Majoitussivusto Airbnb laajensi Kuubaan

Amerikkalaisen majoituspalvelun avaaminen on viimeisin vaihe Yhdysvaltain ja Kuuban suhteiden lämpenemisessä.

talous
Havannan katukuvaa.
Katukuvaa Kuuban pääkaupungista Havannasta.Alejandro Ernesto / EPA

Internetissä toimiva kansainvälinen kodinvuokraussivusto Airbnb alkaa tänään torstaina tarjota majoitusta myös Kuubassa. Laajentuminen tuli mahdolliseksi tammikuussa, kun Yhdysvallat höllensi amerikkalaisyrityksille asetettuja rajoituksia Kuubassa toimimiseen.

Airbnb:n liiketoimintamalli muistuttaa läheisesti Kuubassa jo valmiiksi yleistä casa-järjestelmää, jossa tavalliset ihmiset vuokraavat matkailijoille huoneita. Amerikkalaisyrityksen edustajat ovat värvänneet asunnontarjoajia Kuubasta kolmen kuukauden ajan. Kuubalaisasuntoja on palvelussa ensi vaiheessa noin tuhat.

Airbnb:n siirto on merkittävin amerikkalaisyhtiön laajentuminen rajoitusten purkamisen jälkeen. Aiemmin palvelujaan ovat Kuubassa alkaneet tarjota internetin suoratoistopalvelu Netflix ja luottokorttiyhtiö MasterCard, mutta kummankaan palveluille ei Kuubassa tällä erää ole juuri käyttöä hitaiden verkkoyhteyksien ja luottokortteja myöntävien pankkien rajoitusten takia.

Suhteiden avautumisen merkittävä virstanpylväs oli helmikuussa, kun puheluita alettiin yhdistää suoraan Yhdysvalloista Kuubaan. Aiemmin puhelut ovat menneet kolmansien maiden kautta.

Airbnb:n Kuuban-tarjoomukset on toistaiseksi rajoitettu vain amerikkalaisille asiakkaille. Yhdysvalloilla on yhä voimassa rajoitus, jonka mukaan Kuubaan saa matkustaa vain hallituksen hyväksymällä perusteella. Sallittuja kategorioita on 12 kappaletta tieteellisestä tutkimuksesta uskonnollisiin aktiviteetteihin.

Airbnb on nopeasti laajentunut verkkopalvelu, jossa kuka tahansa voi tarjota asuntonsa vuokralle loma-asuntokäyttöön.

Lähteet: AP