1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uusi matkailuilmiö leviää maailmalla – vuokraa paikallinen kaveri oppaaksi

Vuokrattavia kaverioppaita työskentelee lähes sadassa maassa. Kaverin tarkoitus on viedä turisti nähtävyyksiä syvemmälle paikalliseen kulttuuriin. Suomestakin etsitään kaverioppaita.

Ulkomaat
Polkupyöräilijöitä.
Roderick Jordao vie usein sekä paikallisia kavereitaan että turisteja pyöräretkille Brasiliassa ympäri Recifeä.Roderik Jordao.

Brasilian Recifessä syntynyt Roderick Jordao kuvailee kotikaupunkiaan maansa Venetsiaksi. Turistit kuitenkin löytävät usein vain matkaoppaissa luetellut nähtävyydet.

Jordao halusi vierailijoiden näkevän Recifestä paljon enemmän. Opiskeluaikanaan hän päätti ryhtyä vuokrattavaksi kaveriksi eli eräänlaiseksi matkaoppaan kevytversioksi

– Minulla on tutkinto turismista ja puhun englantia, joten päätin liittyäRent a Local Friend-sivulle.

Osa haluaa löytää kaupungin piilopaikat. Jotkut taas haluavat vain istua oluella ja jutella.

Cora Green

Ihmiset löytävät Jordaon kaverioppaita välittävän sivuston kautta. Hän maksaa profiilistaan sivustoa ylläpitävälle yritykselle sata dollaria eli hieman päälle 90 euroa vuodessa.

Sivullaan Jordao esittelee itsensä ja kertoo omasta "kierroksestaan". Surffaamista harrastava mies lupaa järjestää muun muassa päivämatkoja läheisille rannoille ja pieniin kyliin.

– Kysyn aina, haluaako matkailija tutustua kaupunkiin pyöräillen vai kävellen. Auto on viimeinen vaihtoehto, koska Recife on liikenneruuhkissa Brasilian ykkönen eikä julkinen liikenne riitä. Pyöräileminen kaupungilla on kesällä hyvin rentouttavaa.

Kaveri ei irtoa pikkurahalla

Cora Green työskentelee asiakaspalvelijana vuokrattavien kaverioppaiden sivuston ylläpitäjällä. Hänen mukaansa palvelun tarkoitus on ohjata turisti syvemmälle paikalliseen kulttuuriin. Turisti vuokraa kaverin, kun hän haluaa nähdä ja tehdä jotain, mikä ei yksin tai tavallisen oppaan kanssa onnistu.

– Osa menee heidän kanssaan turistikohteisiin, vaikka tarkoitus on päinvastainen. Osa haluaa löytää kaupungin piilopaikat. Jotkut taas haluavat vain istua oluella ja jutella. Tarkoitus on tutustua paikkoihin, joissa paikalliset käyvät.

Kysyn aina, haluaako matkailija tutustua kaupunkiin pyöräillen vai kävellen.

Roderick Jordao

Greenin mukaan monista matkailijoista ja vuokrakavereista on tullut oikeita ystäviä. Vuokrattava kaveri on kuitenkin maksullinen oppaana toimiessaan.

– Maksu vaihtelee. Se voi olla 50 dollarista 350 dollariin päivässä, Green kertoo.

Välittäjäfirma vie osansa, mutta Greenin mukaan 70 prosenttia maksusta menee suoraan oppaalle. Yritys ottaa 30 prosenttia.

Sivuston kautta saa kaverioppaan esimerkiksi Islannista, Kroatiasta, Italiasta, Yhdysvalloista, Argentiinasta, Intiasta tai Kuwaitista. Joissain kaupungeissa, kuten Sydneyssä tai Reykjavikissä, työskentelee vain yksi kaveriopas, mutta esimerkiksi Brasilian Rio de Janeiroon matkaava voi valita kymmenistä kavereista.

Suomestakin etsitään kaverioppaita

Greenin mukaan Suomessa ei vielä työskentele ainuttakaan kaveriopasta, mutta etsinnät ovat käynnissä. Esimerkiksi Turkuun on yritetty rekrytoida kaverioppaita Twitterin välityksellä.

– Oppaan pitää olla sellainen, joka rakastaa omaa kaupunkiaan ja haluaa esitellä sitä muille. Muu riippuu siitä, mitä matkailija haluaa ja mitä kaveriopas voi tarjota.

Pitää myös viihtyä tuntemattomien seurassa ja osata viihdyttää hyvin erilaisia ihmisiä. Roderick Jordao on esimerkiksi tallannut kaupungin vanhoja katuja kiinalaisten eläkeläisten kanssa.

– Kiinalaisia oli 14. Nuorin heistä oli 60-vuotias ja vanhin 82-vuotias. Jalkapallon maailmanmestaruuskisojen aikaan vein erään pariskunnan Porto de Galinhakseen. Siellä on ranta, jolla käyn surffaamassa, mutta sieltä tehdään myös veneretkiä merihevosia katsomaan.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi