Hyppää sisältöön

Näkökulma: Heitän kymmenen kiloa vaatteita roskiin

Suomalaiset heittävät vuodessa keskimäärin kolmetoista kiloa vaatteita ja kodintekstiilejä pois. Vain kolme kiloa kierrätetään hyväntekeväisyyteen. Heitämme siis kaikki kymmenen kiloa vaatteita roskiin joka vuosi. Halpaa on helppo ostaa, koska siihen ei tarvitse sitoutua kuin yhdeksi kaudeksi, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Satu Nurmio.

Kuva: Yle

On se kivaa saada jotain uutta kevääksi. Lomamatkaa varten jotain nättiä. Uudet tennarit sulille kaduille. Puhdas kevättakki kulahtaneen tilalle. Sitä paitsi muoti on taidetta, joka on läsnä koko ajan. Uudesta outfitistä tulee energinen ja itsevarma olo.

Vanha kevättakkini joutaa kirpputorille, Facebookin kierrätysryhmiin tai Siivouspäivänä jonkun ihanan hipsterin tuunattavaksi. Paitsi että se on kyllä niin kulahtanut, että eihän sitä kehtaa edes hyväntekeväisyyteen enää antaa. Tuohon neuleeseenkin on tullut sellaisia nyppyjä, että roskahan se on. Seitsemän euron T-paita oli oikeastaan kiemuralla jo ensimmäisessä pesussa, sitä ei kevätreissulle oteta.

Shoppailu on harrastus ja elämäntapa ja yhä useamman rentoutumiskeino. Kun H&M:n, Gina Tricot'n ja muiden halpavaateketjujen hinnat ovat niin alhaiset, että kaikki pääsevät helposti käsiksi viimeisimpään trendiin, ei ostoksia tarvitse harkita. Jos laput jäävät kiinni vaatteeseen, niin hei, ainahan voi myydä sen! Saatoin ostaa kevättakkini kevein mielin, koska alhaisen hinnan takia minun ei tarvinnut sitoutua siihen kuin muutamaksi kuukaudeksi.

Heitän kuulemma kymmenen kiloa vaatetta roskiin vuosittain. Minä kun luulin olevani keskiverrosti valveutunut kuluttaja, jonka mielestä mummon villakangasmekko kannattaa säästää ja kaikki vanhat vaatteet myydä kirpputoreilla. Pah! Se keskimääräinen suomalainen kierrättää vain kolme kiloa tekstiilijätteestään hyväntekeväisyyteen. Lumppua lumpun perään päätyy siis roskiin.

Kuluttajatutkimuskeskuksen laskelmien mukaan suomalainen tulee toimeen koko vuonna selvästi alle sadalla vaatekappaleella. Alle 45-vuotias nainen pärjää laskelmien mukaan 88 vaatteella, mies 68:lla. Siis sukat ja alusvaatteet mukaan lukien. Omistan ainakin kymmenet housut, aika monta paria kenkiä, varmaankin kymmenen mekkoa, talvivaatteet ja urheiluvaatteet siihen päälle. Yli menee. 

Hmmm. Kuinka monta toppia minulla on? 

On kovin trendikästä myös päästä eroon kaikesta turhasta. Kevään kunniaksi voi järjestää vaatekaappiin vain ne laadukkaat ostokset. Eli Ikea-kassiin vaan kaikki turhuus. Ah kuinka ihanaa. Nyt on kaapissa taas tilaa uusille, laadukkaille, eettisille ostoksille!

Mutta mihin minä sen kymmenen kilon kassin laitan?