1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkijoilta pääsiäisyllätys: Kananmunan syöminen saattaa alentaa diabetesriskiä

Kananmunan huono maine karisee entisestään. Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat havainneet kananmunia usein syövien sairastuvan muita harvemmin kakkostyypin diabetekseen.

Kuva: Arja Lento / Yle

Kananmunan syöminen saattaa pienentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että noin neljä kananmunaa viikossa syöneillä miehillä kakkostyypin diabeteksen riski oli 37 prosenttia pienempi kuin miehillä, jotka söivät yhden kananmunan viikossa.

Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -tutkimuksessa selvitettiin vuosina 1984–1989 yli 2 300 miehen ravitsemustottumukset. Heistä noin 430 sairastui lähes kahdenkymmenen seurantavuoden aikana tyypin 2 diabetekseen.

Aiemmin maailmalla tehdyissä tutkimuksissa runsas kananmunan syöminen on näyttänyt nostavan diabetesriskiä tai olevan sairastumisen kannalta merkityksetöntä. Tutkijoiden mukaan tämä selittynee sillä, että muualla kananmunaa syövillä ihmisillä on myös huonoja elintapoja eli he esimerkiksi syövät paljon prosessoitua lihaa.

Suomalaistutkimuksessa huomioitiin mahdolliset sekoittavat tekijät, kuten se, minkä verran miehet liikkuivat ja minkä verran he söivät kasviksia.

– Silti se yhteys säilyi, toteaa ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen.

Virtasen mukaan enemmän kuin neljän kananmunan syöminen viikossa ei enää vaikuttanut suotuisasti diabetesennusteeseen.

– Siinä havaittiin hyvin pieni lisähyöty, hän kertoo.

Kananmunassa monia hyödyllisiä ravintoaineita

Tutkijoiden mukaan kananmuna sisältää monia hyödyllisiä ravintoaineita, jotka voivat parantaa esimerkiksi sokeriaineenvaihduntaa tai laskea matala-asteista tulehdusta ja vähentää siten riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Kananmunalla on ollut pitkään huono maine sen sisältämän kolesterolin vuoksi. Dosentti Virtasen mukaan kananmunien ja sydäntautien yhteyttä ei ole kuitenkaan löydetty. Silti jo kakkostyypin diabetesta sairastavien ei kannata alkaa lisätä kananmunan käyttöä.

– Heillä kananmunan syöminen näyttäisi lisäävän sydäntautien riskiä, Virtanen huomauttaa.

Tutkijat toteavatkin, että elintarvikkeen vaikutuksia terveyteen on vaikea ennustaa yksittäisen ravintoaineen perusteella. Ravitsemustutkimukset tarkastelevatkin nykyisin yhä enemmän elintarvikkeiden ja kokonaisten ruokavalioiden terveysvaikutuksia.