Nuori lammas ei maistu märälle villasukalle

Varttuneempi väki muistaa ajat, jolloin pääsiäispöytään teurastettiin oman tilan lammas. Sen johdosta monelle nousee mieleen ensimmäisenä pelkästään lammaspaisti-sanasta märän villasukan maku. Toista on nykyään.

lammas
Särä Lemi Lemin särä lampaanliha paisti lammas
Lampaan karitsasta valmistettua särää.Yle

Merilappilaista karitsaa tunnetuksi tehnyttä hanketta vetämässä ollut Anne Närhilä työskentelee nykyään teurastamon hankintapäällikkönä. Hän tietää, että alueen kauppoihin ja ravintoloihin halutaan ostaa nimenomaan karitsaa.

Siitä löytyykin selitys nykyisin pääsiäispöydistä löytyvien lammasruokien maulle.

Se villasukan maku johtuu siitä, että aikanaan ruuaksi teurastettu liha on ollut vanhempaa lammasta.

Anne Närhilä

– Lähtökohtaisesti meiltä halutaan kauppoihin ja ravintoloihin karitsaa. Puhutaan siis nuoresta, alle 1-vuotiaasta lampaasta. Sen maku on vielä mieto, eikä siinä ole lampaan vahvaa aromia mukana, Anne Närhilä kertoo.

– Se villasukan maku, joka perinteisesti leimataan lampaaseen, johtuu siitä, että aikanaan ruuaksi teurastettu liha on ollut vanhempaa lammasta. Se on rasvaisempaa ja sitä kautta maku on ollut toinen, hän jatkaa.

Teurastuksessa tarkkana

Myös teurastus on voitu kotona hoitaa hieman huolettomammin.

– Teurastushygienia on tänä päivänä toista kuin aikanaan. Villa ei pääse kosketuksiin lihan kanssa eikä vaikuta makuun.

Närhilä nauttii itse pääsiäisenä karitsan perinteisillä mausteilla eli suolan ja pippurin lisäksi lisukkeena on minttua.

– Valkosipuliakin voi halutessaan käyttää. Lisäkkeeksi karitsan kanssa käy erinomaisesti paikallisista puolukoista tai karpaloista tehdyt hyytelöt ja hillot, Närhilä vinkkaa.