1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Silminnäkijä

Skientologin kuolema

Kolme selvittämätöntä skientologin kuolemaa – oliko kyseessä itsemurha, sattuma vai liikkeestä eroon halunneiden vaientaminen? Yle TV2 16.4.2015.

Silminnäkijä
Skientologit uskovat, että ihminen on kuolematon henkiolento  thetan, tetaani.

Kolme selvittämätöntä skientologin kuolemaa – oliko kyseessä itsemurha, sattuma vai liikkeestä eroon halunneiden vaientaminen?

Kuka ampui 20-vuotiaan nuorukaisen aivan skientologien päämajan vieressä? Miksi bussinkuljettaja lyyhistyi myrkytysoireisiin hotellin lattialle? Miksi eläinlääkäri löytyi kuolleena autostaan palovammoja päässään?

Saksalaisen dokumentin lähtötilanne kuulostaa fiktiiviseltä televisiosarjalta. Se kertoo kuitenkin todellisuudesta, josta ei puutu uskomattomia piirteitä.

Miksi Biggi Reichert, Kyle Brennan ja Kondrad Aigner kuolivat oudoissa olosuhteissa?
Miksi Biggi Reichert, Kyle Brennan ja Kondrad Aigner kuolivat oudoissa olosuhteissa?Yle

Skientologia-liike on saanut Yhdysvalloissa uskonnon aseman, toisin kuin esimerkiksi Suomessa. Sitä on vuosien mittaan kritisoitu mm. jäsentensä ajamisesta taloudelliseen ahdinkoon.

- En edelleenkään tiedä, mitä pojalleni on tapahtunut. Kuka painoi liipasinta? kysyy Victoria Britton, 20-vuotiaan Kyle Brennanin äiti.

Skientologien päämajaa Floridassa kutsutaan nimellä Flag, lippu.
Skientologien päämajaa Floridassa kutsutaan nimellä Flag, lippu. Yle

Poika oli ollut vierailulla skientologialiikkeeseen kuuluvan isänsä asunnossa Clearwaterissa Floridassa. Poika oli kärsinyt masennuksesta, ja hänelle oli määrätty masennuslääkkeitä. Skientologia ei hyväksy masennuslääkkeitä, kuten ei muutakaan perinteistä psykiatriaa ja käsitystä mielenterveydestä. Isä ja poika olivat riidelleet lääkityksestä.

En edelleenkään tiedä, mitä pojalleni on tapahtunut. Kuka painoi liipasinta?

Victoria Britton

Kuoleman syyksi sanottiin itsemurha. Tutkinnassa oli kuitenkin niin paljon outoja piirteitä, että äiti ei usko selitykseen.

Skientologia lupaa ihmiselle vapautumisen kuolevaisuudesta, sillan kohti totaalista vapautta. Ulkopuoliset pitävät sitä kulttina, joka tarjoaa salattua tietoa kalliilla hinnalla.

Yhdysvalloissa skientologia on saanut kirkon aseman, toisin kuin Saksassa, jossa sitä pidetään kirkoksi naamioituneena kulttina.
Yhdysvalloissa skientologia on saanut kirkon aseman, toisin kuin Saksassa, jossa sitä pidetään kirkoksi naamioituneena kulttina. Yle

Kaksi muuta raportin outoa kuolemaa koskevat tapauksia, joiden taustalla on ylivelkaantuminen skientologeille. Henkisen kasvun kurssit ovat kalliita, samoin tuotteet, joita puhdistautumiseen tarvitaan.

Saksalainen skientologian tutkija Ursula Caberta toteaa, että poliisilla ei ole riittävästi skientologiaa syvällisesti tuntevia henkilöitä.

Skientologit kiistävät kaikki yhteytensä kuolemantapauksiin.

Lue seuraavaksi