1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

VM leikkasi taas kasvuennustetta

Vielä vuosi sitten talouden ennustettiin kasvavan 1,4 prosenttia tänä vuonna, mutta nyt kasvu jää 0,5 prosenttiin. Samalla julkinen talous pysyy yli kolme prosenttia alijäämäisenä ainakin vuoteen 2018 saakka.

Kuva: Rea Lemström / Yle Uutisgrafiikka

Valtion talous kasvaa tänä vuonna selvästi aiempia ennusteita vähemmän, kertoo valtiovarainministeriö julkisen talouden vuosia 2016 - 2019 koskevassa suunnitelmassaan (siirryt toiseen palveluun).

Tämän vuoden kasvuksi ennustetaan 0,5 prosenttia, kun keväällä 2014 ennuste oli 1,5 prosenttia.

Vielä viime talvena kasvun arvioitiin yltävän 0,9 prosenttiin.

VM:n finanssineuvos Mika Kuismanen listaa kaksi syytä heikkojen kasvilukujen taustaksi.

Merkittävin tekijä on se, että viime vuoden taloudellinen kehitys uusien tilastojen valossa ei ollut niin hyvä.

Mika Kuismanen

– Merkittävin tekijä on se, että viime vuoden taloudellinen kehitys uusien tilastojen valossa ei ollut niin hyvä. Sitä on kirjattu alaspäin, jolloin meille ei ole tullut niin sanottua kasvuperimää viime vuodelta kovinkaan paljoa, Kuismanen kertoo.

Lisäksi Kuismanen muistuttaa, että kansainvälinen taloudellinen tilanne on edelleenkin sellainen, ettei Suomen pienen ja avoimen talouden vientivetoinen kasvu ole vielä käynnistynyt.

– Eikä tule vielä voimakkaasti tämän vuoden aikana käynnistymäänkään.

Kuluvan vuoden kasvun odotetaan vilkastuvan ulkomaankaupan kasvun myötä. Sen sijaan kotimaan kysyntä pysyy hitaana.

Vuonna 2016 kasvun pohja laajenee kotimaisen kysynnän virkistymisen ja ulkomaankaupan piristymisen myötä. Myös investoinnit kääntyvät nousuun, valtiovarainministeriö arvioi.

– On erittäin hyvä merkki, että varsinkin yksityiset investoinnit alkavat virkoamaan. Siellä on pitkälti oltu rakennus- ja asuntoinvestointien varassa, mutta nyt kone- ja laiteinvestoinnit ja erilaiset tekniikka- ja kehtiysinvestoinnit näyttävät kehittyvät positiivisesti ensi vuonna ja sitä seuraavana vuonna. Tällä on hyvät seuraukset ja hyvät kasvuvaikutukset myöhempään taloudelliseen kehitykseen Suomessa, finanssineuvos Mika Kuismanen kertoo.

Ennusteen mukaan vuosien 2015-2017 kumulatiivinen kasvu jää vain 3,4 prosenttiin ja bruttokansantuote jää edelleenkin kolme prosenttia pienemmäksi kuin se oli vuonna 2007.

Valtio ei täytä alijäämätavoitteita

Valtiovarainministeriön suunnitelmassaan esittämän arvion mukaan julkisen talouden alijäämä ylittää kolmen prosentin rajan seuraavat kolme tai neljä vuotta.

Julkisen talouden alijäämä näyttää viime vuonna nousseen 3,2 prosenttiin kokonaistuotannosta. Tänä vuonna alijäämä jää ennusteen mukaan 3,4 prosenttiin ja laskee EU:n lainsäädännön mukaisesti alle kolmeen prosenttiin vasta vuonna 2018.

Myös julkisen talouden velka ylittää 60 prosentin rajan suhteessa bruttokansantuotteeseen. Vielä tänä vuonna rajakriteeri täyttyy muun muassa suhdannetilanne huomioon ottamalla. Vuonna 2016 tuokaan tekijä ei riitä laskemaan velka-astetta 60 prosentin rajan alapuolelle.

Nopeata parannusta ei luvassa

Ahdinko alkaa helpottaa vasta, kun avoimessa markkinaehtoisessa taloudessa kasvu alkaa kunnolla, sanoo finanssineuvos Mika Kuismanen valtiovarainministeriöstä.

– Valitettavasti näyttää keskipitkällä aikavälillä siltä, että Suomen kohdalla mitään voimakasta talouskasvua ei ole näkyvissä, joten mitään nopeata parannusta julkisen talouden tilaan ei ole näkyvissä, sanoo Kuismanen.  

Vielä on liian aikaista sanoa, joutuuko Suomi EU:n tarkkailluun julkisen talouden alijäämän takia. Komissio päättää mahdollisista toimista kesällä.

Kuismanen ei hyväksy ajatusta, että miljardien säästöt kurjistavat taloutta.

- Se, että nykyinen menorakenne on optimaalinen talouskasvun kannalta on vähän hankala argumentti, hän muotoilee.