Peräkärryt ilmestyvät kevätliikenteeseen – käyttöönotossa unohtuu kuitenkin moni asia

Kun mökkikausi lähestyy, liikenteen seassa alkaa näkyä yhä enemmän peräkärryjä. Poliisi muistuttaa kuljettajia kiinnittämään huomiota esimerkiksi kärryn kuntoon, valoihin, rengaspaineisiin ja ajonopeuteen.

Kotimaa
Peräkärry
Yle

Sisä-Suomen poliisilaitoksen ylikomisarion Veikko Stoltin mukaan liikenneturvallisuuden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että perävaunu muistetaan huoltaa. Kärryt otetaan keväällä käyttöön taas pitkän tauon jälkeen, joten kunnon tarkistaminen tulisi muistaa. Huolimattomuutta lisännee se, että peräkärryihin ei liity säännöllisiä ja vuosittaisia katsastuksia.

– Kärryjä huolletaan yleisesti varsin huonosti, mutta toki osa pitää niistä todella hyvääkin huolta, Stolt toteaa.

Sekä Stolt että Oulun poliisilaitoksen liikennesektorin päällikkö Marko Törmänen listaavat tarkistettaviin asioihin valot ja valojen liittimet sekä vilkut ja renkaiden ilmanpaineet.

Vaikka kärry on kunnossa, vaaratilanteita aiheuttavat myös liian kova ajonopeus ja vääränlainen lastaaminen.

– Maksiminopeus on 80 km/h. Kaikki eivät sitä aina noudata ja nopeutta saatta olla pitkästi toista sataa, Stolt toteaa.

Lasti voi olla liian painava, huonosti sidottu tai sijoitettu esimerkiksi liian taakse. Kuormasta tippuva tavara ja huonon ilmanpaineen takia puhkeava rengas voivat johtaa yllättäviin vaaratilanteisiin ja vakaviin onnettomuuksiin.

Stoltin mieleen on jäänyt yksi huolestuttava tapaus muutaman vuoden takaa. Asiasta selvittiin kuitenkin säikähdyksellä.

– Kevytperävaunuun oli lastattu yhteensä monta tuhatta kiloa painavia betonirenkaita. Niitä ei ollut sidottu mitenkään, kärryn renkaiden ilmanpaine oli vähissä ja vetoaisa katkeamispisteessä. Tämä on jäänyt mieleen, mutta tämä on tosiaan vain yksi räikeä esimerkki, Stolt toteaa.