1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hindujumalat lensivät raketilla ja käyttivät kirurgiaa – äärihindut sekoittavat uskontoa ja tiedettä

Intiassa voimistunet äärihindut hämmentävät uskontoa ja tiedettä keskenään. Äärihindut ovat ryhtyneet ahdistelemaan myös muslimeja ja kristittyjä. Ylen toimittaja tapasi muslimeja pakkokäännyttävän äärihindulaisen johtajan.

Ulkomaat
Esiintyjä oli pukeutunut Ram-jumalaa esittävään asuun Delhissä huhtikuussa 2011.
Anindito Mukherjee / EPA

Lentokoneet keksittiin jo muinaisessa Intiassa, koska hindujumala Ram lensi joutsenen mallisella lentävällä laitteella (siirryt toiseen palveluun). Näin kerrotaan koulukirjassa Gujaratin osavaltiossa. Osa intialaisista on tulkinnut, että Ram-jumalan menopeli olisi ollut peräti avaruusraketti.

Muinaisessa Intiassa on täytynyt olla käytössä myös jonkinlaista plastiikkakirurgiaa, koska norsupäisen hindujumalan Ganeshin pää pystyttiin kiinnittämään ihmisruumiiseen. Havainnosta puhui muun muassa Intian pääministeri Narendra Modi viime syksynä.

Eikä amerikkalaisten pitäisi ylpeillä kantasolututkimuksella (siirryt toiseen palveluun), sillä asiasta on kerrottu jo Mahabharatassa, hindujen suureepoksessa, kertoo Intian koulujen oppisisältöjä uudistava hinduvaikuttaja. Mahabharatan varhaisimmat tekstit on tiettävästi laadittu 800-luvulla ennen ajanlaskumme alkua.

Tässä vain muutama esimerkkinä siitä, miten hindulaisuutta ja tiedettä on ryhdytty sekoittamaan Intiassa hindunationalististen ryhmien voimistumisen myötä.

Hinduryhmät ovat alkaneet ajaa voimakkaasti ideologiaansa Intiassa, osin hyvin väkivaltaisesti. Ilmiö alkoi voimistua vajaa vuosi sitten, kun Intian kansanpuolue BJP nousi johtamaan Intiaa kevään 2014 parlamenttivaalien voiton jälkeen.

"Meidän tehtävämme on rangaista heitä"

Äärihindut ovat hyökänneet myös suoraan Intian suurimpia vähemmistöuskontoja, islamia ja kristillisyyttä vastaan. Muslimeja ja kristittyjä ovat järkyttäneet erityisesti äärihindujen tekemät pakkokäännytykset.

Ylen toimittaja ja kuvaaja tapasivat Agran kaupungissa Uttar Pradeshin osavaltiossa militantin äärijärjestön Bajrang Dalin johtajan. Ajju Chauhan on järjestänyt niin sanottuja pakkokäännytysleirejä, joissa muslimeja on yritetty käännyttää hindulaisiksi uskonnollisten rituaalien avulla.

Ajju Chauhan käyttää järjestönsä symbolia, oranssia huivia.
Militantin Bajrang Dal -järjestön paikallisjohtaja Ajju Chauhan on järjestänyt käännytysrituaaleja.Yle

– Suurin ongelma on, että muslimit elävät ja syövät täällä, mutta rukoilevat kohti arabimaailmaa. Jos elät Intiassa, sinun pitäisi olla hindu, Ajju Chauhan kertoo kotitalonsa pihamaalla sonnustautuneena järjestönsä tunnukseen, oranssiin huiviin.

Ylen ryhmä tapasi Agrassa myös Chauhanin ja muiden äärihindujen uhreiksi joutuneita muslimeja. He asuvat slummeissa ja työskentelevät roskienkerääjinä.

Chauhan kokee uhaksi kaikki muslimit, myös roskienkerääjien kaltaiset hyvin köyhät ihmiset. Monien äärihindujen tavoin Chauhan kertoo uskovansa, että muslimit pyrkivät valloittamaan Intian, minkä takia maassa toimii myös islamistiterroristeja.

– Jos ihmiset tulevat tänne räjäyttämään pommeja, meidän tehtävämme on rangaista heitä, Ajju Chauhan sanoo.

Äärihindut väittävät, että pakkokäännytykset eivät ole aivopesua ja väkivaltaa. He kutsuvat käännyttämisiä sanalla ghar vapsi, kotiinpaluu. Ideologian mukaan Intian kristityt ja muslimit ovat – monessa tapauksessa vuosisatoja sitten – olleet alun perin hinduja, jotka ovat itse joutuneet vierasperäisten uskontojen käännyttämiksi.

Kirkko poltettiin, nunna raiskattiin

Äärihindut ovat pakkokäännyttäneet myös kristittyjä Länsi-Bengalin ja Keralan osavaltioissa. Agran kaupungissa äärihindut uhkasivat pakkokäännyttää kristittyjä joulupäivänä, mutta yrityksestä luovuttiin asiasta syntyneen suuren kohun takia.

Lisäksi pääkaupungin Delhin alueella on vandalisoitu ainakin viittä katolista kirkkoa. Yksi kirkoista poltettiin, mutta syyllisiä ei ole löytynyt. Monien mielestä on päivänselvää, että iskujen tekijät ovat äärihinduja.

