Suomalaisarkkitehdin merkkiteos Pekingissä joutui presidentin silmätikuksi

Kiinassa presidentin sana painaa. Xi Jinping sanoi muutama kuukausi sitten, että Kiina ei tarvitse enää outoa arkkitehtuuria. Vieläkin arvuutellaan, mitä hän oikein tarkoittaa ja jopa satoja rakennusprojekteja on jumissa.

Ulkomaat
China Central Television (CCTV) building.
Kiinan valtion television CCTV:n päärakennuksen Pekingissä on suunnitellut hollantilaisen Rem Koolhaasiin arkkitehtitoimisto OMA. Yksi toimiston arkkitehdeistä oli suomalainen Anu Leinonen.

Presidentin lausunnon symboliksi joutui heti alussa Kiinan valtion television CCTV:n päärakennus Pekingissä. Esimerkiksi puoluelehti China Daily mainitsi rakennuksen esimerkkinä kummallisesta arkkitehtuurista.

Rakennuksen on suunnitellut hollantilaisen Rem Koolhaasiin arkkitehtitoimisto OMA. Yksi toimiston arkkitehdeistä oli suomalainen Anu Leinonen. CCTV-rakennus on hänen uransa tähän asti ehdottomasti tärkein työ. Presidentin lausunnon aiheuttama kohu on Leinosen mukaan osin ansaitsematonta.

Anu Leinonen.
Anu Leinonen.Luo Lulu

”Suurista housuista”, kuten rakennusta kansan suussa kutsutaan, on tullut Pekingin maamerkki. Koko projektia on pitkin matkaa varjostanut tietty salamyhkäisyys, siksi Leinonenkaan ei ole aiheesta juuri haastatteluja antanut.

– Rakennus on eräänlainen kommentti pilvenpiirtäjäkeskusteluun, jossa kilpaillaan sillä kuka tekee korkeimman rakennuksen. Emme lähteneet kilpailemaan korkeudella, Leinonen sanoo.

CCTV-tornin piti valmistua Pekingin vuoden 2008 olympialaisiin, mutta valmiiksi saatiin vain kuori. Rakennus valmistui loppuvuonna 2012 - tosin siihen liittyvä hotellirakennus ei ole vieläkään valmis.

CCTV-rakennuksen syntytarina arkkitehti Anu Leinosen kertomana Ylen Rakenna minut -radio-ohjelmassa.

Lupaviranomaiset varpaillaan

Presidentin lausunnolla näyttää olleen suuri vaikutus rakennusprojekteihin Kiinassa. Leinonen sanoo, että myös hänen nykyisen toimistonsa BIG:n Pekingiin suunnittelema museorakennushanke on jämähtänyt paikalleen, ilmeisesti siksi, että lupaviranomaiset eivät tiedä, minkälaisia rakennuksia he voivat hyväksyä.

– Joidenkin tietojen mukaan 300 projektia on pysähdyksissä, Leinonen sanoo.

Tarkkaa tietoa rakennusprojektien tilasta on lähes mahdotonta saada. Pekingiläisen Crossboundaries-arkkitehtitoimiston johtaja Dong Hao arvioi, että kaiken kaikkiaan projektit ovat hidastuneet. Hänen mielestään se on hyväkin.

– Kiina on kehittynyt hurjaa vauhtia 30 vuotta. Nyt on ehkä hyvä aika vetää henkeä ja miettiä mihin oikein olemme menossa, Dong Hao sanoo.

Peking iltavalaistuksessa.
How Hwee Young / EPA

Yleisimmän tulkinnan mukaan presidentti haluaa lausunnollaan ennen muuta hillitä tuhlausta ja järkeistää rakennushankkeita. Dong Haokin on valmis tulkitsemaan presidentin lausuntoa niin, että kummallinen rakennus on se, millä ei ole käyttöä.

– Olemme viime vuosikymmeninä nähneet ylisuuria museoita, joihin ei ole löytynyt näyttelyitä. Riippumatta siitä miltä se näyttää, tällainen rakennus on mielestäni outo, Dong sanoo.

Tämä sopisi hyvin yhteen Xi Jinpingin johtaman korruptionvastaisen kampanjan kanssa.

Kiinassa on hurjan rakennusbuumin aikana pystytetty lukemattomia näyttäviä komplekseja pelkän voiton tavoittelun nimissä.

Joidenkin mielestä presidentin lausunto on ilmaus kansallismielisestä ideologiasta, halusta torjua ulkomaisia vaikutteita ja korostaa kiinalaisia perinteitä, myös arkkitehtuurissa.

Galaxy Soho Pekingissä.
Galaxy Soho Pekingissä.Sari Taussi / Yle

Kummallisen arkkitehtuurin määritelmää ollaan ehkä laatimassa

Lupaviranomaisten päänsärkyyn saattaa olla tulossa helpotusta, sillä kiinalaisten tiedotusvälineiden mukaan rakentamisesta vastaava ministeriö olisi laatimassa tarkkoja sääntöjä sille, minkälainen arkkitehtuuri on ”outoa” ja minkälaiset rakennukset tulisi torjua. Jopa väriin, muotoon ja materiaaleihin oltaisiin ottamassa kantaa. Ministeriöstä ei ole haluttu kommentoida tietoja.

Suuri osa näyttävimmistä projekteista on ollut ulkomaisten arkkitehtien suunnittelemia. Sellainen on myös esimerkiksi rakenteilla oleva jättihanke, Pekingin uusi kansainvälinen lentokenttä.

Sen on suunnitellut kansainvälinen Zaha Hadid Architects (ZHA), sama toimisto joka on suunnitellut Pekingin Galaxy Soho -kompleksin. Valmistuessaan lentokenttä olisi maailman suurin.

Havainnekuva Pekingin uudesta lentokentästä.
Havainnekuva Pekingin uudesta lentokentästä.Zaha Hadid Architects

Kiinan presidentin lausunto on aiheuttanut hämmennystä etenkin ulkomaisten arkkitehtien keskuudessa, koska Kiina on ollut heille niin suuri markkina, joidenkin mielestä jopa leikkikenttä.

– En usko, että olemme sulkemassa ovia. Täällä on vielä ulkomaisia arkkitehteja, Dong Hao sanoo.