1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Miniatyyripuutarha mahtuu vaikka teekuppiin

Lojuuko kotonasi turhaa pikkusälää? Pohditko, miten lasten lelut saisi uusiokäyttöön? Hurahda miniatyyripuutarhojen rakenteluun ja ongelmasi on ratkennut.

ilmiöt
Miniatyyripuutarhan rauhaa.
Sannimari Lehtilä / Yle

– Less is more! huudahtaa Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen puheenjohtaja Reeta Rouhiainen kymmenien miniatyyripuutarhojen keskellä.

Piikkiöläisen kasvihuoneen yksi osa on pyhitetty nukkekotimaisia elementtejä ja minikokoisia kasveja sisältäville istutuksille. Yhdistyksen jäsenet ovat rakentaneet mitä mielikuvituksellisimpia pienoismaailmoja, ja puheenjohtaja hymisee syystäkin tyytyväisenä. Maailmalla jo varsin suosittu harrastus näyttää tekevän nyt vahvaa tuloaan myös Suomeen.

Kaikilla ei ole pihaa tai edes parveketta, mutta tämä antaa mahdollisuuden viherpeukalointiin ihan jokaiselle.

Reeta Rouhiainen

– Kaikilla ei ole pihaa tai edes parveketta, mutta tämä antaa mahdollisuuden viherpeukalointiin ihan jokaiselle, Rouhiainen kertoo.

Kasvihuoneessa ahertavat ovat saaneet vapaasti suunnitella ja rakentaa omat istutuksensa. Rouhiasen mielestä pienoismaailmat muistuttavat tekijöitään.

– Jokainen on saanut yhdistellä ja sommitella vapaasti omia rakkaita juttujaan ja varmaan siksi nämä ovat myös hyvin henkilökohtaisia, Rouhiainen arvelee.

Elävää ja elotonta, kiviä ja kasveja

Miniatyyripuutarhan teossa vain mielikuvitus on rajana. Ketään ei tuomita elävän ja muovisen kasvin käyttämisestä yhdessä ja samassa istutuksessa. Sekaan sopivat suloisesti myös vaikkapa muoviset lasten lelut, korut, kivet tai peilinpalat. Rouhiainen yllyttää rohkeisiin kokeiluihin, sillä vain siten oppii.

– Me olemme käyttäneet esimerkiksi kiviä, sammalta, varpukasveja ja värisoraa. Pieniin istutuksiin kannattaa toki valita pienikasvuisia kasveja, Rouhiainen sanoo.

Yksi haluaa leikitellä kaktuksilla ja toinen vehreämmillä kasveilla. Kasvihuoneen pöydillä on esimerkiksi pikkuruisia maustekasvien taimia. Rouhianen esittelee niistä timjamia.

– Kyseinen lajike on lamoava, maanpeitekasvin tapainen ja soveltuu hyvin vaikkapa nurmikoksi. Maustekasvit ovat tässä hommassa aika kiitollisia, kun niitä voi myös leikata aika ronskilla otteella.

Mielikuvitusrikas viherpeukalo taikoo vehreän minimaailman vaikka teekuppiin

Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen jäsen Riitta Koskinen on rakentanut oman pienoismaailmansa teekuppiin.

Riitta Koskisen miniatyyripuutarha mahtuu teekuppiin.
Sannimari Lehtilä / Yle

– Tykkään pienestä, hän perustelee istutusalustavalintaansa.

Koskinen on mahduttanut kuppiin kasveja, hiekkaa ja pienen lintualtaan.

Kuppi tulee kulkemaan Koskisen mukana jatkossa.

– Ei ole kuljetusongelmia. Tämän saa helposti mukaansa vaikka mökille, kun voi viedä ihan sylissä, hän naurahtaa.

Terapeuttista, mutta välillä hermojakin raastavaa

Miniatyyripuutarhan rakentamiseen tarvitaan tarvikkeiden lisäksi leikkimieltä. Reeta Rouhiainen sanoo, että hommassa pienen pipertely yhdistyy totiseen torvensoittoon.

On tämä kyllä kärsivällisyyttä vaativaa hommaa, vaikka paljon on naurettukin.

Reeta Rouhiainen

– On tämä kyllä kärsivällisyyttä vaativaa hommaa, vaikka paljon on naurettukin. Moni kokee tekemisen mukavan terapeuttiseksi, Rouhiainen kertoo.

Miniatyyripuutarha ei välttämättä koskaan tule valmiiksi, sillä tekijä voi helposti haluta vaikkapa vaihtaa siinä olevia elementtejä. Reeta Rouhianen sanoo myös, että jännitys alkaa oikeastaan vasta silloin, kun kaikki istutukset on tehty.

– Sitten alkaa se odotus, että miten elävät kasvit pärjäävät annetuissa olosuhteissa. Alkaa testaus, että millaisella hoidolla saa kaiken pysymään hengissä. Esimerkiksi sammaleet voivat olla haastavia sisätiloissa, hän naurahtaa.

Piikkiössä rakentuneet miniatyyripuutarhat ovat näytteillä huhtikuun toisena viikonloppuna Turun Messukeskuksen Piha & Puutarha -messuilla (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi