Jäänmurtajalakko ohi – "Sopuun täytyy aina olla tyytyväinen"

Jäänmurtajien tukilakko oli pysäyttämässä Suomen lipun alla purjehtivat matkustaja-alukset huomenna torstaina. Osapuolet vakuuttavat, että ne ovat tyytyväisiä keskiviikkona syntyneeseen sopuun.

politiikka
Jäänmurtajat Voima (edessä), Urho (kesk.) ja Sisu laiturissa Katajanokalla Helsingissä.
Jäänmurtajat Voima (edessä), Urho (kesk.) ja Sisu laiturissa Katajanokalla Helsingissä.Jussi Nukari / Lehtikuva

Jäänmurtajalakon osapuolet vakuuttavat, että ne ovat tyytyväisiä sopuun, joka syntyi valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla keskiviikkona.

Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting kertoo Ylelle, että sopu syntyi pitkälti niistä elementeistä, joita työntekijäpuoli oli esittänyt matkan varrella.

– (Sopu) syntyi sovittelussa valtakunnansovittelijan johdolla. Pitkään siellä olimme, melkein seitsemän viikkoa.

Sopu syntyi sovittelussa valtakunnansovittelijan johdolla. Pitkään siellä olimme, melkein seitsemän viikkoa.

Simo Zitting

– Sovimme, että esteet (työehtosopimuksen) yleissitovuuden vahvistamiselle poistetaan. Sen vahvistamisesta päättää myöhemminyleissitovuuslautakunta, Zitting sanoo.

Hänen mukaansa työntekijäpuoli aikoo esittää asiaa lautakunnalle.

– Se on seuraava askel.

Jäänmurtajien tukilakko oli huomenna torstaina pysäyttämässä Suomen lipun alla purjehtivat matkustaja-alukset. Pääsiäiseksi risteilyn varanneiden matkat olisivat peruuntuneet sen vuoksi.

Tukilakko olisi vaikuttanut myös Suomen rahtiliikenteeseen.

– Lakko ei ole koskaan itsetarkoitus. Se, että nyt murtajalakko päättyy ja tukitoimet poistuvat ja liikenne palaa normaaliksi, on totta kai toivottavaa ja hyvä asia.

Zitting toteaa, että sopuun täytyy aina olla tyytyväinen.

David Lindström sanoo Ylelle, että hän on "äärettömän iloinen siitä, että tähän vaikeaan tilanteeseen löytyi ratkaisu". Lindström johti neuvotteluja työnantajan puolelta.

Hän pitää lakkoa tyypillisenä tilanteena ja prosessina, jossa ei ole voittajaa.

Valtakunnansovittelija Minna Helle sanoi keskiviikkona Ylelle, että molemmat osapuolet liikkuivat loppusuoralla. Sopu ei olisi hänen mukaansa ollut muuten mahdollinen.