Etnisiä asuja, kalliita muotivaatteita ja yksilöllistä tyyliä – Mumbain katumuoti sekoittaa vaikutteita

Intian muotipääkaupungiksi kutsutun Mumbain katumuoti on värikästä, monimuotoista ja rentoa. Bollywoodin elokuvatähtien pukeutuminen ohjaa Intian trendejä.

Vaatesuunnittelija ja stylisti Tina Khatri pukeutuu mielellään rentoon ja löysään t-paitaan sekä puuvillahousuihin. Asun kruunaa suuri kaulakoru. Kuva: Mikko Leppänen / Yle

Mumbaissa asuu yli 18 miljoonaa ihmistä, ja monikulttuurisen megakaupungin asukkaiden pukeutumisessa heijastuvat heidän taustansa.

Ihmisten päällä näkyy kaikenlaisia vaatteita värikkäistä intialaisista perinneasuista ja mustista burkhista kalliisiin länsimaisiin merkkivaatteisiin. 

Vaatesuunnittelijana ja stylistinä työskentelevän Tina Khatrin mukaan Mumbaissa katumuoti on hyvällä tavalla hienostumatonta.

– Voit pukeutua hyvin huolettomasti ja mukavasti. Sinulla voi olla sekava kampaus, kivat varvassandaalit ja hullu napapaita, Khatri kuvailee.

Huippusuosittua Fashion Bombay –muotiblogia ystävänsä kanssa pitävän mumbailaisen stylistin Jasleen Kaur Guptan mukaan Mumbaissa pukeudutaan mukavasti ja itsevarmasti.

– Mumbailaiset eivät ole muodin orjia. He eivät välttämättä käytä trendikkäitä vaatteita, Jasleen toteaa.

Mumbailaiset käyttävät usein erilaisia sandaaleita, varvastossuja ja muita avoimia kenkiä. Kuva: Mikko Leppänen / Yle

Vaikutteita ulkomailta ja Bollywoodista

Intialaisten pukeutumista Wearabout-blogissaan dokumentoivan valokuvaajan Manoun mukaan ulkomaiset trendit vaikuttavat yhä enemmän Intian muotiin globalisaation takia.

– Mumbailaisten tyyli on rennompi, vapaampi ja ilmeikkäämpi kuin muualla Intiassa, Manou kertoo puhelimitse Pohjois-Intiassa sijaitsevasta Dharamsalasta.

Stylisti Jasleenin ja Manoun mukaan Bollywoodin elokuvatähdillä on valtava vaikutus Intian muotivirtauksiin. He ovat maan ylimpiä tyyli-ikoneita, koska Intiassa ei seurata esimerkiksi urheilijoiden tai muusikoiden pukeutumista kuten länsimaissa.

Bollywood-näyttelijät ovat viime vuosina alkaneet palkata henkilökohtaisia stylistejä. Jasleenin mukaan vielä viisi vuotta se oli harvinaista.

– Stylistien vaikutusvalta muotiin on kasvanut, koska heidän makunsa ja tähdille tekemänsä vaatevalinnat heijastuvat trendeihin, Manou arvioi.

Muotibloggaaja ja stylisti Jasleen Kaur Gupta yhdistelee pukeutumisessaan länsimaisia ja intialaisia elementtejä. Kuva: Mikko Leppänen / Yle

Rento Mumbai, pröystäilevä Delhi

Stylisti Jasleenin mukaan mumbailaiset uskaltavat kokeilla erilaisia tyylejä ja kaupungissa näkee paljon omituista yksilöllistä muotia. Hän vertaa mumbailaisten pukeutumista newyorkilaisten pukeutumiseen.

– Delhi puolestaan on enemmän kuin Milano. Delhissä varakkaat ihmiset käyttävät kalliita merkkivaatteita ja haluavat pukeutua asuihin, joita näkee muotinäytöksissä, Jasleen sanoo.

Delhissä pukeutumisessa on kyse kimalluksesta ja esiintymisestä. Yleisesti ottaen delhiläiset haluavat näyttää varallisuuttaan vaatteillaan. Mumbaissa puolestaan suositaan hillitympiä vaatteita, Jasleen vertaa.

– Delhissä miehet pitävät nahkakenkiä, mutta Mumbaissa käytetään avoimia jalkineita ja kankaisia mokkasiinejä. Täällä miehet käyttävät paljon enemmän shortseja ja löysiä kangashousuja.

Kukkakuoseja, pastellisävyjä ja mietelauseita

Kukkakuvioiset vaatteet naisilla ja miehillä ovat nyt erittäin trendikkäitä Mumbaissa. Kauppakeskusten merkkiliikkeissä sekä katujen vaatekojuissa kaupitellaan runsaasti erilaisilla kukkakuoseilla varustettuja housuja, paitoja, mekkoja ja leggingsejä.

Kaupoissa on runsaasti tarjolla kukkakuvioilla varustettuja vaatteita sekä naisille että miehille. Kuva: Mikko Leppänen / Yle
Tanya ja Sunanda pitävät pitkistä hameista ja housuhameista. Kuva: Mikko Leppänen / Yle

– Kukkakuvioissa näkyy paljon syviä värejä kuten syvän punaista, luumua, punaruskeaa ja keltaisen syvempiä sävyjä. Toisaalta myös pastellivärit ovat tällä hetkellä trendikkäitä, stylisti Jasleen Kaur Gupta sanoo.

Monet muodikkaat naiset käyttävät lyhyitä vatsan paljastavia lyhythihaisia paitoja yhdessä pitkien löysien hameiden kanssa. Samaan aikaan myös kuvioidut lyhyet hameet ja löysät pitkät mekot ovat suosittuja.

