1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Au pair -työ

Au pairit Los Angelesissa -ohjelman Janita: "Minusta annetaan kova, ehkä jopa pinnallinen kuva"

Janita Palo lensi ulos au pair -perheestään, mutta kokemus opetti nuorelle naiselle paljon hänestä itsestään. Kuten sen, että omat siivet kantavat jopa Atlantin toiselle puolelle.

Janita Palo osallistui Au pairit Los Angelesissa -ohjelmaan
Etelä-Karjalan radion haastattelussa Janita Palo (oikealla) paljastaa, miksi reissu loppui suunniteltua aikaisemmin.

19-vuotias Janita Palo on monella tapaa hyvin tavallinen lappeenrantalainen nuori. Hän käy koulua ja viettää aikaa perheensä ja ystäviensä kanssa. Ennen syksyä 2014 hän ei ollut koskaan matkustanut lentokoneella.

Viime syksynä kaikki kuitenkin muuttui. Janita nousi ensimmäisen kerran koneeseen ja lensi Los Angelesiin laukussaan kamera, jolle Janita tallentaisi kaiken näkemänsä ja kokemansa.

Siis kuulunko tavallaan minnekään, jos oon kerran kotonani tien päällä?

Janita oli päässyt mukaan Ylen Au pairit Los Angelesissa -nimiseen realityohjelmaan, jossa seurataan neljän nuoren naisen matkaa lammikon toiselle puolelle. Ohjelma on jatkoa Au pairit Lontoossa -tv-ohjelmalle, jossa niinikään neljä hyvin erilaista neitosta lähti Englantiin Au paireiksi.

Los Angelesissa jokaista tyttöä odotti perhe, jonka lapsia he pääsivät kaitsemaan. Au pairit kuvasivat suurimman osan kokemuksistaan itse pienellä videokameralla. Toisinaan heidän kanssaan liikkui ammattikuvaaja sekä ohjaaja.

Pinnallinen ja itsekeskeinen Janita

Janitan rooli ohjelmassa on olla "bimbo", joka juhlii ja metsästää miehiä. Janita kuitenkin suhtautuu valmiiseen, sadoista kuvatuista tunneista leikattuun ohjelmaan hyvin armollisesti ja kypsästi.

– Minusta annetaan kova, ehkä jopa pinnallinen kuva. Ohjelmassa ei ole sellaisia kohtia, joissa olen ujo ja herkkä. Minä vain biletän, juon ja haen miehiä! Mutta hyvä, jos ohjelma menestyy näin, Janita kertoo.

– On jännää nähdä itsensä sellaisessa valossa. Kun ensimmäisen kerran katsoin ohjelmaa mietin, että missä ne kaikki minun viisaat ja filosofiset pohdinnat on. En ole itsekeskeinen ja semmoinen, että "kaikki mulle heti nyt". Se on vaan se show, Janita toteaa.

Läheisimmät ystävät ja perhe ovat kuitenkin pysyneet Janitan tukena ihmettelevistä kommenteista huolimatta. Nuori nainen seisoo tukevasti ohjelman takana ja suosittelee sitä, vaikka jaksot antavatkin hänestä hieman yksiuloitteisen kuvan.

Mie jatkan seikkailua! Ja ennen kaikkea itseni löytämistä!

Joulukuussa kotiin palannut Janita on ehtinyt taas kotiutua Suomeen. Hän vietti Yhdysvalloissa yhteensä puolitoista kuukautta. Osa tytöistä hyödynsi koko USA:n viisuminsa voimassaoloajan ja he jäivät Yhdysvaltoihin viideksi kuukaudeksi.

Kasvun paikka

Ohjelma on myös antanut Janitalle paljon. Pyrähdettyään ulkomaille Janita sai toden teolla aikaa ja tilaa etsiä itseään.

Koin kolhuja, jotka ottivat elämäniloa ja draivia minusta pois,

Janita Palo

– En vaihtaisi mitään tuosta kokemuksesta. Lähtisin uudestaan ja tekisin ehkä jopa samat asiat uudestaan, Janita kertoo.

– Koin kolhuja, jotka ottivat elämäniloa ja draivia minusta pois. Lensin muun muassa ulos au pair -perheestä kuin leppäkeihäs. Etsin töitä, mutta samalla siinä tuli etsittyä itseään. Siihen se meni se reissu. Itsensä etsimisen kannalta se oli antoisa juttu, Janita pohtii.

Nyt Janita kokee itsenäistyneensä reissussa. Nyt hän tietää, että pystyy seisomaan omilla jaloillaan.

– Nyt tiedän, että tykkään elää itsenäisesti ja tehdä asioita itsenäisesti. Kyllä mie tuun pärjäämään, Janita hymyilee.

Janitan ja muiden tyttöjen kuulumisista voi lukea Ylen verkkosivuille kootuista päiväkirjoista.

Au pairit Los Angelesissa on katsottavissa Areenassa.