1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lahti

Keskustan viimeinen kodinkoneliike lopettaa Lahdessa

Lahden ydinkeskustan kivijalkakauppojen rivit harvenevat, kun 30-vuotias Viihdetaso lopettaa toimintansa. Keskustan myllerrys, jatkuvat remontit ja nettikaupan paine olivat yhdessä liian suuri rasitus perheyritykselle.

Lahti
Viihdetason yrittäjät.
Mikko Tuomikoski / Yle

Lahden keskustassa kolmekymmentä vuotta toiminut kodinkoneliike Viihdetaso lopettaa toimintansa. Syynä ovat yhtäältä Lahden keskustan myllerrys ja toisaalta kodinkonemarkkinoiden muutokset.

– Toimintaamme ovat rasittaneet viimeisen viiden kuuden vuoden ajan ympäristössä koko ajan tehdyt remontit. Tähän päälle kun lyödään vielä Lahden keskustan kehittämistoimet, toriparkin rakennustyöt ja niistä seuranneet liikenneongelmat, niin raskasta on ollut, toteaa kauppias Ville Salminen.

– Moni sellainen asiakas, joka olisi muuten poikennut vaikka ostamaan uuden mikroaaltouunin rikkoutuneen tilalle, on mennyt muualle, koska on kokenut Lahden keskustaan tulemisen liian vaikeaksi, jatkaa liikkeessä työskentelevä kauppiaan poika Vesa Salminen.

Viime vuosien kehitys kiteytyy myyntiluvuissa, jotka eivät jätä arvailun varaa.

Myynnin pudotus on ollut musertava.

Ville Salminen

– Joitain vuosia sitten myyntimme oli 5 000–10 000 euroa lauantaipäivät mukaan lukien. Lauantait olivat siitä merkittäviä kauppapäiviä, että silloin ympäröivästä maakunnasta tuli paljon asiakkaita. Viime aikoina lauantaimyyntimme on ollut 500–1 000 euroa, eli myynnin pudotus on ollut musertava, laskeskelee Ville Salminen.

Toriparkin valmistuminen auttaa – toivottavasti

Lahden keskustaa pari vuotta koetellut toriparkin rakennustyömaa on vihdoin väistymässä ja tilanteen toivotaan palautuvan normaaliksi. Keskustan liikenneongelmista ja kivijalkakaupan vaikeuksista on puhuttu viime vuosina paljon.

Positiivistakin kerrottavaa onneksi on, sillä pienten liiketilojen kysyntä on kasvanut.

Jari Tulokas

– Vaikeaa on ollut ja tilanteen on tehnyt entistä vaikeammaksi se, että Lahdessa on totuttu pysäköimään ilmaiseksi. Yritimme saada kaupungilta apua pienyrittäjien ongelmiin siten, että lyhytaikainen ilmaispysäköinti olisi ollut sallittua ydinkeskustassa. Kaupunki ei saanut päätöstä aikaiseksi, vaikka pääsimme jo kokeiluasteelle, pahoittelee keskustan kehittämistä ajavan Lahti City ry:n hallituksen jäsen Jari Tulokas.

Lahden keskustassa on tällä hetkellä nelisenkymmentä tyhjää liiketilaa. Osasyy yritysten lopettamiseen on se, että suuria ikäluokkia edustavat yrittäjät jäävät pikku hiljaa eläkkeelle, eikä jatkajia aina löydy.

– Positiivistakin kerrottavaa onneksi on, sillä pienten liiketilojen kysyntä on kasvanut nyt, kun toriparkki alkaa valmistua. Suurten liiketilojen kysyntä sen sijaan on edelleen hyvin vähäistä, kertoo Tulokas.

Nettimyynti lisäsi kilpailua

Lahden keskustan vähentyneen asiakasvirran lisäksi Viihdetason toimintaa on vaikeuttanut nettimyynnin lisääntyminen. Moni asiakas tuli liikkeeseen kysymään tarjousta ja lähti sitten katsomaan, mihin hintaan saman laitteen saisi netistä tilaamalla.

– Kyllä se lisäsi kilpailua ja pienensi katetta. Valttimme on asiantuntevat myyjät ja hyvä palvelu, joiden avulla pystymme kartoittamaan asiakkaan tarpeet ja tarjoamaan hänelle tuotetta, jota hän tarvitsee. Ongelma on se, että tällainen työ vie aikaa, eikä muutaman kympin hintaisesta kodinkoneesta jää paljoakaan käteen, kun katteet on puristettu minimiin, pohtii Vesa Salminen.

Meidän valttimme on asiantuntevat myyjät ja hyvä palvelu.

Vesa Salminen

Palveluun kuului myös asiakkaiden auttaminen ongelmatilanteissa. Tämäkin saattoi viedä paljon aikaa, eikä tuottanut välttämättä muuta kuin hyvän mielen.

– Aika usein kävi niin, että iäkäs asiakas oli saanut lahjaksi tai ostanut netistä laitteen, jota ei osannut käyttää ja tuli sitten sen kanssa tänne kysymään neuvoa. Tällaistenkin asiakkaiden palvelu oli tärkeää, sillä monista tuli vakioasaikkaitamme, kun he huomasivat, että meiltä saa palvelua, muistuttaa Ville Salminen.

Eläkkeelle 55 vuoden työuran jälkeen

Ville Salminen on palvellut lahtelaisia myyjänä ja kauppiaana Lahden keskustassa vuodesta 1960 lähtien. Hänen tulevaisuuden suunnitelmansa ovat selvät.

– Voisin jäädä eläkkeelle, naurahtaa yli 75 vuoden ikään ehtinyt kaupan ammattilainen.

Ville Salmisen poika Vesa ei vielä tiedä, mitä ryhtyy tekemään.

– Täytyy katsoa tämä touhu loppuun asti ja sitten pysähtyä miettimään.

Myyjien tulevaisuus mietityttää molempia.

– He ovat hyviä ja kokeneita sekä ammattitaitoisia myyjiä, jotka toivottavasti löytävät töitä. Jokainen saa meiltä hyvät paperit jatkoa varten, sanoo Ville Salminen.

Lue seuraavaksi