Yle testasi: Automaattisesti kulkevassa autossa on vielä kehittelemistä – Katso video

Itseohjautuvien, ilman kuljettajaa liikkuvien autojen on ennustettu olevan arkipäivää 2020-luvulla. Koeajoimme tulevaisuuden tekniikalla varustetun auton, joka osaa paitsi parkkeerata myös ajaa ja jopa ohittaa itse.

Robottiauto.

Testasimme, miten saksalaisen autonvalmistajan uusimmalla tekniikalla varustettu auto toimii oikeasti. Joko automaattiselle liikenteelle tarkoitetulla lainsäädännöllä alkaa olla kiire?

Koeajoautossamme automatiikan käyttö on kätketty varsin vaatimattoman näköiseen viikseen ohjauspylväässä. Kyse on vakionopeussäätimestä. Se aktivoi ajoautomatiikan.

Vihreä ohjauspyöräsymboli mittaristossa syttyy merkiksi, että tietokone on ottanut isännän roolin.

Auto samalla kaistalla edessä. Automme jarruttaa, ja asettuu riittävän turvavälin etäisyydelle. Mutka. Löysään kädet ratista. Ratti kääntyy, auto ohjautuu tienmukaisesti – Spooky!

Auto siis kulkee totta tosiaan eri nopeuksilla pieniä hetkiä, sitten se pyytää kuskia tarttumaan rattiin. Tieteisfantasioiden automaattiauto voi olla lähempänä kuin tajuammekaan.

Vuonna 2021 autossa voi nukkua samalla kun se kuljettaa perille.

Robotiikan edistäjä Nicholas Andersson

– Me ollaan erittäin lähelllä automaattista liikennettä. Kuten huomattiin koeajon aikana niin auto kykenee jo hyvin itsenäisesti ajamaan, sanoo robotiikkaa edistävän yhdistyksen Airo Islandin toiminnanjohtaja Nicholas Andersson.

Yksikin virhe voi olla kohtalokas

Mutta koeajomme ei ole virheetön. Jarrutukset ja kiihdytykset toimivat pehmeästi, turvaväli säilyy esimerkillisesti, mutta ratti ei aina käänny vaikka pitäisi. Kuljettaja joutuu liian monta monta kertaa puuttumaan peliin. Yksikin kerta voi olla liikaa.

– Toki sensoritekniikan pientä optimointia saattaisi tarvita, että voi luottaa, että pääsee Helsingistä Ouluun, robotiikka-asiantuntija naurahtaa.

Kehittelemistä siis vielä on, mutta kestänee tovin ennen kuin lainsäädäntö puhumattakaan kuluttajista ovat valmiit itsestään kulkevaan autoon.

– Luulen, että teknologia on valmis jo ennen sitä, mutta kuluttajien ja lakipykälien saaminen mukaan vie enemmän aikaa.

Visiona liikkuva olohuone

Anderssonin visiossa auto on kuin liikkuva olohuone, jossa vietetään aikaa, ja samalla siirrytään paikasta toiseen mukavasti.

– Voi pelata korttia, ja jutella ystävien kesken sen sijaan että keskittyy liikenteeseen. Asuntoautossa ei ole ohjaamoa vaan panoraamayläkerta missä voi ihastella maisemia tai vaikka nukkua yön yli samalla kun auto kuljettaa perille. Tämä voisi olla mahdollista vuonna 2021, hän heittää.