Sekä kristityt että muslimit ovat syyttäneet pääministeri Narendra Modia äärihindujen suojelemisesta ja uskonnollisen sorron sallimisesta, koska Modi vaikeni pitkään asiasta. Vasta maaliskuun alussa pääministeri kehotti uskontokuntia lopettamaan erimielisyydet.

Kehotukset eivät ole juuri tehonneet.

Varsinkin kristittyjä on järkyttänyt Länsi-Bengalin osavaltiossa tapahtunut 71-vuotiaan nunnan raiskaus maaliskuussa. Monet yhdistävät teon äärihinduihin, jotka ovat syyttäneet hiljattain myös köyhien parissa elämäntyönsä tehnyttä äiti Teresaa käännyttäjäksi.

Sunnuntaijumalanpalvelukseen saapuneet ihmiset pääkaupungissa Delhissä ovat hyvin perillä viime aikojen tapahtumista.

– Kommentit erityisesti Äiti Teresasta ovat hyvin loukkaavia. Emme halua, että näin tapahtuu enää, Leena Dennis sanoo katedraalin edustalla Ylen toimittajalle.

Teknologia lisää uskonnon vetovoimaa?

Yksi selitys hindulaisuuden ja tieteen sekoittamiselle on se, että uskonnosta halutaan tehdä vetovoimaisempi entistä koulutetummille intialaisille. Siksi uskonnollisia mytologioita pyritään selittämään tieteellisten saavutusten avulla.

Osa uskonnollisistakin intialaisista naurahtaa esimerkiksi Narendra Modin kommentille Ganesh-jumalan kirurgisesta operaatiosta, osalle se on täyttä totta.

Bajrang Dalin paikallisjohtaja Ajju Chauhan hymähtää hänkin ensin, mutta toteaa heti, että norsunpään kiinnittäminen ihmisruumiiseen oli tieteellinen saavutus.

– Jonkinlaista kirurgiaa on täytynyt tapahtua. Hindujen tiede oli tuolloin hyvin kehittynyttä, hän kertoo Agran kaupungissa.

Kirurgien lisäksi muinaisessa Intiassa saattoi elää edistyksellisiä matemaatikkoja. Muun muassa Intian tiede- ja teknologiaministeri totesi tammikuussa, että Pythagoraan lause on sekin alun perin muinaisten intialaisten matemaatikkojen keksintö. Kreikkalaiset ottivat siitä vain kunnian, ministeri totesi.

Kommentti: Wifebeater-paitainen saarnaaja

Militanttijärjestön johtaja osaa yllättää.Haastateltuamme Agrassa äärihindujen pakkokäännytyksen kohteeksi joutuneita muslimeja vuorossa oli Bajrang Dal -järjestön saarnaaja. Mies johtaa järjestön toimintaa Uttar Pradeshin osavaltiossa.Äärihindulaista Bajrang Dal -järjestöä pidetään yhtenä Intian fundamentalistisimpana hindujoukkona.  Siksi yllätyin, kun pihaportin aukaisi hermostunut mies likaisessa aluspaidassa.Niin sanottuun wifebeater-paitaan sonnustautunut saarnaaja Ajju Chauhan lampsi ensin edestakaisin kodissaan. Keittiöstä kuului kolinaa. Sitten hän puhui puhelimeen. Sitten hän pyyhki hikeä otsaltaan.Itse asiassa oli hilkulla, että vaivalla hankittu haastattelu olisi mennyt sivu suun. Juuri ennen sovittua haastattelua Chauhan sulki puhelimen ja katosi hetkeksi tavoittamattomiin. Neuvokas agralainen avustajani jäljitti hänet kuitenkin uudelleen. Avustajani soitti toisille äärihindujohtajille, jotka ilmeisesti patistivat Chauhania.Ajju Chauhania taisi vähän jännittää.Netissä Chauhanista saa itsevarmemman kuvan:  Youtubesta löytyy esimerkiksi tämä video, missä Ajju Chauhan eläytyy tehtäväänsä pakkokäännyttäjänä Agran slummeissa. Omilla Facebook-sivuillaan hän poseeraa kiväärin kanssa ja kertoo opastavansa järjestönuoria Bajrang Dalin koulutusleirillä. Hintelät pojat harjoittelevat kiväärillä ampumista, ryömivät piikkilanka-aitojen alta ja treenaavat judoa.Ajju Chauhanissa on muutakin perin tuttua kuin wife beater ja märkäkampaukseksi taaksepäin kammattu tukka. Hän laukoi mielipiteitä, jotka voisivat olla miltä tahansa äärioikeistolaiselta tai kansallismieliseltä keskustelupalstalta, mistä päin Eurooppaa tahansa:Maassa on oltava maan tavalla. Muslimimiehet vievät naisemme. Islamistiterroristit uhkaavat. Näin hän perusteli myös slummeissa asuvien roskienkerääjien käännyttämistä pakolla. Väkivaltaiseen kansallismielisyyteen ovat tarttuneet ennenkin epävarmat ihmiset, epävarmoina aikoina.

Päivi Koskinen, Agra/Delhi

@paivireport

Lue seuraavaksi