Jasleenin mukaan naisten kenkämuodissa on tällä hetkellä havaittavissa kolme trendiä. Lenkkarit, varsinkin valkoiset, ovat suosittuja. Naiset käyttävät myös 90-luvun tyylisiä paksupohjaisia avoimia jalkineita sekä miehekkäitä kenkiä.

– Asustepuolella naiset pitävät kahta tai kolmea ohutta kaulakorua yhtä aikaa. Kellon lisäksi samassa ranteessa voi olla useita rannerenkaita. Myös hiusnauhat ovat suosittuja, Jasleen kuvailee.

Varsinkin nuoret käyttävät t-paitoja, joita koristavat erilaiset mietelausetekstit tai kannanotot.

Parta syrjäyttää viiksiperinteen

Kristi tietää, että kukkakuviot ovat tällä hetkellä erittäin trendikkäitä Mumbaissa. Ankor luottaa intialaisten miesten perusvaatteeseen eli kauluspaitaan. Kuva: Mikko Leppänen / Yle

Perinteisesti viikset ja parrat ovat olleet yleisiä intialaisilla miehillä. Mumbaissa trendikkäät nuoret ovat nykyisin pitkälti luopuneet pelkistä viiksistä.

– Nuoret miehet suosivat erilaisia parran ja viiksien yhdistelmiä. Parrat ovat myös aiempaa tarkemmin muotoiltuja, valokuvaaja Manou sanoo.

Keski-ikäisten ja iäkkäämpien miesten nenien alla sen sijaan näkee edelleen erilaisia viiksimalleja mursuviiksistä ja ovenkahvoista tarkasti muotoiltuihin ja vahattuihin viiksiin.

Stylisti Jasleenin mukaan varakkaat nuoret käyttävät nykyään perinteisiä intialaisia vaatteita vain muokattuina versioina ja yhdessä länsimaisten vaatteiden kanssa. Länsimaalaiset vaikutteet näkyvät esimerkiksi siinä, että mumbailaiset nuoret naiset eivät enää käytä saria perinteisellä tavalla.

– Monet käyttävät länsimaalaistyylisiä puseroita sarinsa kanssa ja luopuvat dupatta-huivista. Kurta-paidassa on nykyisin poimuja ja sen kanssa käytetään takkia tai liiviä, Jasleen kuvailee.

Mumbailaiset nuoret suosivat moderneja versioita perinteisistä vaatteista. Kuva: Mikko Leppänen / Yle

Hipsterit teettävät vaatteensa räätälillä

Mumbain trendikkäin kaupunginosa on taiteilijoiden sekä muoti- ja elokuvaväen suosima Bandra. Alueella sijaitsee runsaasti pieniä muotiputiikkeja ja viihtyisiä mutta hintavia ravintoloita.

Valokuvaaja Manoun mukaan monet muotialalla työskentelevät miehet teettävät räätäleillä yksilöllisiä vaatteita omien mittojensa mukaan.

– Kolmeosaisen puvun ompeleminen maksaa noin 4 000 rupiaa eli 60 euroa. Kalliit kankaat nostavat puvun hintaa, Manou sanoo.

Bandralaisen kahvilan taidetapahtumassa maalauksiaan myyvä taiteilija ja animaattori Prashant Miranda kertoo teettävänsä vaatteita tutuilla räätäleillä, koska hän haluaa välttää massatuotettuja vaatteita.

– Rakastan intialaisia kankaita ja pidän värikkäistä vaatteista. Pukeutumisessa tärkeintä on valikoiva mukavuus, Miranda sanoo.

Eteläisestä Bangaloren kaupungista kotoisin oleva taiteilija asuu kesät Kanadassa ja talvet Intiassa. Hänen oma tyylinsä on sekoitus aasialaisia ja länsimaisia elementtejä.

– Viime kuussa ostin Ahmedabadista perinteisellä painantamenetelmällä käsin värjättyä kangasta. Shortsini olen teettänyt Delhistä ostamastani kankaasta. Hattuni hankin Vietnamista, Miranda luettelee.

Kuvataiteilija ja animaattori Prashant Miranda on teettänyt shortsinsa ja paitansa räätälillä. Hattunsa hän osti Vietnamista. Kuva: Mikko Leppänen / Yle

Pukeutumiskulttuuri muutoksessa Intiassa

Fashion Bombay –muotiblogia pitävän Jasleen Kaur Guptan mukaan valtaosa intialaisista kiinnittää erityistä huomiota pukeutumiseensa lähinnä vain silloin, kun heidän pitää mennä johonkin tilaisuuteen kuten esimerkiksi häihin tai muihin juhliin.

Fashion Bombaylla on Facebookissa huimat yli miljoona tykkääjää. Jasleen ja hänen kumppaninsa Sonu Bohra haluavat blogillaan kannustaa intialaisia naisia pukeutumaan tyylikkäästi myös arkisin.

Jasleenin mukaan internet ja sosiaalinen media ovat jo tehneet intialaisista aiempaa muotitietoisempia. Monet ovat alkaneet ottaa tyylivinkkejä hänen kaltaisiltaan muotibloggaajilta.

Bloggaaja ennustaa, että tulevaisuudessa yhä useammat intialaiset haluavat ilmaista itseään elämäntapavalintojensa kautta.

– New Yorkissa tai Lontoossa ihmiset pukeutuvat hyvin jo aamuseitsemältä. Intiassa jokapäiväisen huolitellun pukeutumisen kulttuuri on vasta tulossa, Jasleen sanoo.

Mikko Leppänen, Yle, Mumbai

Etelä-Mumbaissa sijaitsevan Fashion Streetin yli 300 katukojussa myydään edullisia vaatteita ja asusteita. Kauppoja hieroessa hinnasta on syytä tinkiä. Kuva: Mikko Leppänen / Yle