”Iskelmää, lapsia ja uhkakuvia” – katso eduskuntapuolueiden vaalivideot

Eduskuntapuolueiden vaalimainoksissa on eroja. Aalto-yliopiston median laitoksen tutkija Hanna Weseliuksen mukaan perussuomalaiset pyrkivät vaikuttamaan tulevaisuuden uhilla, kun taas muut pitäytyvät perinteisissä vaikuttamisen keinoissa. Weselius arvioi Ylelle eduskuntapuolueiden videot.

Eduskuntavaalit 2015
Vaalimainoksia Jyväskylän Asemakadulla.
Yle

Keskusta: "Kääritään hihat"

Juha Sipilä poseeraa Keskustan vaalivideossa kädet ristissä.

– Jostain syystä aloin nauramaan, kun näin tämän ensimmäisen kerran. Iskelmä-kappale on niin tyrmäävä ja se tulee niin lujaa. Video on siinä mielessä tehokas, että siihen on yritetty tunkea kaikki hyvät asiat yhteen. Eri asia on sitten se, puhutteleeko tämä ketään. Samalla mietityttää, ehtiikö keskustan äänestäjäkunta tajuta videon sisällön. Videossa esiintyy poliitikoista vain puheenjohtaja Juha Sipilä, jonka johtajuutta korostetaan.

SDP: "Suunta Suomelle"

Antti Rinne

– Videossa on mietitty värien käyttöä. Punaista korostetaan, jolloin eri videot saadaan näyttämään yhtenäisemmältä. Tosin tämäntyylinen värin käyttö ei ole kaikkein eniten aallon harjalla tällä hetkellä. Videoissa häiritsee punainen huonekalu – mikä se on ja pitäisikö meidän tietää siitä? SDP:llä on ollut ongelmia kohderyhmän kanssa ja ehkä siksi videot ovat varovaisia. Kuvat liittyvät perinteiseen suomalaiseen arkeen. En tiedä, tarvitseeko ilmaisua uudistaakaan.

SDP:llä on useita vaalivideoita, joissa useat puolueen kärkipoliitikot esiintyvät eri teemoillaan.

Perussuomalaiset: "Itsenäinen kansakunta"

Suomen lipun alla näkyy kesäinen Helsinki.

– Perussuomalaisten vaalivideo on kerronnallisesti omassa sarjassaan. Kyse on miehekkäästä ja dramaattisesta videosta, jossa luodaan toimintaelokuvista tuttua jännitystä. Sen kohdeyleisö löytyy työtätekevistä miehistä. Tästä huomaa, että kyse on oikeistopopulistisen puolueen videosta, jossa luodaan uhkakuvia. Video on tehty ammattimaisesti, eikä se missään vaiheessa aiheuta myötähäpeää. Mietin, onko eettistä laittaa pieni tyttö samaan videoon kuin sotilasajoneuvo ja terroristijärjestö al-Shabaab.

Kokoomus: "Suomi liikkeelle"

Alexander Stubb Kokoomuksen vaalivideossa.

– Videossa on annettu tilaa usealle ehdokkaalle, mutta pääministerin opettajamainen ääni vie videota eteenpäin. Aivan kuin pääministeri Alexander Stubb puhuisi lapsille. Videon tyhjä tila hämmentää. Kyse on ilmeisesti entisestä tehdastilasta, mutta mitä sillä halutaan sanoa. Ehdokkaiden esittämät viestit ovat erikoisia: "löysin rakkaani" ja "jokainen päivä on seikkailu". Välissä on myös yhteiskunnallisia viestejä. Video jättää paljon avoimia kysymyksiä.

Vihreät: "Nyt jos koskaan"

Vihreiden vaalivideossa Ville Niinistö katselee lasten leikkiä.

– Video alkaa hienosti lähikuvalla lapsesta. Videosta näkyy se, että vihreät pyrkivät olemaan yleispuolue ja erikoistumaan koulutusasioihin. Videossa on vielä mahtava lopetus, kun kansanedustaja Pekka Haavisto sanoo kestävän kehityksen pelastavan koko maapallon. Siinä palataan puolueen alkujuurille. Tämä varmasti puhuttelee nuoria aikuisia, lapsiperheitä ja hipstereitä.

RKP: "Lähellä sinua"

Carl Haglund kävelee olympiastadionilla.

– Videossa on luotettu yhteen ihmiseen, joka kertoo meille, miten asiat ovat Suomessa. Tämä on puolueelta rohkeaa. Video on huolellisesti käsikirjoitettu ja leikattu. Tästä näkee, että puheenjohtaja Carl Haglund on nähnyt paljon vaivaa käsikirjoituksen opetteluun. Tosin puheenjohtaja vaikuttaa hieman hupsulta, kun hän esimerkiksi kulkee päiväkodissa elitistisellä habituksellaan. Tällä pyritään vaikuttamaan omiin äänestäjiin ja ehkä nuoriin.

Vasemmistoliitto: "Me korjaamme sen"

Vasemmistoliiton vaalivideossa Paavo Arhinmäki katsoo totisesti kameraan.

– Vasemmistoliiton videossa käytetään vakuuttamisen keinona toistoa. Jokaiselle kansanedustajalle on valittu lause, jonka hän voi sanoa vakuuttavasti. Tällä ei kosiskella uusia äänestäjiä, vaan luotetaan sanoman vakuuttavan äänestäjät asiasta. Videossa ei ole yhtään hipsterimäisyyttä, vaikka puolueen vaalijulisteessa sitä on. Tämä on linjassa vasemmistoliiton muun viestinnän kanssa: video on yksinkertainen ja halvalla tehty.

Kristillisdemokraatit: "Rohkeus rakentaa tulevaisuutta"

Kristillisdemokraattien vaalivideossa esiintyy Sari Essayah.

– Tämä on kaikista kummallisin video ja sen viesti on ristiriitainen. Siinä todetaan, että puolueella on rohkeus rakentaa tulevaisuutta. Samalla kyse on konservatiivisesta puolueesta. Myös kuvat ovat ristiriidassa keskenään: ensimmäinen kuva on tylsä, toinen taas hieno. Jälkimmäinen varmasti vetoaa kalliolaiseen lapsiperheeseen. Kuvat rakentavat kahta eri tulevaisuutta.