Islamistisaarnaajan vaientanut libanonilaistoimittaja Ylelle: Miehet pelkäävät vahvoja naisia

Libanonissa naiset ovat vahvoja, mutta politiikkaan heidän on vaikea päästä. Huippusuosittua ajankohtaisohjelmaa juontava Rima Karaki arvelee, että miespoliitikot pelkäävät naisten ajamaa muutosta.

Ulkomaat
Toimittaja Rima Karaki kotonaan Beirutissa maaliskuussa 2015.
Rima Karaki sanoo, että libanonilaisnaiset ovat energisiä ja ajavat muutosta.Marika Kataja-Lian / Yle

Lähes yhdeksän miljoonaa katselukertaa. Libanonilainen toimittaja Rima Karaki oli arabimaissa supertähti jo aiemminkin suositun ajankohtaisohjelmansa vuoksi, mutta internetissä ilmiöksi noussut haastatteluvideo teki hänestä maailmankuulun.

Karakia on kiitelty siitä, että hän löi jauhot suuhun naista kohtaan alentavasti käyttäytyneelle uskonoppineelle Hani al-Sibaille. Egyptiläistaustainen mutta Lontoossa asuva al-Sibai kuuluu tiettävästi islamilaiseen Jihadiin, jolla taas on kytköksiä al-Qaidaan.

– Kuinka kaltaisesi arvostettu uskonoppinut voi komentaa keskusteluohjelman juontajaa olemaan hiljaa, sivalsi Karaki, minkä jälkeen haastattelu loppui lyhyeen.

Rima Karakin mukaan kyse oli itsekunnioituksesta. Uskonoppinut oli pakko hiljentää.

– Sillä hetkellä mielessäni ei liikkunut erityisesti mitään. Ajattelin, että en saisi tehdä suurta reaktiota, kuten olisin tehnyt jos olisin ollut kotona tai vaikka kadulla. Kaikki katselivat minua sillä hetkellä. Oli parempi lopettaa se keskustelu kuin mennä loukkauksiin tai rumiin sanoihin. Lopettaminen kertoo asian symbolisesti, Karaki pohtii kotonaan muutamaa viikkoa ohjelman jälkeen.

Naiset ovat täällä vahvoja. Ei ole niin, kuin jossain ulkomailla ajatellaan, että täällä naisia aliarvioitaisiin. Se ei pidä paikkaansa.

"Naiset eivät ole täällä heikkoja"

– On ihan sama, kuka oli kyseessä. Hän olisi saattanut olla isäni tai pomoni. Kyse ei ole siitä, että hän oli uskonnollinen johtaja. Ihmiset painottavat tätä, mutta se olisi voinut olla oikeasti kuka tahansa, Karaki jatkaa.

Karaki, samoin kuin monet muut arabinaiset ovat julkisuudessa sanoneet, että kyseessä ei edes ole ollut mitenkään poikkeuksellinen tapahtuma. Arvostelijoiden mukaan länsimaissa ei kielimuurin vuoksi vain tiedetä siitä; Rimankin tekemä haastattelu nousi maailmanmaineeseen vasta sen jälkeen kun siihen oli tehty englanninkielinen tekstitys.

Arabikanavilla työskentelee paljon suosittuja – ja terväväkielisiä – naistoimittajia. Yksi heistä on niin ikään ajankohtaisohjelmaa vetänyt May Chidiac, joka joutui pommi-iskun kohteeksi 2005. Chidiac loukkaantui vakavasti, mutta säilytti henkensä – toisin kuin useampi mieskollega samana vuonna.

Rima Karaki on myös saanut jo uhkauksia al-Sibain kannattajilta sosiaalisessa mediassa. Hän ei itse ole niistä lainkaan huolissaan. Sen sijaan hän kyllä pelkää lastensa vuoksi, ja pyytää, ettei heitä sen vuoksi kuvattaisi.

Journalismin lisäksi libanonilaisnaiset ovat kunnostautuneet muuallakin työelämässä, ja heitä on korkeissakin tehtävissä sekä yritysmaailmassa että julkisella sektorilla.

– Naiset ovat täällä vahvoja. Ei ole niin, kuin jossain ulkomailla ajatellaan, että täällä naisia aliarvioitaisiin. Se ei pidä paikkaansa. Naiset tietävät hyvin, kuinka pakottaa miehet kunnioittamaan heitä, Karaki muistuttaa.

Politiikan vaikea lasikatto

On kuitenkin yksi ala, jonne libanonilaisnaisten on vaikea päästä. Se on politiikka. Käytönnössä kaikki politiikassa mukana olevat naiset ovat jonkun toisen poliitikon vaimoja tai sisaria.

