Reuters: Arevan ja TVO:n miljardikiistaan tulossa väliratkaisu?

Arevaa lähellä olevien lähteiden mukaan välimiestuomioistuin voi antaa lähikuukausina osittaisen ratkaisun miljardien kiistassa Olkiluodon ydinvoimalasta. TVO:n mukaan mitään merkittävää ei ole luvassa.

talous
Arevan logo.
Daniel Karmann / EPA

Välimiestuomioistuin saattaa antaa väliratkaisun voimalayhtiö Teollisuuden voiman ja ranskalaisen Arevan välisessä kiistassa seuraavien kuukausien aikana, kertovat Arevaa lähellä olevat lähteet uutistoimisto Reutersin mukaan.

TVO ja Areva vaativat toisiltaan miljardien korvauksia Olkiluodon kolmosreaktorin viivästymiseen ja rakennuskustannusten moninkertaistumiseen liittyvässä kiistassa. Kiista on viety Kansainvälisen kauppakamarin välimieskäsittelyyn.

Arevaa lähellä oleva lähde sanoo Reutersille, että välimiestuomioistuin voi antaa osittaisen väliratkaisun asiassa seuraavien kuukausien aikana. Myös ensimmäisestä lähteestä riippumaton toinen taho Arevan leiristä vahvistaa, että asiassa voidaan saada osittainen ratkaisu ennen kuluvan vuoden loppua.

TVO ei vahvista ranskalaistietoja vaan korostaa, että lopullisen ratkaisun saaminen kiistaan kestää useita vuosia.

– Lähitulevaisuudessa ei ole näkyvissä mitään sellaista, jolla olisi merkittävää vaikutusta tähän, sanoi varatoimitusjohtaja Risto Siilos Reutersille.

Väliratkaisu olisi merkittävä siksi, että se voisi antaa osviittaa myös kiistan lopullisesta päätöksestä, jossa on kyse useista miljardeista euroista.

Areva ja Siemens vaativat TVO:lta 3,5 miljardin euron korvauksia. TVO:n vastavaatimus on 2,3 miljardia. Siiloksen mukaan on mahdollista, että TVO vielä päivittää korvausvaatimuksiaan. Myös Arevalla on mahdollisuus korottaa vaatimaansa summaa.

Areva teki viime vuonna 4,8 miljardin euron tappion osin Olkiluoto-projektin ongelmien takia.

Lähteet: Reuters