Oppilaat testasivat somen tehoa Nurmeksessa – testikuvalla kahdessa vuorokaudessa yli 34 000 tykkääjää

Nurmeksen Porokylän koulun neljäsluokkalaiset tutustuvat sosiaaliseen mediaan myös oppituntien aikana. Oppilaat tekivät testin, miten nopeasti heidän askartelema ystävänpäiväkortti leviää Facebookissa. Parissa vuorokaudessa pandan kuva saavutti yli 34 000 tykkääjää.

media
Askarreltu pandan kuva.JPG
Hanna Ryynänen

Nurmeksen Porokylän koulussa tehdään tuttavuutta sosiaaliseen mediaan jo alakoulussa. Neljäsluokkalaiset päättivät testata sosiaalisen median tehoa opettaja Hanna Ryynäsen johdolla. Kaksi luokan poikaa oli askarrellut pandaa esittävän ystävänpäiväkortin, jonka kuvan luokka laittoi Facebookiin opettaja Hanna Ryynäsen sivuille. Tulos tyydytti niin opettajaa kuin oppilaitakin.

Kuva levisi melko nopeasti

Kuvat saattavat levitä sosiaalisessa mediassa hyvinkin nopeasti. Porokylän koulun testikuvan leviäminen ei ollut räjähdysmäistä.

8 tunnin päästä julkaisusta kuvaa oli jaettu 3 817 ja tykätty 1 558 kertaa
n. 20h päästä kuvaa oli jaettu 21 691 ja tykätty 16 243 kertaa
n. 24h päästä jakoja 28 864 ja tykätty 22 039 kertaa
n. 28h päästä jakoja 34 193 ja tykätty 26 356 kertaa
n. 32h päästä jakoja 37 590 ja tykätty 28 960 kertaa
n. 56h päästä jakoja 43 597 ja tykätty 34 028 kertaa

– Väritimme myös kartan, josta näkyi, missä päin maailmaa pandan kuvaamme oli jaettu ja tykätty, opettaja Hanna Ryynänen kertoo.

Ryynäsen mukaan muun muassa yltin eli ympäristö- ja luonnontieteiden tunnilla on käsitelty laajemminkin netin ja sosiaalisen median käyttöä.

Väritimme myös kartan, josta näkyi, missä päin maailmaa Pandan kuvaamme oli jaettu ja tykätty.

Hanna Ryynänen

– Olemme puhuneet siitä, mitä tietoja tai kuvia ylipäätään kannattaa netissä tai sosiaalisessa mediassa jakaa tai ladata. Olemme puhuneet myös tekijänoikeuksista, miten käytetään toisten tekemiä tekstejä vaikkapa esitelmissä. Netin peruskäyttöä ja nettietikettiä, minkälaista kielenkäyttöä siellä sallitaan ja minkälaista kieltä kannattaa käyttää.

– Useimmilla nurmeslaisilla 10-vuotiailla oppilailla on älypuhelin. Puhelinta saa käyttää välituntien aikana. Koulupäivässä on kuitenkin yksi pidempi välitunti, jonka koululaiset käyttävät liikuntaan.

– Puhelimien käyttö ei ole ongelma oppituntien aikana, yhtään puhelinta ei ole tarvinnut kerätä pois neljäsluokkalaisilta, Hanna Ryynänen sanoo.