Lukumäärät ovat joka tapauksessa pienet: Tällä hetkellä Libanonin parlamenttipaikoista vain kolmisen prosenttia on naisilla, ja se on yksi pienimpiä lukuja Lähi-idässäkin. Edellisissä vaaleissa 2009 ehdokkaita oli yhteensä 587, heistä naisia vain 12. Valituksi tuli neljä.

Kaikkiaan vain 17 libanonilaisnaista on istunut parlamentissa sitten 1952, jolloin naiset saivat äänioikeuden Libanonissa. Yhtään naisministeriä ei nykyisessä hallituksessa ole, yhteensä heitä on ollut kaksi – hekin vasta 2000-luvulla.

Saint Josephin yliopiston politiikan laitoksen johtaja Fadia Kiwani on viime vuosina ollut yksi mahdollinen ministerikandidaatti hallituksiin. Tällä hetkellä hän toimii yliopistovirkansa lisäksi Libanonin hallituksen tasa-arvoasioiden neuvottelukunnassa.

– Naisten rooli maassamme on erittäin ristiriitainen. Kansalaisyhteiskunnassa naiset ovat edustettuina kaikilla aloilla. He ovat jo todistaneet menestyksensä ammattiurillaan. Meillä on kuitenkin puutetta naisista poliittisella areenalla. Tämä on todellinen haaste Libanonin naisille ja myös poliittiselle eliitille, Kiwani sanoo.

Parhaillaan neuvottelukunta ja kansalaisjärjestöt pyrkivät parantamaan naisten osallistumista politiikkaan. Puhetta on ollut muun muassa kiintiöjärjestelmän luomisesta – sellainen on käytössä muiden muassa Jordaniassa ja Irakissa.

– En haluaisi sanoa, että kyseessä on positiivinen syrjintä. Se on enemmänkin naisten sivuuttamisen välttämistä. Naiset saattavat olla ehdolla, mutta kukaan ei ota heitä harkintaansa, Kiwani selventää.

Miehet pelkäävät. Siksi menestymme kaikessa muussa paitsi politiikassa: koska siellä miehet estävät.

Kiwanin mukaan yksi selitys naisten heikkoon asemaan johtuu poliittisesta järjestelmästä, jossa kaikkien on pakko äänestää omien uskontokuntiensa sisällä. Hän ei näe, että uskontokuntiin perustuva järjestelmä poistuisi lähiaikoina, joten naiset on saatava mukaan politiikkaan toisin tavoin.

"Miehet pelkäävät muutosta"

Rima Karakilla on selitys siihen, miksi naiset eivät politiikassa menesty:

– Miehet pelkäävät. Siksi menestymme kaikessa muussa paitsi politiikassa: koska siellä miehet estävät, Karaki napauttaa.

Naisten tuoma muutos pelottaa Karakin mukaan miehiä.

– Jos naiset pääsisivät valtaan, uskon, että moni asia muuttuisi. Tämä johtuu siitä, että nainen on tunteellinen luomus. Minä uskon, että tunteet ovat voimakkain ominaisuus, mikä kenelläkään voi olla. Tunteellinen tarkoittaa sitä, että on kahdet aivot: silloin laskelmoi paremmin. Kun poikasi ja tyttäresi joutuvat taisteluihin, silloin tekee viisaita arvioita.

Karaki arvioi, että paras lopputulos tulisi silloin, kun molemmat sukupuolet toimivat yhteistyössä.

– Meidän pitäisi käyttää naisten energiaa. Meidän pitäisi käyttää sitä tuomaan uutta energiaa politiikkaan ja hyötyä siitä yhteiskunnassa.

Tärkein asia, jonka Rima Karaki haluaisi Libanonissa muuttaa, on korruption kitkeminen.

– Korruptio on maamme pahin sisäinen ongelma, ja siihen voimme puuttua, koska se on yksin Libanonin sisäinen ongelma. Siitä pitää päästä eroon. Menetämme kaiken, jos jatkamme "johtajiemme" kannattamista.

Karaki piirtää lainausmerkit ilmaan johtajien kohdalla. Hän arvostaa esimerkiksi Libanonin armeijaa, mutta uskonnolliset johtajat ja poliitikot saavat puheissa – ja television suorissa lähetyksissä – kyytiä.

– Uskonto itsessään ei ole paha, mutta se on pahaa, kuinka sitä tulkitsemme tai käytäämme, tai kuinka poliitikkomme sitä käyttävät ja manipuloivat ihmisiä sen avulla. Se vahingoittaa, muistuttaa tähtitoimittaja Rima Karaki.