Antti O. Arposen viimeinen haastattelu – kun terve mies sairastui suolistosyöpään

Maaliskuun lopulla menehtynyt Antti O. Arponen vieraili Ylen Aamusydämellä-ohjelman nauhoituksissa Hilla Blombergin haastateltavana vain viisi päivää ennen kuolemaansa. Ohjelma nähdään TV1:lla sunnuntaina.

Kuva: Yle Maarit Puttonen

Maaliskuun viimeinen maanantai toi suru-uutisen tietokirjailija Antti O. Arposen kuolemasta. Uutista osattiin odottaa, mutta silti se kosketti laajalti ympäri Suomea.

Vain viisi päivää ennen kuolemaansa Antti O. Arponen vieraili Hilla Blombergin haastateltavana Aamusydämellä-ohjelmassa. Ohjelmassa hän puhuu avoimesti sairaudestaan.

Terve mies sairastui suolistosyöpään

Toimittajana ja tietokirjailijana tunnetuksi tullut Antti O. Arponen, 64, sairastui neljä ja puoli vuotta sitten suolistosyöpään. Terveelle miehelle vakava sairaus oli yllätys. Kunto oli ollut hyvä, mutta ulosteen mukana oli tullut kuukauden ajan verta. Antti hakeutui tutkimuksiin terveydenhoitajana toimivan vaimonsa patistamana.

Tutkimuksissa Antin suolesta löytyi marraskuussa 2010 pahanlaatuinen kasvain ja siihen määrättiin sädehoitoa ja sytostaatteja. Maaliskuussa 2011 Antti leikattiin ja vatsaan tehtiin väliaikainen avanne.
Hoidot lopetettiin elokuussa 2011, avanne suljettiin ja Antti palasi töihin syyskuussa.

Hän uskoi jo selättäneensä syövän, mutta joulukuussa 2011 syöpä olikin levinnyt muualle suolistoon ja edessä oli taas leikkaus. Silloin Antti tajusi, että hän voi oikeasti kuolla sairauteensa.

Antilta poistettiin jouluaaton 2011 alla kaksi metriä suolistoa, paksusuoli ja peräsuoli ja hän sai pysyvän avanteen. Maksasta löytyi epämääräinen pesäke ja maksastakin leikattiin kolmannes pois.

Viimeinen käänne pari päivää ennen nauhoituksia

Maaliskuun lopussa 2014 Antin syöpä oli levinnyt maksan lisäksi keuhkoihin ja jaksamisen kanssa alkoi olla vaikeuksia. Viimeisin käänne tuli pari päivää ennen ohjelman nauhoitusta, jolloin Antin kunto romahti ja vatsa alkoi kerätä nestettä. Nauhoitukseen Antti halusi silti vielä tulla jakamaan ajatuksiaan.

Viisi päivää nauhoituksen jälkeen Antti nukkui rauhallisesti pois 30.3.2015 Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Viimeisen viikonlopun hän vietti kotonaan perheensä parissa.

Aamusydämellä TV1 sunnuntaina 5.4.2015 klo 9.05 - 9.45, uusinta tiistaina 7.4. klo 5.45. - Yle Areenassa vuoden ajan.