Kotona saa synnyttää omaan tahtiin – "Kävin päivän aikana kaupungilla ja saunoin kotona"

Kotisynnytys on jäänyt kajaanilaisäidin mieleen ainutkertaisena kokemuksena. Parasta hänen mielestään oli se, että koko perhe sai olla tapahtumassa tiiviisti mukana. Kotona synnyttäminen on Suomessa harvinaista, mutta kiinnostus sitä kohtaan on kasvanut.

ilmiöt
Minna Haataja muistelee kotisynnytyskokemustaan valokuvia katselemalla.
Minna Haataja näyttää kotisynnytyksen jälkeen otettuja kuvia ja kertoo iloisesta tapahtumasta, jonka perhe koki yhdessä. Video: Eeva Pentikäinen / Yle

Oli uudenvuoden yö ja kajaanilainen Minna Haataja heräsi baarista kotiin palailevien naapureiden mekastukseen. Jotkut ampuivat vielä viimeisiä raketteja. Se ei kuitenkaan ärsyttänyt viimeisillään raskaana olevaa Haatajaa, vaan hänen ensimmäinen ajatuksensa oli, että jes, vauva syntyisi uuden vuoden puolella. Kaksi tuntia sen jälkeen alkoivat supistukset.

Kyseessä oli Haatajan toinen raskaus, ja hän oli päättänyt synnyttää kotona. Hän oli vuokrannut synnytysaltaan, jotta lapsi saisi uiskennella rauhassa ja jatkaa vedessä oloa synnytyksen jälkeenkin. 200 kilometrin päässä asunut kätilö osasi odotella soittoa. Haataja on itsekin koulutukseltaan kätilö, joten hän on nähnyt kotisynnytyksen kummassakin roolissa.

– Opiskelin englannissa, ja ensimmäinen synnytys, jonka näin osana koulutustani oli kotisynnytys. Sitä kautta varmaan istui siemen, että ajattelee sen olevan luontevinta kotona. Suomalainen yhteiskunta on siitä vähän jännä, että syntyminen ja kuoleminen on viety pois kotoa, vaikka sinnehän ne ovat kuuluneet vuosisatojen ajan, Haataja pohtii.

Kotona synnyttäminen on Suomessa harvinaista, mutta Aktiivinen synnytys ry:n puheenjohtajan Terhi Nummen mukaan kiinnostus kotisynnyttämistä kohtaan on kasvanut. Viime vuosina myös suunnitellusti kotona syntyneiden määrä on kasvanut.

– Kotisynnyttämisestä on kerrottu nyt ensimmäistä kertaa äitiysneuvolaoppaassa. Se on iso askel eteenpäin. Juuri muuta ei ole kuitenkaan tehty sen eteen, että naisilla olisi synnytyspaikan valinnan suhteen vaihtoehtoja. Siinä mielessä voisi ajatella, että yleinen suhtautuminen on sairaalakeskeinen, Nummi sanoo.

Perheen mukanaolo oli tärkeää

Haatajan kotisynnytys vei koko päivän, ja Heta syntyi vasta hieman ennen kello kymmentä illalla. Sairaalassa synnytystä olisi yritetty nopeuttaa. Haatajan mielestä kotona synnyttämisessä olikin mukavaa se, että omaa kehoa sai kuunnella rauhassa.

Kotona saa olla omassa rauhassa ja on tilanteen herra ihan eri tavalla.

Minna Haataja

– Kävin päivän aikana kaupungilla ja vauhditin synnytystä käymällä viisi kertaa saunassa. Kotona saa olla omassa rauhassa ja on tilanteen herra ihan eri tavalla. Kun äiti menee synnyttämään sairaalaan, hän on vieras, mutta kun kätilö tulee kotisynnytykseen, niin hän onkin se vieras, ja äiti on tilanteen herra. Siinä tilanteessa kontrolli ja luontevuus olivat suuri juttu, Haataja kertoo.

Kotona synnyttämisestä tuli Haatajalle mieleenpainuva kokemus erityisesti siksi, että perhe oli tapahtumassa läsnä. Hetan isosisko Aino sai vauvan syliinsä tämän ollessa tuskin tunninkaan ikäinen. Aino arveli vauvan tulleen makuupussista, johon hänet oli kääritty. Myös tyttöjen mummo oli paikalla.

– Perheenä oleminen ja perheyhteisö korostuivat siinä eri tavalla. Miehenikin totesi, että hän sai olla enemmän mukana synnytyksessä. Ehkä ihaninta oli nousta aamulla omassa kotona aamupuurolle pöydän ääreen yhdessä vanhemman lapsen kanssa.

Minna Haataja pitää sylissään kahdeksanvuotiasta Nelle-koiraa.
Haatajan perheen kahdeksanvuotias Nelle-koira viihtyy sylissä.Eeva Pentikäinen / Yle

Kotisynnytys on vielä harvinaista

Kotona synnyttäminen vaatii enemmän valmistelua ja taustatyön tekemistä kuin sairaalassa synnyttäminen. Haataja esimerkiksi opetti etukäteen miehensä ottamaan kopinsiltä varalta, että kätilö ei olisi ehtinyt tarvittaessa paikalle. Kätilö oli vaikeaa saada, ja siksi tämä tulikin pitkän matkan takaa.

Naisen mieli on niin vahva, että kun siihen ei lähdetä puuttumaan, niin kaikki menee yleensä hyvin.

Minna Haataja

Aktiivinen synnytys ry:n puheenjohtaja Terhi Nummi sanoo, että Suomessa on vain vähän kotisynnytyksiä hoitavia kätilöitä, ja että erityisen harvassa he ovat Itä- ja Pohjois-Suomessa. Kätilöiden vähäisen määrän vuoksi kotisynnytys ei kaikkialla Suomessa edes ole vaihtoehto.

Minna Haatajan synnyttäessä kotona hänen lähipiirissään oli ainakin yksi ihminen, joka kantoi kovasti huolta siitä, miten synnytys sujuu. Hänen ystävänsä oli synnytysiltana Kainuun keskussairaan päivystävänä lääkärinä. Hän odotti töissä niin pitkään, että Haataja laittoi viestin lapsen syntymästä.

Haataja sanoo, että kotisynnytyksessä on riskejä kuten sairaalassakin synnyttäessä, mutta että se on turvallista tutkimustenkin mukaan.

– Naisen mieli on niin vahva, että kun siihen ei lähdetä puuttumaan, niin kaikki menee yleensä hyvin. Kotona synnyttäminen ei sovi kaikille, mutta minulle se sopii. Kahdeksanvuotiaan Hetankin kanssa olemme jutelleet asiasta, ja hän kokee olevansa erityinen, koska on ainoa luokallaan, joka on syntynyt kotona, Haataja naurahtaa.