1. yle.fi
  2. Uutiset

Reuters: Ulkomaisia joukkoja noussut maihin Adenissa Jemenissä

Tuntemattomat joukot ovat tehneet maihinnousun Arabian niemimaan eteläkärjessä sijaitsevaan Adeniin, kertoo Reuters. Tietoa ei ole voitu vahvistaa.

Ulkomaat
Jemen.
Huthikapinallisia Sanaassa 26. maaliskuuta.Yahya Arhab / EPA

Kymmenet sotilaat ovat tehneet maihinnousun Etelä-Jemenissä sijaitsevaan Adenin kaupunkiin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sotilaiden kotimaasta ei ole tietoa.

Reutersin tieto perustuu paikalla olevien silminnäkijöiden havaintoihin. Merialue Adenin ulkopuolella on Saudi-Arabian johtaman kansainvälisen liittouman hallussa.

Maihinnousu tapahtui vain tunteja sen jälkeen kun Jemenin hallitusta vastaan taistelevat huthikapinalliset olivat saaneet haltuunsa alueita Adenin keskustassa kiivaiden taisteluiden jälkeen. Keskustaa ovat puolustaneet Jemenin presidentille uskolliset joukot.

Tähän saakka Saudi-Arabian ja kymmenen muun valtion liittouma on tyytynyt tekemään ilmaiskuja hutheja vastaan, mutta saudit ilmoittivat kampanjan alussa viime viikolla, että heillä on valmiudessa 150 000 sotilasta maaoperaatioon.

Tietoa maihinnoususta ei ole vahvistettu muista lähteistä.

Aden kaaoksessa

Adenin kaupunki on kaaoksessa huthien päästyä sen keskustaan panssarivaunuilla. Kaupungista tihkuneiden tietojen mukaan osapuolet ovat käyttäneet raskaita aseita ja myös tarkka-ampujat väijyvät uhreja kaupunkia ympäröiviltä vuorilta.

Useat rakennukset ovat tulessa.

Monet maat yrittävät evakuoida kansalaisiaan taisteluiden keskeltä. Esimerkiksi Venäjä sanoo lähettäneensä kolme sotilaskonetta hakemaan konsulaatin henkilökuntaa. Pakistanin laivaston alus puolestaan on noutamassa omia kansalaisiaan Mukallan satamasta Jemenin itäosassa.

Vahvistamattoman tiedon mukaan myös Kiinan laivaston alus olisi ankkuroitunut Adeniin. Jos tieto pitää paikkansa, saattaa se olla aiheuttanut uutisen ulkomaisista joukoista Adenissa.

Liittoumaa johtava Saudi-Arabia ei ole vahvistanut minkäänlaista hyökkäysaikomusta.

Saudi-Arabian sisäministeriö kertoo maan ensi kertaa saaneen tappioita viikon kestäneen operaation aikana. Saudiarabialainen rajavartija sai tänään surmansa ja kymmenen haavoittui, kun Jemenin puolelta rajaa avattiin tuli kohti heidän asemiaan.

Lähteet: Reuters, Yle

Lue seuraavaksi