenholm kuitenkin luottaa joen tilanteen joka tapauksessa paranevan nykyisestä, mutta kuinka paljon, sitä hän ei osaa veikkailla.

Riihimäen puhdistamon kapasiteetti kasvoi remontissa noin 50 prosenttia.

Riihimäen jätevedenpuhdistamo ottaa vastaan jätevesiä Riihimäen lisäksi myös Lopelta ja Hausjärveltä sekä Valion meijeriltä.

Puhdistamon kapasiteetin on laskettu riittävän seuraavaksi 15 vuodeksi, mutta linjastoa voidaan edelleen laajentaa.